Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Όταν σας λένε ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια βιώσιμη επιλογή για να επιτύχετε το όνειρό σας για γονικότητα, το μυαλό σας αρχίζει να τρέχει με ερωτήσεις και θέλετε οι απαντήσεις να είναι γρήγορες και άμεσες.

 

Η γνώση είναι το κλειδί για την ενίσχυση της επιτυχίας σας, οπότε κάντε την έρευνά σας διεξοδικά, μιλήστε με το γιατρό σας και αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξετάσετε πληροφορίες σχετικά με τα πρώτα βήματα.

 

Εν τω μεταξύ, έχουμε παραθέσει μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις με μερικές γρήγορες απαντήσεις, για να σας δώσουμε μια ιδέα για το τι να περιμένετε…

 

Τι ακριβώς είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση;

 

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η διαδικασία γονιμοποίησης συνδυάζοντας ένα ωάριο και σπέρμα σε ένα εργαστηριακό σωλήνα και στη συνέχεια ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταφέροντας το έμβρυο στη μήτρα.

 

Πόσο διαρκεί η εξωσωματική γονιμοποίηση από την αρχή έως το τέλος;

 

Ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να διαρκέσει έως και 2 μήνες για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, κάθε άτομο είναι διαφορετικό και ο γιατρός σας θα συζητήσει το καλύτερο σχέδιο για εσάς. Τα χρονοδιαγράμματα θεραπείας θα πρέπει να προσαρμοστούν με βάση τον τρόπο με τον οποίο κάθε ασθενής ανταποκρίνεται στα φάρμακά του.

 

Χρειάζομαι άδεια από τη δουλειά μόλις ξεκινήσω τη θεραπεία;

 

Κατά τη διάρκεια της διέγερσης, θα πρέπει να έχετε ραντεβού στην κλινική σας κάθε δεύτερη μέρα για να παρακολουθείτε την ανάπτυξη των θυλακίων και των επιπέδων ορμονών. Το στάδιο παρακολούθησης μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες, οπότε ενδέχεται να  χρειαστεί να λάβετε άδεια  για κάποιες μέρες από την εργασία σας και παρόλο που δεν είναι απαραίτητο, ίσως θελήσετε επίσης να πάρετε μερικές μέρες μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς εμβρύου.

 

Θα υπάρξει τεράστια ποσότητα φαρμάκων και ενέσεων;

 

Η ποσότητα του φαρμάκου και η συχνότητα των ενέσεων είναι διαφορετική για κάθε άτομο.

 

Για την καταστολή των ωοθηκών σας θα σας δοθούν φάρμακα με τη μορφή ρινικού σπρέι ή ημερήσιων ενέσεων. Μόλις ολοκληρωθεί η μείωση της ρύθμισης, θα σας ζητηθεί να κάνετε ένεση ορμονών διέγερσης ωοθυλακίων και ωορρηξίας καθημερινά μέσω μικρών βελόνων. Η βελόνα είναι πολύ μικρή και οι περισσότερες γυναίκες εκπλήσσονται με το πόσο ανώδυνες είναι οι καθημερινές λήψεις. Την επόμενη ημέρα από την ανάκτηση των ωαρίων, θα σας χορηγηθούν συμπληρώματα ή ενέσεις προγεστερόνης.

 

Τα φάρμακα θα με επηρεάσουν ψυχικά και σωματικά;

 

Δεν υποφέρουν όλοι από παρενέργειες. Ωστόσο, θα λαμβάνετε ενέσεις ορμονών, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε έντονα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να παρουσιάζουν πονοκεφάλους, νυχτερινές εφιδρώσεις και αλλαγές στη διάθεση. Κατά τη διάρκεια της διέγερσης, μπορεί να αισθανθείτε φούσκωμα και ελαφρώς άβολα.

 

Τι μπορώ να κάνω για να ετοιμαστώ για την εξωσωματική γονιμοποίηση μου;

 

Μπορείτε να προγραμματίσετε τρεις μήνες μπροστά, επειδή ο κύκλος ενός ωαρίου διαρκεί 90 ημέρες, οπότε αυτό που τρώτε, πίνετε, αναπνέετε και η υγεία της ροής του αίματος σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία του ωαρίου. Είναι λογικό λοιπόν να δώσετε στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

 

Εξίσου σημαντικό είναι για τους άνδρες να κάνουν ένα σχέδιο για την αύξηση της γονιμότητας και την ενίσχυση της υγείας του σπέρματος τουλάχιστον 2-3 μήνες πριν από τη χορήγηση σπέρματος για εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.