Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΓΙΑΤI ΥΠAΡΧΕΙ OΡΙΟ ΔΕIΚΤΗ ΜAΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ(ΔΜΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ;

ΓΙΑΤI ΥΠAΡΧΕΙ OΡΙΟ ΔΕIΚΤΗ ΜAΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ(ΔΜΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ;

Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν προσπαθείτε να συλλάβετε, είτε με φυσικό τρόπο είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση, επομένως είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε υγιές βάρος. Ένας υψηλός ΔΜΣ μπορεί να σημαίνει ότι επηρεάζονται τα ποσοστά επιτυχίας των θεραπειών γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των IVF, ICSI και IUI.

 

Ένας υψηλός ΔΜΣ μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ωοθηκών σας και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται σε οποιοδήποτε φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία γονιμότητας, που είναι και οι δύο ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες στην  εξωσωματική γονιμοποίηση. Εάν ο ΔΜΣ σας είναι υψηλότερος από το συνιστώμενο, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης, επομένως οι περισσότερες κλινικές γονιμότητας έχουν μέγιστο και ελάχιστο όριο ΔΜΣ για να διασφαλίσουν ότι είστε ασφαλείς.

 

Ο ΔΜΣ δεν είναι πρόβλημα μόνο για τις γυναίκες – οι άντρες πρέπει επίσης να προσέχουν το βάρος τους, για να διασφαλίσουν ότι το σπέρμα τους δεν επηρεάζεται. Οι άνδρες που είναι υπέρβαροι μπορεί να έχουν προβλήματα με την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων τους, καθώς και με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

 

Μπορώ να μείνω έγκυος με υψηλό ΔΜΣ;

Μπορείτε να μείνετε έγκυος εάν έχετε ΔΜΣ που είναι είτε υψηλότερο είτε χαμηλότερο από το υγιές εύρος, αν και οι πιθανότητες επιτυχίας σας μπορεί να επηρεαστούν. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας υψηλός ΔΜΣ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των ωαρίων σας, ενώ ένας πολύ χαμηλός ΔΜΣ μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης και μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών.

 

 

Ποιος είναι ο βέλτιστος ΔΜΣ όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος;

Ο ιδανικός ΔΜΣ για να μείνετε έγκυος, είτε φυσικά είτε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι μεταξύ 19 και 25. Συνήθως, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι λιγότερο επιτυχής σε γυναίκες με ΔΜΣ άνω του 30. Ο υψηλός ΔΜΣ μπορεί επίσης να σχετίζεται με κινδύνους αναισθησίας κατά τη συλλογή ωαρίων και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Όταν σχεδιάζετε να ξεκινήσετε μια εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.