Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ «ΕΙΣΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΣ» ΣΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ;

ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ «ΕΙΣΑΙ Ο,ΤΙ ΤΡΩΣ» ΣΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ;

Κάποια στιγμή στη ζωή σας, έχετε σίγουρα ακούσει το παλιό ρητό «Είσαι ό,τι τρως». Αυτό σημαίνει ότι το να τρώτε τρόφιμα που είναι παγκοσμίως αποδεκτά είναι καλό για εσάς – όπως τα πράσινα λαχανικά – και θα είστε πιο υγιείς.

Οι γυναίκες που έχουν πρόβλημα να μείνουν έγκυες είναι συχνά πρόθυμες να δοκιμάσουν οτιδήποτε για να αλλάξουν την τύχη τους και να ξεκινήσουν μια οικογένεια. Αυτό θέτει το ερώτημα: ισχύει το «Είσαι ό,τι τρως» για τη γονιμότητα; Θα μπορούσε αυτό το ρητό να νικήσει την υπογονιμότητα μια για πάντα μέσω των τύπων τροφίμων που επιλέγετε να καταναλώσετε;

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι ο επιπολασμός των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη γεωργική βιομηχανία είχε επιπτώσεις στα ποσοστά γονιμότητας.

Ενώ η υπογονιμότητα έχει αυξηθεί σε πολλές δυτικές χώρες, δεν έχει ακόμη αποδειχθεί εάν τα φυτοφάρμακα είναι η άμεση αιτία. Ωστόσο, μελέτες κατάφεραν να δείξουν μια σχέση μεταξύ της χρήσης φυτοφαρμάκων και του κινδύνου υπογονιμότητας, αποβολής, γενετικών ανωμαλιών και άλλων επιπλοκών.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι δεν έχετε τίποτα να χάσετε – αλλά και πολλά να κερδίσετε – επιλέγοντας τρόφιμα που καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Αυτό σημαίνει να καλλιεργείτε τα δικά σας φρούτα και λαχανικά στο σπίτι, όπου μπορείτε να ελέγχετε όλες τις εισροές στο περιβάλλον ή να επιλέγετε βιολογικά προϊόντα όταν κάνετε τα ψώνια σας.

Οι ασθενείς συχνά ρωτούν εάν ορισμένες διατροφικές προσεγγίσεις μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και άλλων θεραπειών γονιμότητας.

Κάθε άτομο είναι μοναδικό και ανταποκρίνεται στις διατροφικές προσεγγίσεις με διαφορετικό τρόπο. Η συνολική υγεία σας μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην επιτυχία των θεραπειών γονιμότητας, γι’ αυτό και η χρήση της εξωσωματικής γονιμοποίησης περιορίζεται σε άτομα με ΔΜΣ κάτω από 35.

Τελικά, όποια προσέγγιση σας επιτρέπει να αισθάνεστε καλά, να έχετε ενέργεια και να είστε υγιείς είναι η σωστή προσέγγιση που πρέπει να ακολουθήσετε κατά την προετοιμασία ή την υποβολή σε θεραπείες γονιμότητας.

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.