Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Είναι πιο πιθανό τα φρέσκα ωάρια να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη από τα κατεψυγμένα ωάρια;

Είναι πιο πιθανό τα φρέσκα ωάρια να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη από τα κατεψυγμένα ωάρια;

Είναι μια καυτή συζήτηση εδώ και χρόνια – είναι πιο πιθανό τα φρέσκα ωάρια να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη από τα κατεψυγμένα ωάρια;

Εάν περιηγηθείτε στο Διαδίκτυο για στοιχεία σχετικά με φρέσκα και κατεψυγμένα ωάρια και ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την εξωσωματική γονιμοποίηση, θα καταλήξετε να ξύνετε το κεφάλι σας. Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες συμβουλές και ιατρικές πληροφορίες εκεί έξω. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι το κατεψυγμένο είναι καλύτερο, άλλοι διαφωνούν πλήρως. Παρακάτω θα αναλύσουμε τις δύο περιπτώσεις.

Τι είναι το πάγωμα των ωαρίων;

 

Η κατάψυξη των ωαρίων ξεκινάει με την γυναίκα να περνά από τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης (καθημερινές ενέσεις για να διεγείρει τις ωοθήκες για την παραγωγή πολλών ωοθυλακίων που περιέχουν ωάρια) και στη συνέχεια γίνεται συλλογή των ωαρίων(η οποία συνήθως πραγματοποιείται υπό ήπια καταστολή). Στη συνέχεια, λαμβάνονται τα ωάρια που είναι ώριμα και καταψύχονται σε υγρό άζωτο στους – 196 ° C.

Το πάγωμα των ωαρίων μου θα μου δώσει μια καλύτερη πιθανότητα από το να χρησιμοποιήσω φρέσκα ωάρια στο μέλλον;

Το πάγωμα των ωαρίων σας τώρα είναι πιο πιθανό να σας δώσει μια καλύτερη πιθανότητα να αποκτήσετε μωρό από το να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ωάρια, για παράδειγμα σε πέντε χρόνια. Ωστόσο, εάν θέλετε να αποκτήσετε τώρα ένα μωρό, η χρήση φρέσκων ωαρίων είναι καλύτερη από τα κατεψυγμένα ωάρια.

 

Ποιος πρέπει να εξετάσει το πάγωμα των ωαρίων;

Όσοι πρόκειται να υποβληθούν σε ιατρική περίθαλψη που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους εκείνοι που έχουν δουλειά υψηλού κινδύνου (π.χ. Ένοπλες Δυνάμεις) που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραυματισμό, όσοι πρόκειται να λάβουν θεραπεία για μια ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά τους, εκείνοι που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή έχουν φάρμακα για να αλλάξουν το φύλο τους,
εκείνοι που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να ξεκινήσουν μια οικογένεια αυτή τη στιγμή, αλλά επιθυμούν να παγώσουν τα ωάριά τους, για να δώσουν μία παράταση στα χρόνια τεκνοποίησης.

 

Πότε πρέπει να καταψύχονται τα ωάρια;

Δεν υπάρχει τέλεια ηλικία, αλλά όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο γιατί καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, η ποιότητα των ωαρίων που παραμένουν στις ωοθήκες τους επιδεινώνεται.

Πόσο καιρό μπορούν τα ωάρια να παραμείνουν κατεψυγμένα;

Το παγκόσμιο ρεκόρ για τη χρήση κατεψυγμένου σπέρματος για τη δημιουργία οικογένειας βρίσκεται επί του παρόντος στην TFP GCRM ​​Fertility. Αυτό το σπέρμα καταψύχθηκε σε υγρό άζωτο πάνω από 27 χρόνια νωρίτερα, πριν ο κύριος είχε θεραπεία καρκίνου ως έφηβος. Αυτό το κατεψυγμένο σπέρμα χρησιμοποιήθηκε τότε 27 χρόνια αργότερα, όταν είχε σύντροφο και ήταν έτοιμος να αποκτήσει παιδιά. Ομοίως, δεν υπάρχει βιολογικός λόγος για τον οποίο τα ωάρια δεν μπορούν να αποθηκευτούν επ ‘αόριστον.

Περισσότερες πληροφορίες από τη κατάψυξη και αποθήκευση ωαρίων στο τηλέφωνο (+30) 2310 277 032

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Κοινή χρήση σε facebook
Κοινή χρήση σε twitter
Κοινή χρήση σε linkedin
Κοινή χρήση σε google
Κοινή χρήση σε pinterest
Κοινή χρήση σε vk

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Το ποσοστό αποβολής είναι περίπου το ίδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή όσο και για κάθε άλλη εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικία που υποβάλλονται σε ΙVF έχουν αναπόφευκτα υψηλότερα ποσοστά αποβολών. Δεδομένου ότι το τεστ εγκυμοσύνης γίνεται δύο εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά, υπάρχουν συχνά απροσδόκητες αποβολές στα πολύ πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης. Αυτές οι αποβολές συχνά  παραμένουν απαρατήρητες σε μια εγκυμοσύνη των οποίων η σύλληψη έχει γίνει χωρίς την βοήθεια κάποιας μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Ακολουθήστε τον χάρτη και αυτός θα σας οδηγήσει απευθείας σε μας!!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλ. Ιατρείου: (+30) 2310 277 032  Γραμμή έκτακτης ανάγκης: 6946 498171

Διεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείμ 2

email:

alexandrostraianos@gmail.com