Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΈΛΕΓΧΟΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΈΛΕΓΧΟΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία σύλληψης μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς αντισύλληψη για 12 μήνες. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να συλλάβετε ένα μωρό: η ηλικία, το ιατρικό και σεξουαλικό σας ιστορικό, τα φάρμακα που παίρνετε, η χρήση καφεΐνης, καπνού και αλκοόλ καθώς και η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες.

Η συνεργασία με μια ειδική ιατρική ομάδα που επικεντρώνεται στην ολοκληρωμένη αξιολόγηση και θεραπεία της υπογονιμότητας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις επιλογές σας. Αφού ληφθεί ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και καταγραφεί ο τρόπος ζωής και οι συνήθειές σας, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει εξετάσεις γονιμότητας.

 

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον έλεγχο γονιμότητας:

Ο έλεγχος γονιμότητας είναι κάτι που πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι μαζί, καθώς ενδεχομένως και οι δύο σύντροφοι παίζουν ρόλο σε αυτήν τη κατάσταση. Δεν υπάρχει κανένα τεστ για υπογονιμότητα. Μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση γονιμότητας περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων μαζί με φυσική εξέταση και λεπτομερές ιατρικό ιστορικό.

Οι ειδικές εξετάσεις και οι διαδικασίες που μπορεί να διατάξει ο γιατρός σας περιλαμβάνουν:

 • Έλεγχος ωοθηκών για να διαπιστωθεί εάν η γυναίκα απελευθερώνει ωάριο σε μηνιαία βάση. Αυτό μπορεί να γίνει με τον έλεγχο των ούρων (ωχρινοτρόπου ορμόνης) ή του αίματος (προγεστερόνη) ή μέσω της καθημερινής παρατήρησης της θερμοκρασίας του σώματος για την παρακολούθηση της αύξησης της θερμοκρασίας λίγο πριν την ωορρηξία.
 • Μέτρηση της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και της οιστραδιόλης στο επίπεδο του αίματος για να διασφαλιστεί ότι το σώμα προετοιμάζει τις ωοθήκες να απελευθερώσουν ένα ωάριο κάθε μήνα.
 • Έλεγχος της ορμόνης Anti-Mullerian (AMH) ως δείκτης της εφεδρείας των ωοθηκών.
 • Για να εκτιμηθούν οι σάλπιγγες, τα ωοθυλάκια και η μήτρα, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να πραγματοποιήσετε υστεροσαλπινόγραμμα, διακολπικό υπέρηχο ή υπερηχογράφημα έγχυσης φυσιολογικού ορού.
 • Ανάλυση σπέρματος για την εκτίμηση του όγκου, της συγκέντρωσης, της κινητικότητας και της μορφολογίας του σπέρματος.

 

 

Μαζί, εσείς και ο γιατρός σας θα εξετάσετε το ατομικό ιατρικό ιστορικό σας και θα καθορίσετε τις εξετάσεις και τη θεραπεία που είναι πιο κατάλληλες για εσάς. Στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής “Dr. Αλέξανδρος Τραϊανός” κατανοούμε το άγχος που σχετίζεται με τη στειρότητα και είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να βρείτε απαντήσεις σε αυτήν την πολύ προσωπική κατάσταση.

Με υπερσύγχρονα μέσα και με μια έμπειρη ομάδα επιστημόνων που ειδικεύονται στην Αναπαραγωγική Ιατρική, το Κέντρο μας είναι έτοιμο να σας βοηθήσει να μεγαλώσετε την οικογένειά σας. Για πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο (+30) 2310 277 032 ή στείλτε μήνυμα στο email alexandrostraianos@gmail.com

 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

 • το αλκοόλ
 • οι ναρκωτικές ουσίες
 • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
 • το κάπνισμα
 • τα προβλήματα υγείας
 • τα φάρμακα
 • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
 • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.