Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ : ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ

Woman on the roof

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ : ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΖΩΗΣ

Οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει. Εάν επιθυμείτε να μείνετε έγκυος, μπορεί να αναρωτιέστε για τη γονιμότητά σας και εάν μπορείτε να κάνετε κάτι για να τη βελτιώσετε. Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να είναι πέρα ​​από τον έλεγχό σας, όπως ιατρικά ζητήματα που επηρεάζουν την ικανότητα σύλληψης. Ωστόσο, οι επιλογές του τρόπου ζωής σας μπορούν να έχουν μεγάλη επιρροή στη γονιμότητά σας.

Τι είναι η γυναικεία γονιμότητα;

Η γυναικεία γονιμότητα είναι η ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει ένα βιολογικό παιδί. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να αμφισβητήσετε τη γονιμότητά σας εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος με συχνή, απροστάτευτη σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον ένα χρόνο – ή τουλάχιστον έξι μήνες εάν είστε άνω των 35 – χωρίς επιτυχία.

Τι προκαλεί προβλήματα γυναικείας γονιμότητας;

Διάφορα ιατρικά ζητήματα μπορούν να συμβάλλουν σε προβλήματα γονιμότητας των γυναικών, όπως:

 • Διαταραχές ωορρηξίας, που επηρεάζουν την απελευθέρωση των ωαρίων από τις ωοθήκες. Σε αυτές περιλαμβάνονται ορμονικές διαταραχές όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η υπερπρολακτιναιμία και τα προβλήματα του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός).
 • Ανωμαλίες της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας, όπως πολύποδες ή ινομυώματα στη μήτρα.
 • Βλάβη ή απόφραξη της σάλπιγγας, η οποία συχνά προκαλείται από φλεγμονώδη νόσο της πυέλου.
 • Ενδομητρίωση, η οποία εμφανίζεται όταν ο ιστός που κανονικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.
 • Πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια (πρώιμη εμμηνόπαυση), η οποία εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν και η έμμηνος ρύση τελειώνει πριν από την ηλικία των 40 ετών.
 • Πυελικές συμφύσεις — ταινίες ουλώδους ιστού που δεσμεύουν όργανα μετά από πυελική λοίμωξη, σκωληκοειδίτιδα ή κοιλιακή ή πυελική επέμβαση.
 • Ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με την απουσία εμμήνου ρύσεως, όπως ο κακώς ελεγχόμενος διαβήτης, η κοιλιοκάκη και ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο ερυθηματώδης λύκος.

 

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία. Η καθυστέρηση της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να μπορέσετε να συλλάβετε. Η μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των ωαρίων σας με την ηλικία καθιστά δυσκολότερη τη σύλληψη.

Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τη γυναικεία γονιμότητα;

Οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να προωθήσετε τη γονιμότητα.

 

 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπέρβαρο ή σημαντικά λιποβαρές μπορεί να αναστείλει την κανονική ωορρηξία.
 • Αποτρέψτε τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Λοιμώξεις όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια αποτελούν κύρια αιτία υπογονιμότητας για τις γυναίκες.
 • Αποφύγετε τη νυχτερινή βάρδια, αν είναι δυνατόν. Η τακτική εργασία στη νυχτερινή βάρδια μπορεί να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας, πιθανώς επηρεάζοντας την παραγωγή ορμονών. Εάν εργάζεστε τη νυχτερινή βάρδια, προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά όταν δεν εργάζεστε.

 

Αν και το άγχος δεν θα σας εμποδίσει να μείνετε έγκυος, σκεφτείτε να ελαχιστοποιήσετε το άγχος και να εφαρμόσετε υγιείς μεθόδους αντιμετώπισης – όπως τεχνικές χαλάρωσης – όταν προσπαθείτε να συλλάβετε.

Τι είναι εκτός ορίων;

Οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μετρούν και εδώ. Για να προστατεύσετε τη γονιμότητά σας:

 • Μην καπνίζετε. Η χρήση καπνού σχετίζεται με χαμηλότερη γονιμότητα. Το κάπνισμα γερνά τις ωοθήκες σας και καταστρέφει τα ωάρια σας πρόωρα. Εάν καπνίζετε, ζητήστε από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να σας βοηθήσει να το κόψετε.
 • Περιορίστε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της ωορρηξίας. Εάν θέλετε να μείνετε έγκυος, σκεφτείτε να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ. Η αποχή κατά τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται γενικά επειδή δεν έχει τεκμηριωθεί ένα ασφαλές επίπεδο εμβρυϊκής κατανάλωσης αλκοόλ.
 • Περιορίστε την καφεΐνη. Η γυναικεία γονιμότητα δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την πρόσληψη καφεΐνης κάτω από μία ορισμένη ποσότητα καθημερινά. Εξετάστε το ενδεχόμενο να περιορίσετε την πρόσληψη καφεΐνης σας σε ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ.
 • Να είστε προσεκτικοί με την υπεράσκηση. Η υπερβολική έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να αναστείλει την ωορρηξία και να μειώσει την παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνης. Εάν έχετε υγιές βάρος και σκέφτεστε να μείνετε έγκυος σύντομα, σκεφτείτε να περιορίσετε την έντονη σωματική δραστηριότητα σε λιγότερο από πέντε ώρες την εβδομάδα.
 • Αποφύγετε την έκθεση σε τοξίνες. Οι περιβαλλοντικοί ρύποι και οι τοξίνες — όπως τα φυτοφάρμακα, οι διαλύτες στεγνού καθαρισμού και ο μόλυβδος — μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα.

 

Εάν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος και ανησυχείτε για τον αντίκτυπο των επιλογών του τρόπου ζωής σας στη γονιμότητά σας, συμβουλευτείτε έναν ειδικό αναπαραγωγής. Αυτός μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τρόπους για να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

 • το αλκοόλ
 • οι ναρκωτικές ουσίες
 • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
 • το κάπνισμα
 • τα προβλήματα υγείας
 • τα φάρμακα
 • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
 • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.