Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΩΑΡΙΩΝ : ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;

Illustration of sperm and egg cell

ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΩΑΡΙΩΝ : ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;

Η πιο αναπαραγωγική ηλικία για μια γυναίκα είναι περίπου στα 20 της χρόνια. Σήμερα, περίπου το 40 με 50 τοις εκατό των γυναικών που ανήκουν σε αυτήν την αναπαραγωγική ηλικιακή ομάδα δεν έχουν παιδιά. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα ζευγάρια επικεντρώνονται περισσότερο στην καριέρα τους ή ανησυχούν για τους οικονομικούς τους περιορισμούς, η πολύ απλά δεν είναι έτοιμοι ή δεν επιθυμούν τη δημιουργία μιας οικογένειας σε αυτό το σημείο της ζωής τους- κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Δυστυχώς,όμως, το βιολογικό ρολόι μιας γυναίκας δεν συμβαδίζει με τη σύγχρονη εποχή, με αποτέλεσμα να προκύπτει μια σειρά από προκλήσεις κατά τη δημιουργία οικογένειας. Μια σχετικά νέα εξέλιξη στην αναπαραγωγική ιατρική επιτρέπει σε μια γυναίκα να κρυοσυντηρεί ή να καταψύχει τα ωάρια της στα πρώτα χρόνια της αναπαραγωγής της ηλικίας και να χρησιμοποιεί αυτά τα ωάρια για να αποκτήσει μωρό όταν είναι έτοιμη και το επιθυμεί στο μέλλον. Οι γυναίκες επιλέγουν όλο και περισσότερο την κρυοσυντήρηση ωαρίων ως τη μέθοδο διατήρησης ή καθυστέρησης της γονιμότητάς τους. Σήμερα, περισσότερα από 3000 μωρά έχουν γεννηθεί παγκοσμίως με τη χρήση κατεψυγμένων ωαρίων.

Τι είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων, γνωστή και ως κατάψυξη ωαρίων, είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα ωάρια μιας γυναίκας εξάγονται, καταψύχονται και αποθηκεύονται για μελλοντική χρήση. Ο κύκλος θεραπείας είναι παρόμοιος με αυτόν μιας διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης, που ξεκινά με διέγερση των ωοθηκών, όπου τα φάρμακα που περιέχουν θυλακιοτρόπο ορμόνη χορηγούνται με τη μορφή ένεσης για περίπου 10 έως 12 ημέρες. Μόλις τα ωάρια είναι έτοιμα, ανακτώνται μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως συγκομιδής ωαρίων ή διαδικασίας «ανάκτησης ωαρίων». Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας τα ωάρια αφαιρούνται με μια βελόνα που τοποθετείται μέσω του κόλπου με τη βοήθεια ενός μηχανήματος υπερήχων. Στην υποψήφια χορηγείται ενδοφλέβια καταστολή, η οποία καθιστά τη διαδικασία αρκετά ανώδυνη. Τα ανακτηθέντα ωάρια στη συνέχεια, αξιολογούνται στο κλινικό εργαστήριο και καταψύχονται σε κρυοπροστατευτικά. Το κρυοπροστατευτικό είναι ένα μείγμα διαλυτών που προστατεύουν τα ευαίσθητα αυγά από τον ενδοκυτταρικό σχηματισμό πάγου κατά τη διαδικασία κατάψυξης -ο σχηματισμός κρυστάλλων πάγου μέσα στην κυτταρική δομή του ωαρίου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις μεμβράνες και να σπάσει το κύτταρο. Όταν η γυναίκα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα ωάρια, αποψύχονται και γονιμοποιούνται με ένα μόνο σπέρμα σε μια ενδοκυτταροπλασματική ένεση σπέρματος ( ICSI)  και μεταφέρονται πίσω στη μήτρα ως έμβρυο για να επιτευχθεί εγκυμοσύνη.

Ποιος πρέπει να σκεφτεί την κρυοσυντήρηση;

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη για γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και υπόκεινται σε κάποιο είδος ογκολογικής θεραπείας όπως ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Όταν η γυναίκα ολοκληρώσει επιτυχώς τη θεραπεία της, αυτά τα κατεψυγμένα ωάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση ενός μωρού με τη βοήθεια της θεραπείας IVF/ICSI. Για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις που δεν τις επιτρέπουν να πραγματοποιήσει μια φυσική εγκυμοσύνη, τα ίδια ωοκύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με το σπέρμα δότη ή συντρόφου για την επίτευξη εγκυμοσύνης μέσω παρένθετης μήτρας. Οι γυναίκες που δεν έχουν σχέση ή βρίσκονται σε κατάσταση που δεν ευνοεί την τεκνοποίηση, μπορούν επίσης να επιλέξουν την κρυοσυντήρηση ωαρίων. Αυτό τους επιτρέπει να “αγοράσουν χρόνο” και να επιλέξουν πότε θα ήθελαν να κάνουν οικογένεια. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό μια γυναίκα που εξετάζει αυτή την επιλογή, να παγώσει τα ωάρια της σε μια περίοδο που είναι ακόμα βιώσιμα, προκειμένου να βελτιώσει τις πιθανότητές της να μείνει έγκυος. Η κατάψυξη ωαρίων θα πρέπει να θεωρείται ως επιλογή και όχι ως βεβαιότητα για την τεκνοποίηση στο μέλλον. Πολλές γυναίκες που επιλέγουν την προαιρετική κατάψυξη ωαρίων μπορεί να μην τα χρησιμοποιήσουν ποτέ, καθώς θα μπορούσαν να συλλάβουν φυσικά. Ωστόσο, σίγουρα παρέχει μια ασφάλεια και βεβαιότητα σε όσες θέλουν να αναβάλουν τη μητρότητα για οικονομικούς, ψυχολογικούς ή οποιουσδήποτε άλλους λόγους. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη κρυοσυντήρηση ωαρίων , επικοινωνήστε με το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου – Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός για μια διαβούλευση. Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.