Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΩΑΡΙΩΝ

ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΩΑΡΙΩΝ

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια νέα ευκαιρία για τις γυναίκες να παρατείνουν την περίοδο γονιμότητάς τους

 

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΥΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

 

Ο χρόνος περνά γρήγορα όταν είσαι στα είκοσι και στα τριάντα σου. Οι προτεραιότητες είναι η εκπαίδευση, η σταδιοδρομία και οι σχέσεις, αλλά το βιολογικό ρολόι χάνεται στο παρασκήνιο . Και υπάρχει, η επιλογή της διατήρησης της γονιμότητας – η λεγόμενη κρυοσυντήρηση ωαρίων.

 

Το ωάριο είναι ζωτικής σημασίας για τη γονιμότητα των γυναικών. Ένα νεογέννητο κοριτσάκι γεννιέται με ένα εκατομμύριο ανώριμα ωάρια στις ωοθήκες της και αποτελούν ένα μοναδικό απόθεμα. Καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας, η πλειονότητα των ωαρίων της αναπόφευκτα σπαταλάται λόγω μιας φυσικής διαδικασίας ανάπτυξης και εκφυλισμού των ωαρίων που ονομάζεται απόπτωση. Όταν φτάσει στην εφηβεία και έχει την πρώτη της περίοδο, έχει απομείνει περίπου 400.000 ωάρια. Περίπου 300–500 από τα ωάρια της φτάνουν στην ωορρηξία κατά τη διάρκεια των γόνιμων χρόνων της. Από αυτά, μόνο λίγα γονιμοποιούνται και οδηγούν σε εγκυμοσύνη και τοκετό. Η γονιμότητα μιας γυναίκας τελειώνει αρκετά χρόνια πριν από την έναρξη της πραγματικής εμμηνόπαυσης, η οποία είναι κατά μέσο όρο ηλικίας 50-51 ετών. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ένας κανονικός εμμηνορροϊκός κύκλος δεν αποτελεί εγγύηση γονιμότητας καθώς μια γυναίκα γερνά.

Η ανθρώπινη αναπαραγωγή απέχει πολύ από την ισότητα κατά τη σύγκριση των γυναικών με τους άνδρες. Οι ανδρικοί όρχεις παράγουν νέο σπέρμα σχεδόν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά οι γυναίκες έχουν περιορισμένη περίοδο όταν είναι γόνιμες. Κατά μέσο όρο, η γονιμότητα μιας γυναίκας αρχίζει να μειώνεται μετά το 30ο έτος της και αυτή η μείωση γίνεται ταχύτερη μετά το 35ο έτος της. Η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία καθώς ο αριθμός των ωαρίων μειώνεται και η ποιότητά τους επιδεινώνεται. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής και ανωμαλιών χρωμοσωμάτων στο έμβρυο, όπως το σύνδρομο Down.

Η κατάψυξη των ωαρίων είναι ένας τρόπος να πατήσετε παύση στη γονιμότητά σας ενώ ρυθμίζετε τη ζωή σας για να φέρετε ένα μωρό στον κόσμο . Ειδικά όταν οι στατιστικές δείχνουν ότι τα ζητήματα γονιμότητας αντιμετωπίζονται όλο και περισσότερο μέσα στον σύγχρονο πληθυσμό.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΕΝΑΡΞΕΤΕ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΩΑΡΙΩΝ

Το πρώτο βήμα για όσες γυναίκες σκέφτονται να παγώσουν τα ωάρια είναι να μάθουν πόσα παράγουν οι ωοθήκες τους τώρα . Ένα τεστ αποθεματικών ωοθηκών χρησιμοποιεί εξετάσεις αίματος και υπερήχους για να προσδιορίσει πόσα ωάρια έχετε και πόση προσπάθεια καταβάλλουν οι ωοθήκες σας για να παράγουν ώριμα ωάρια όταν κάνετε ωορρηξία. Αυτό το πορτρέτο της λειτουργίας των ωοθηκών σας θα είναι ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης για ό, τι ακολουθεί. Με βάση τα αποτελέσματα του τεστ αποθεματικών ωοθηκών και το ιατρικό σας ιστορικό, ο Dr. Αλέξανδρος Τραϊανός θα να είναι σε θέση να εκτιμήσει τον ιδανικό αριθμό ωαρίων  που θα παγώσει.

 

Κατάψυξη  ωαρίων για τη διατήρηση της γονιμότητας – σε ποιούς απευθύνεται;

Η κατάψυξη των ωαρίων για ιατρικούς λόγους για τη διατήρηση της γονιμότητας ήταν μια φυσιολογική διαδικασία εδώ και χρόνια. Για παράδειγμα, πριν ξεκινήσετε θεραπείες καρκίνου που μπορεί να βλάψουν τις ωοθήκες. Υπάρχουν και άλλοι ιατρικοί λόγοι, όπως σοβαρή ενδομητρίωση ή ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες, των οποίων η θεραπεία μπορεί να μειώσει πρόωρα το αποθεματικό των ωοθηκών. Μπορεί επίσης να υπάρχουν άλλοι λόγοι εκτός από ιατρικούς για τη διατήρηση της γονιμότητας. Με το πάγωμα των ωαρίων πριν από την ηλικία των 35 ετών, μια γυναίκα μπορεί να δώσει στον εαυτό της επιπλέον χρόνο, για παράδειγμα, για να βρει έναν κατάλληλο σύντροφο και να παρατείνει τις πιθανότητες να αποκτήσει το δικό της παιδί. Ακόμη και οι γυναίκες σε μια σχέση μπορεί να έχουν διάφορους λόγους να σκεφτούν την κρυοσυντήρηση ωαρίων. Σημειώστε, ωστόσο, ότι ο σκοπός της κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν είναι να βοηθήσει τις γυναίκες που βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση, αλλά για όσες θέλουν επιπλέον χρόνο για να ξεκινήσουν μια οικογένεια.

 

Για να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα διατήρησης γονιμότητας στείλτε μας ένα μήνυμα ή καλέστε μας στο (+30) 2310 277 032

 

 

 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.