Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ Η ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΑΣ;

ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ Η ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΑΣ;

Κάθε διάγνωση υπογονιμότητας μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί – αλλά όταν όλες οι συνηθισμένες εξετάσεις αίματος είναι φυσιολογικές και κάθε διάγνωση, δείγμα και εξέταση δεν αποκαλύπτει τίποτα αξιοσημείωτο – τότε μιλάμε για ανεξήγητη υπογονιμότητα. 

 

 

Η υπογονιμότητα μπορεί να περιγραφεί ως «ανεξήγητη» εάν η γυναίκα έχει ωορρηξία τακτικά, οι σάλπιγγές της είναι εντάξει, δεν υπάρχει ένδειξη ενδομητρίωσης ή συμφύσεων και εάν ο άνδρας έχει φυσιολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων. Εάν το ζευγάρι έχει σεξουαλική επαφή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο της ωορρηξίας, αλλά δεν υπάρχει ακόμα σύλληψη μετά από δύο 12 μήνες, τότε μπορεί να είναι κατάλληλη η διάγνωση ανεξήγητης υπογονιμότητας. 

 

Οι εξετάσεις για τον έλεγχο γονιμότητας θα πρέπει να περιλαμβάνουν κολπικό υπερηχογράφημα για έλεγχο ανωμαλιών στις ωοθήκες, εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο απελευθέρωσης ωαρίου και ανάλυση σπέρματος.

Εάν ένας ή και οι δύο καπνίζετε, είστε υπέρβαροι ή έχετε ιατρική κατάσταση που δεν ελέγχεται καλά, μπορεί τα τεστ γονιμότητας να είναι όλα φυσιολογικά, αλλά η προσπάθεια εγκυμοσύνης να μην είναι επιτυχής. Με μια λεπτομερή ανασκόπηση του προσωπικού και ιατρικού ιστορικού σας, ένας Ειδικός Αναπαραγωγικής Ιατρικής μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσει κάτι που πρέπει να αλλάξει για να σας βοηθήσει να πετύχετε μια εγκυμοσύνη.

 

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να απελευθερώσουν ωάρια πριν ωριμάσουν ή τα ωάρια τους να έχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες – ιδιαίτερα εάν η γυναίκα είναι μεγαλύτερη σε ηλικία ή βιώνει πρόωρη εμμηνόπαυση. Εάν υπάρχει υποψία για πρόβλημα ποιότητας ή ποσότητας ωαρίου ενδείκνυνται περαιτέρω έλεγχοι.

 

Για τους άντρες, ενώ μια απλή ανάλυση σπέρματος μπορεί να δείξει ότι υπάρχει αρκετό σπέρμα που κινείται κανονικά, δεν αποκαλύπτει εάν το σπέρμα είναι υγιές. Μια πρόσθετη εξέταση που  εντοπίζει εάν έχετε υψηλά επίπεδα βλάβης στο DNA του σπέρματος μπορεί να οδηγήσει στην κατανόηση του γιατί δεν έχει επιτευχθεί ακόμη μια εγκυμοσύνη.

Αυτό που δεν μπορούν να μας πουν όλα τα τεστ είναι αν το σπέρμα γονιμοποιεί το ωάριο και δυστυχώς αυτό μπορεί να εκτιμηθεί μόνο κατά τη διάρκεια της ίδιας της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ωστόσο, εάν συμβαίνει αυτό, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να λύσουν αυτό το ζήτημα.

 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την υπογονιμότητα και αυτοί που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους. Εάν προσπαθείτε για πολύ καιρό να συλλάβετε χωρίς επιτυχία, η καλύτερη συμβουλή είναι να ζητήσετε βοήθεια νωρίς. Στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής & Ιατρικής Εμβρύου “Αλέξανδρος Τραϊανός” βλέπουμε πολλούς ασθενείς που δεν έχουν ξεκάθαρο λόγο για τον οποίο δεν έχουν πετύχει εγκυμοσύνη – αλλά η θεραπεία τους μπορεί να είναι επιτυχής ακόμη και αν η υπογονιμότητα παραμένει ανεξήγητη.

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.