Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Κοροναϊός και ταξίδι: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες και οι οικογένειες

Κοροναϊός και ταξίδι: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες και οι οικογένειες

 

Έχετε προγραμματίσει ένα ταξίδι ή αναρωτιέστε εάν είναι ασφαλές να κλείσετε οικογενειακές διακοπές; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

 

Είναι αδύνατο να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο αυτήν τη στιγμή χωρίς να βλέπετε νέα για τον κοραναϊό και την εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο.

Είναι κατανοητό ότι μπορεί να έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πώς ο κοροναϊός  θα μπορούσε να επηρεάσει την οικογένειά σας , ειδικά εάν είστε  έγκυος  ή έχετε μικρό μωρό. Και αν έχετε επερχόμενα σχέδια για οικογενειακές διακοπές στο εξωτερικό, ίσως αναρωτιέστε εάν πρέπει να ακυρώσετε το ταξίδι σας.

Πρέπει οι έγκυες γυναίκες και οι οικογένειες να αποφεύγουν τα ταξίδια λόγω κοροναϊού;

Αξιωματούχοι υγείας συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια σε ορισμένα μέρη του κόσμου αυτήν τη στιγμή.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ζητούν συγκεκριμένα να αποφύγετε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια στην  Ιταλία , τη  Νότια Κορέα  και σε  ορισμένες περιοχές της Κίνας . Εάν σχεδιάζετε διακοπές σε μια από αυτές τις περιοχές, είναι καλή ιδέα να ακυρώσετε το ταξίδι σας – είτε είστε έγκυος είτε όχι.

«Θα ήμουν προσεκτικός για τα διεθνή ταξίδια λόγω καραντίνας», λέει ο ειδικός των μολυσματικών ασθενειών Amesh A. Adalja, MD, ανώτερος λόγιος στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας Johns Hopkins.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ταξιδιωτικές συστάσεις για έγκυες γυναίκες, λέει ο Richard Watkins, MD, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Akron του Οχάιο και αναπληρωτής καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Northeast Ohio Medical University. Ωστόσο, το CDC συμβουλεύει να αποφεύγονται τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια. Ο οργανισμός  συνιστά επίσης στα άτομα με υποκείμενες ασθένειες να αποφεύγουν τις μεγάλες πτήσεις και να μην υποβάλλονται σε περιττά ταξίδια.

Πολλοί ειδικοί συμφωνούν επίσης ότι δεν είναι κακή ιδέα για τις μητέρες να «αποφεύγουν τα περιττά ταξίδια και να περιορίζουν την επαφή με τα πλήθη», λέει ο Δρ Watkins.

Όσον αφορά τα μωρά, οι ειδικοί λένε ότι οι οικογένειες πρέπει να λαμβάνουν τις ίδιες προφυλάξεις, δεδομένου ότι η διατήρηση ενός παιδιού σε καραντίνα θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το ταξίδι όταν είστε έγκυος ή ταξιδεύετε με μωρό, μιλήστε με το γιατρό ή τον παιδίατρό σας. Θα είναι σε θέση να σας προσφέρουν πρόσθετη καθοδήγηση. 

 

 

 

Κοινή χρήση σε facebook
Κοινή χρήση σε twitter
Κοινή χρήση σε linkedin
Κοινή χρήση σε google
Κοινή χρήση σε pinterest
Κοινή χρήση σε vk

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Το ποσοστό αποβολής είναι περίπου το ίδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή όσο και για κάθε άλλη εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικία που υποβάλλονται σε ΙVF έχουν αναπόφευκτα υψηλότερα ποσοστά αποβολών. Δεδομένου ότι το τεστ εγκυμοσύνης γίνεται δύο εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά, υπάρχουν συχνά απροσδόκητες αποβολές στα πολύ πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης. Αυτές οι αποβολές συχνά  παραμένουν απαρατήρητες σε μια εγκυμοσύνη των οποίων η σύλληψη έχει γίνει χωρίς την βοήθεια κάποιας μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Ακολουθήστε τον χάρτη και αυτός θα σας οδηγήσει απευθείας σε μας!!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλ. Ιατρείου: (+30) 2310 277 032  Γραμμή έκτακτης ανάγκης: 6946 498171

Διεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείμ 2

email:

alexandrostraianos@gmail.com