Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ : ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ!

Pregnant woman at home

ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ : ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ!

Λάβετε απαντήσεις στις  ερωτήσεις σας σχετικά με τη γονιμότητα και την άσκηση

Είτε σας αρέσει να γυμνάζεστε έντονα, είτε προτιμάτε να μένετε κοντά στον καναπέ, θα θέλετε να μάθετε λίγα πράγματα για τη γονιμότητα και την άσκηση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν ελπίζετε να αποκτήσετε ένα μωρό στο προσεχές μέλλον. Οι ειδικοί μας στη γονιμότητα γνωρίζουν ότι η άσκηση μπορεί να είναι πολωτική. Κάποιοι τη λατρεύουν και άλλοι την απεχθάνονται. Ωστόσο, ακολουθώντας τις συστάσεις άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας νωρίτερα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη γονιμότητα και την άσκηση;

Μήπως γυμνάζεστε λιγότερο ή παραπάνω απ’ ότι πρέπει; Η έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας μπορεί να σας οδηγήσει σε προβλήματα βάρους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία. Ωστόσο, η υπερβολική άσκηση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα ωορρηξίας. Αυτό δείχνει ότι το μέτρο είναι το κλειδί στην περίπτωση της γονιμότητας και της άσκησης.

Tί θεωρείται όμως ως το μέτρο στην σωματική δραστηριότητα; Γενικά, θα πρέπει να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Μερικές εξαιρετικές επιλογές περιλαμβάνουν περπάτημα, χορό, κολύμπι, πιλάτες και γιόγκα. Μπορείτε επίσης να τρέξετε και να σηκώσετε βάρη αν το απολαμβάνετε. Απλώς προσπαθήστε να αποφύγετε την προπόνηση όπως θα κάνατε για έναν μαραθώνιο ή έναν αγώνα άρσης βαρών.

Βοηθάει η γυμναστική στην υπογονιμότητα;

Αν και η άσκηση δεν είναι θεραπεία για τη στειρότητα, μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Αυτή η κοινή πάθηση προκαλεί προβλήματα, όπως ακανόνιστη ωορρηξία και αυξημένο βάρος. Τα καλά νέα είναι ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει. Όχι μόνο μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κανονικής ωορρηξίας.

Μήπως η γυμναστική δεν είναι αρκετή;

Μερικές φορές, η τήρηση των συστάσεων άσκησης δεν αρκεί για να καταστεί δυνατή η εγκυμοσύνη. Όταν συμβαίνει αυτό, οι ειδικοί μας στη γονιμότητα στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής & Ιατρικής του Εμβρύου ”Αλέξανδρος Τραϊανός” μπορούν να παρέχουν θεραπείες για να βοηθήσουν στην υπέρβαση των εμποδίων της σύλληψης. Είτε χρειάζεστε μια βασική θεραπεία, είτε χρειάζεστε κάτι πιο προηγμένο όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, η ομάδα μας μπορεί να σας βοηθήσει. Μπορούμε να κάνουμε τεστ γονιμότητας για να εντοπίσουμε το λόγο που δυσκολεύεστε να συλλάβετε και στη συνέχεια να αναπτύξουμε ένα προσαρμοσμένο σχέδιο θεραπείας μόνο για εσάς.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα και να ξεκινήσετε τη φροντίδα της γονιμότητας, επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να αφήσετε πίσω σας την υπογονιμότητα!

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.