Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

Finally we know the sex of the baby

ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

Οι περισσότεροι γονείς θα ήταν ευτυχείς να αποκτήσουν ένα βρέφος ανεξαρτήτως φύλου, αγόρι είτε κορίτσι. Ωστόσο, για διάφορους λόγους, ορισμένοι προτιμούν έντονα το ένα φύλο έναντι του άλλου. Βλέπουμε ότι αυτό προκύπτει, για παράδειγμα, για πολιτιστικούς λόγους ή όταν μια οικογένεια έχει ήδη πολλά παιδιά ενός φύλου και θέλει απλώς να επιτύχει τη διαφορετικότητα των φύλων.

Αυτό δεν είναι καινούριο. Οι άνθρωποι προσπάθησαν να ελέγξουν το φύλο των συλλήψεών τους πολύ πριν εμφανιστεί η εξωσωματική γονιμοποίηση. Για παράδειγμα, ορισμένοι πιστεύουν ότι η επαφή με έναν συγκεκριμένο τρόπο θα ελέγξει το φύλο των απογόνων. Αυτή η ιδέα φαίνεται να υποστηρίζεται από το γεγονός ότι το χρωμόσωμα Χ (θηλυκό) ή Υ (αρσενικό) από το σπέρμα καθορίζει το φύλο του εμβρύου (το ωάριο ή το ωοκύτταρο φέρει πάντα ένα χρωμόσωμα Χ). Επειδή το χρωμόσωμα Υ είναι μικρότερο και επομένως ελαφρύτερο από το χρωμόσωμα Χ, ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό επιτρέπει στο σπέρμα που φέρει το χρωμόσωμα Υ να κολυμπά πιο γρήγορα. Στην πράξη, αυτή η διαφορά είναι πολύ μικρή για να έχει σημασία, και τέτοιες τεχνικές δεν παράγουν ουσιαστικά περισσότερα βρέφη οποιουδήποτε φύλου από ό,τι θα αναμενόταν διαφορετικά. Οι τεχνικές επιλογής φύλου που βασίζονται στις διαφορές στην ταχύτητα κολύμβησης του σπέρματος δεν είναι πολύ αποτελεσματικές.

Με την εξωσωματική γονιμοποίηση, ωστόσο, έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε τη γενετική σύνθεση ενός εμβρύου. Μπορούμε να ελέγξουμε τα έμβρυα σε καλλιέργεια για ασθένειες που μεταφέρονται στα χρωμοσώματα (ελαττώματα ενός γονιδίου), όπως η κυστική ίνωση, για παράδειγμα. Στη συνέχεια γίνεται μεταφορά στη μήτρα μόνο εκείνων των εμβρύων που δεν έχουν το γονίδιο που μεταφέρει την ασθένεια. Μπορούμε επίσης να ελέγξουμε τον αριθμό των χρωμοσωμάτων σε κάθε έμβρυο και να μεταφέρουμε μόνο αυτά με τον φυσιολογικό αριθμό. Ελπίζεται ότι αυτή η προσέγγιση θα αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης ανά μεταφορά εξαλείφοντας τη μεταφορά μη βιώσιμων εμβρύων. Αυτές οι γενετικές εξετάσεις είναι κοινώς γνωστές ως PGD ή PGS (προεμφυτευτική γενετική διάγνωση ή έλεγχος).

Το PGD και το PGS αποκαλύπτουν επίσης το φύλο του εμβρύου, επιτρέποντας την επιλογή φύλου. Τα θηλυκά έμβρυα έχουν δύο χρωμοσώματα Χ (ένα από κάθε γονέα) ενώ τα αρσενικά έμβρυα έχουν ένα χρωμόσωμα Χ από τη μητέρα και ένα χρωμόσωμα Υ από τον πατέρα. Η μεταφορά μόνο αυτών των εμβρύων ενός φύλου θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα τα παιδιά που θα προκύψουν να είναι αυτού του φύλου. Αυτή είναι μια πολύ αποτελεσματική τεχνική για την επιλογή φύλου.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την επιλογή φύλου, επικοινωνήστε με το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου – Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός για μια διαβούλευση.

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.