Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Hands of a scientist in the laboratory with a test tube and a microscope.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Η ιατρική αναπτύσσεται αλματωδώς μαζί με την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης και έχει κάνει εντυπωσιακές προόδους στις θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα αυτής της ιατρικής προόδου είναι εμφανές στην εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια διαδικασία που επιτρέπει τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου φέρνοντάς το σε επαφή με το σπέρμα εκτός του ανθρώπινου σώματος. Με απλά λόγια, η διαδικασία αυτή αφορά στην πραγματικότητα την εξαγωγή του ωαρίου από το σώμα της γυναίκας, τη γονιμοποίησή του με τη βοήθεια του σπέρματος και στη συνέχεια την τοποθέτηση του γονιμοποιημένου ωαρίου πίσω στη μήτρα.

Οι θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής επιτρέπουν στις γυναίκες να αυξήσουν το επίπεδο γονιμότητας και να καταπολεμήσουν την υπογονιμότητα που προκύπτει από προβλήματα της σάλπιγγας. Βοηθούν επίσης στην εξάλειψη της ανδρικής υπογονιμότητας που οφείλεται σε χαμηλή ποιότητα σπέρματος με τη χρήση Ενδοκυτταροπλασματικής Έγχυσης Σπερματοζωαρίου (ICSI). Η τεχνική αυτή ενισχύει τις πιθανότητες γονιμοποίησης με την έγχυση του σπερματοζωαρίου απευθείας στο ωάριο. Οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση της ICSI έχει αυξήσει αποτελεσματικά τις πιθανότητες γονιμότητας. Η τεχνική αυτή μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο όταν τόσο τα ωάρια όσο και τα σπερματοζωάρια είναι υγιή. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αποκλειστούν οι πιθανότητες γενετικών διαταραχών μέσω της Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης (PGD).

Άλλες ευρέως διαδεδομένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση ή στις θεραπείες υπογονιμότητας είναι η Διακολπική Ανάκτηση Ωαρίου(TVOR) και η Εμβρυομεταφορά. Κατά την τεχνική διαδικασία TVOR, ο Ειδικός Αναπαραγωγικής Ιατρικής καθοδηγεί μια βελόνα διά μέσου του κολπικού τοιχώματος και εισέρχεται στις ωοθήκες για τη λήψη ωαρίων. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια υπερηχογραφήματος. Στη διαδικασία εμβρυομεταφοράς ένα ή περισσότερα έμβρυα τοποθετούνται μέσα στη γυναικεία μήτρα προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο γονιμότητας και οι πιθανότητες γονιμοποίησης.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως η δωρεά ωαρίων, η δωρεά σπέρματος και η παρένθετη μητρότητα, οι οποίες μπορούν επίσης να εξαλείψουν τα προβλήματα υπογονιμότητας.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.