Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΑΝΔΡΙΚH ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕIΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜOΤΗΤΑ – ΑΙΤIΕΣ

Couple

ΑΝΔΡΙΚH ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕIΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜOΤΗΤΑ – ΑΙΤIΕΣ

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία ενός ζευγαριού να πετύχει μια εγκυμοσύνη μετά από προσπάθειες για τουλάχιστον ένα έτος.

Περίπου το 40% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλεται σε πρόβλημα με το σπέρμα του άνδρα. Περίπου ένα άλλο 40% των αιτιών υπογονιμότητας οφείλεται σε πρόβλημα με τη γυναίκα. Μερικές από τις αιτίες περιλαμβάνουν προβλήματα ωορρηξίας, προβλήματα στις σάλπιγγες, προβλήματα του τραχήλου της μήτρας και ενδομητρίωση. Περίπου το 20% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλεται σε προβλήματα τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα ή σε άγνωστη αιτία.

 

Ανδρική υπογονιμότητα

Τα προβλήματα υπογονιμότητας στους άνδρες μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα στο σπέρμα τους. Ορισμένοι άνδρες μπορεί να έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή χαμηλή κινητικότητα, ενώ ορισμένα σπερματοζωάρια μπορεί να έχουν ανωμαλίες στην μορφολογία τους. Ένας μη φυσιολογικός όγκος σπέρματος μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες επιτυχούς γονιμοποίησης.

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το σπέρμα σας, όπως το να έχετε μόνο έναν όρχι, όρχεις που είναι μικρότεροι από το κανονικό ή ασυνήθιστα μεγάλες φλέβες (κιρσοκήλη) στους όρχεις. Υπάρχουν πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν το σχηματισμό του σπέρματος (σπερματογένεση), συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε διάφορες τοξίνες, της κατάχρησης αλκοόλ, της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, της χρήσης αναβολικών στεροειδών, του διαβήτη και των προβλημάτων του θυρεοειδούς ή άλλων ενδοκρινικών παθήσεων. Υπάρχουν θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στην ανδρική υπογονιμότητα. Ένας Ειδικός Αναπαραγωγικής Ιατρικής μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα του σπέρματός σας χορηγώντας μικρές δόσεις τεστοστερόνης. Μπορείτε να απαλλαγείτε από τις κιρσοκήλες μέσω χειρουργικής επέμβασης. Υπάρχει επίσης μια διαδικασία που ονομάζεται ενδομήτρια σπερματέγχυση(IUI) και μπορεί να βοηθήσει. Η ενδομήτρια σπερματέγχυση είναι η άμεση έγχυση σπερματοζωαρίων μέσα στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας (ενδομήτριο) και στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων που εισάγεται στις σάλπιγγες, συνεπώς, υποβοηθείται η γονιμοποίηση των ωαρίων. 

 

Γυναικεία υπογονιμότητα

Τα προβλήματα ωορρηξίας ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις γυναικείας υπογονιμότητας. Εάν υπάρχουν προβλήματα ωοθυλακιορρηξίας, μπορεί να μην υπάρχουν ωάρια για γονιμοποίηση. Προβλήματα του θυρεοειδούς και της υπόφυσης μπορεί να ευθύνονται για προβλήματα ωορρηξίας.

 

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει σε πυελικές συμφύσεις. Ως πυελικές συμφύσεις ονομάζουμε τον ινώδη ιστό(ουλές)  που εμποδίζει το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο ή παρεμποδίζει τη γονιμοποίηση.  Οι πυελικές συμφύσεις μπορεί επίσης να μπλοκάρουν μια σάλπιγγα. Η Υστεροσαλπιγγογραφία είναι μια εξέταση με ακτίνες Χ που μπορεί να δείξει εάν μια σάλπιγγα είναι φραγμένη. Στην εξέταση αυτή απεικονίζονται άριστα τόσο η μητρική κοιλότητα όσο και οι σάλπιγγες, δίνοντας τις περισσότερες φορές άμεσες και ουσιαστικές απαντήσεις για τα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας.

Υπάρχουν επίσης φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν την ενδομητρίωση. Επιπλέον, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση εάν υπάρχει απόφραξη που προκαλείται από πυελικές συμφύσεις.

 

Προβλήματα με τον τράχηλο της μήτρας

Προβλήματα με τον τράχηλο της μήτρας μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπογονιμότητα.  Ο τράχηλος παράγει βλέννα, η οποία βοηθά στη μεταφορά του σπέρματος στη μήτρα. Περιστασιακά, η βλέννα είναι πολύ πυκνή και εμποδίζει το σπέρμα να εισέλθει στη μήτρα. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου υπάρχει μικρότερη ποσότητα βλέννας λόγω τραυματισμού που μειώνει τον αριθμό των αδένων στον τράχηλο της μήτρας. Επίσης, εάν μια χειρουργική επέμβαση ή μια λοίμωξη προκάλεσε ουλές στον τράχηλο, το άνοιγμα του τραχήλου μπορεί να γίνει μικρότερο, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για το σπέρμα να εισέλθει. 

 

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την ανδρική και τη γυναικεία υπογονιμότητα καλέστε μας στο τηλέφωνο (+30) 2310 277 032 για να κλείσετε ραντεβού στο “Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής & Ιατρικής Εμβρύου Αλέξανδρος Τραϊανός” που βρίσκεται επί της οδού Πατρ.Ιωακείμ 2, Θεσσαλονίκη.

 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.