Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΙΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΙΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Ενδομητρίωση και μαιευτικές επιπλοκές

Οι γιατροί προτείνουν τρόπους για τη μείωση των μαιευτικών επιπλοκών σε γυναίκες με ενδομητρίωση

 

Η ενδομητρίωση είναι μια παθολογική διαδικασία που συνοδεύεται από ανάπτυξη καλοήθων ιστών (που είναι μορφολογικά και λειτουργικά παρόμοια με το ενδομήτριο) έξω από την κοιλότητα της μήτρας. Στην προεμμηνορροϊκή φάση, το ενδομήτριο γίνεται παχύτερο και εάν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί, απομακρύνεται από την κοιλότητα της μήτρας με τους εμμηνορροϊκούς. Αυτή η διαδικασία είναι σχεδόν ανώδυνη σε υγιείς γυναίκες, αλλά σε ασθενείς με ενδομητρίωση, συνοδεύεται από φλεγμονή των γύρω ιστών.

 

Τέτοιοι ασθενείς πάσχουν από χρόνιο πυελικό πόνο, κράμπες της εμμήνου ρύσεως, επώδυνη επαφή και συχνά υπογονιμότητα. 10% έως 15% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν ενδομητρίωση και 30% έως 40% εμφανίζουν επιπλοκές κατά τη γέννηση.

Μια ομάδα γιατρών από το Πανεπιστήμιο RUDN με τους Ιταλούς συναδέλφους τους είχαν μελετήσει τα δεδομένα των υπαρχουσών μελετών σχετικά με την επίδραση της ενδομητρίωσης στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό και πρότειναν τρόπους για τη μείωση των μαιευτικών επιπλοκών σε γυναίκες με αυτή την πάθηση. Τα αποτελέσματα της εργασίας δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine.

Παρά τον επιπολασμό της ενδομητρίωσης, τα σχέδια των μαιευτικών επιπλοκών δεν έχουν μελετηθεί σωστά ακόμη.H ομάδα γιατρών από το Πανεπιστήμιο RUDN με τους Ιταλούς συναδέλφους τους μελέτησαν τα δεδομένα προηγούμενων εργασιών και πρότειναν τους τρόπους πρόληψης των μαιευτικών επιπλοκών σε γυναίκες με αυτή την πάθηση.

 

 “Παλαιότερες μελέτες επικεντρώθηκαν στους βιολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία κύησης σε γυναίκες με ενδομητρίωση. Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς με ενδομητρίωση μπορεί να παρουσιάσουν αποβολές, πρόωρο τοκετό ή άλλες επιπλοκές λόγω ανοσολογικών και ενδοκρινικών διαταραχών στο ενδομήτριο. Ωστόσο, ο μηχανισμός των μαιευτικών επιπλοκών εξακολουθεί να είναι ένα μη σαφές ζήτημα. Γι ‘αυτό πραγματοποιήσαμε μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και μελετήσαμε τις επιδράσεις της ενδομητρίωσης στην εγκυμοσύνη λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η μέθοδος θεραπείας και σύλληψης, καθώς και το στάδιο και ο εντοπισμός της παθολογικής διαδικασίας. Προτείναμε επίσης τρόπους πρόληψης των μαιευτικών επιπλοκών σε ασθενείς με ιστορικό ενδομητρίωσης.” δήλωσε ένας εκ των ερευνητών.

 

Η ομάδα ανέλυσε τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών, λαμβάνοντας υπόψη κάθε πιθανή επιπλοκή: πρόωρο τοκετό, υπερτασικές επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, ανωμαλίες του πλακούντα, κίνδυνος καισαρικής τομής, υποβαθμισμένο έμβρυο και θνησιγένεια. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, η ομάδα πρότεινε διάφορες μεθόδους για τη βελτίωση της πρόγνωσης της εγκυμοσύνης.

 

Δηλαδή, η λαπαροσκόπηση αναφέρθηκε ως η κύρια θεραπευτική επιλογή σε περίπτωση προσκόλλησης. Η λαπαροσκόπηση είναι μια σύγχρονη χειρουργική μέθοδος που επιτρέπει στους γιατρούς να καταστρέψουν τις συμφύσεις μεταξύ περιτοναϊκών και πυελικών οργάνων χρησιμοποιώντας ειδικές ενδοσκοπικές συσκευές. Αυτό βοηθά στην καταπολέμηση της στειρότητας και μειώνει την ταλαιπωρία και τον πόνο σε ασθενείς με ενδομητρίωση.

 

Σύμφωνα με την ομάδα, οι μέθοδοι σύλληψης πρέπει να επιλέγονται με βάση τα στάδια της νόσου. Συνιστάται σε ασθενείς με προχωρημένα στάδια ενδομητρίωσης να υποβληθούν σε ορμονική θεραπεία και γυναίκες μετά από χειρουργική επέμβαση – in vitro γονιμοποίηση με μεταφορά εμβρύου (IVF / ET). Η ομάδα είχε προτείνει ότι όλοι οι ασθενείς με διάγνωση ενδομητρίωσης θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος πριν από τη σύλληψη για να μειώσουν τους κινδύνους πρόωρου τοκετού.

 

“Τα αποτελέσματα διαφορετικών μελετών είναι αμφιλεγόμενα: μερικές από αυτές δεν έλαβαν υπόψη την ταυτόχρονη ορμονική θεραπεία και μερικές είχαν μεθοδολογικούς περιορισμούς. Ωστόσο, καταφέραμε να αναπτύξουμε μια αρκετά σαφή εικόνα όλων των πιθανών μαιευτικών επιπλοκών σε ασθενείς με ενδομητρίωση, να δημιουργήσουμε αιτιώδεις σχέσεις και να εντοπίσουμε ζητήματα για περαιτέρω συζήτηση, ” κατέληξε ο επικεφαλής της έρευνας.

 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.