Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Man and woman on balcony at sunset in the city

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ενώ ακολουθείτε θεραπείες γονιμότητας είναι να παραμένετε ενημερωμένοι σχετικά με τη σεξουαλική σας υγεία. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αναπαραγωγικά όργανα στο γυναικείο και ανδρικό σώμα.

 

Ανδρικό και Γυναικείο Αναπαραγωγικό Σύστημα

 

→ Γυναικεία Αναπαραγωγικά Όργανα

Τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα είναι πιθανώς ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της διαδικασίας σύλληψης. Τα όργανα αυτά προετοιμάζουν το γυναικείο σώμα για γονιμοποίηση και στεγάζουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο κόλπος, γνωστός και ως κανάλι γέννησης, είναι το κοίλο κανάλι που δέχεται το πέος κατά τη σεξουαλική επαφή και είναι αυτό που γεννά ένα μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οι ωοθήκες βρίσκονται εκατέρωθεν της μήτρας και παράγουν τα ωάρια. Κάθε μήνα, ένα ωάριο απελευθερώνεται στη σάλπιγγα, όπου μπορεί να συναντηθεί με το σπέρμα για γονιμοποίηση. Το γονιμοποιημένο ωάριο στη συνέχεια ταξιδεύει στη μήτρα όπου και προσκολλάται στην επένδυσή της. Η μήτρα κρατά και θρέφει ένα μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μόλις εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο (έμβρυο).

Ανδρικά Αναπαραγωγικά Όργανα

Υπάρχουν λιγότερα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα από ότι  τα γυναικεία, αλλά είναι εξίσου σημαντικά στη διαδικασία της σύλληψης. Πρώτον, το πέος είναι ένα κυλινδρικό μυϊκό όργανο που γεμίζει με αίμα κατά τη διέγερση. Αυτή η στύση καθιστά δυνατή τη διείσδυση κατά τη σεξουαλική επαφή. Το όσχεο είναι ένας σάκος που μοιάζει με θύλακα που συγκρατεί τους όρχεις. Οι όρχεις είναι όργανα ωοειδούς σχήματος που παράγουν σπερματοζωάρια και τεστοστερόνη. Το σπέρμα απελευθερώνεται κατά την εκσπερμάτιση που συμβαίνει κατά τον ανδρικό οργασμό. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, το σπέρμα ταξιδεύει μέσω του κόλπου και περνάει από τον τράχηλο, όπου μπορεί να συναντηθεί και να γονιμοποιήσει το απελευθερωμένο ωάριο της γυναίκας.

 

Λάβετε βοήθεια με την Προηγμένη Αναπαραγωγική Ιατρική

Η σύλληψη εξαρτάται τόσο από την κινητικότητα του σπέρματος και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων του άντρα όσο και από την υγιή και λειτουργική κατάσταση των αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγική τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να  βοηθήσει τη διαδικασία της σύλληψης εάν προκύπτει κάτι μη φυσιολογικό με τα γεννητικά όργανα. Το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου-Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός είναι εδώ για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε την οικογένειά σας. Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος εδώ και 6 μήνες έως ένα χρόνο χωρίς θετικά αποτελέσματα, συμβουλευτείτε τους αναπαραγωγικούς μας ειδικούς. Κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης, θα εργαστούμε για να διαγνώσουμε την αιτία της υπογονιμότητάς σας και να ξεκινήσουμε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.