Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Πολλές γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ανώριμα ωοθυλάκια που θα έχουν ποτέ – περίπου 1 έως 2 εκατομμύρια. Μόνο περίπου 400.000 από αυτά τα ωάρια παραμένουν στην αρχή της εμμήνου ρύσεως, η οποία εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 12 ετών.

Με κάθε περίοδο, χάνονται αρκετές εκατοντάδες ωάρια. Μόνο τα πιο υγιή ωοθυλάκια θα γίνουν ώριμα ωάρια. Τα αρσενικά, από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να δημιουργούν νέο σπέρμα για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής τους. Καθώς το σώμα μεγαλώνει, έχει λιγότερα θυλάκια. Αυτό σημαίνει ότι τα θυλάκια έχουν λιγότερες ευκαιρίες να δημιουργήσουν υγιή, δυνατά ωάρια για γονιμοποίηση. Στα εφηβικά χρόνια, ο εφοδιασμός είναι ισχυρός, αλλά στα τέλη της δεκαετίας των ’30 και των ’40 μειώνεται. Ωστόσο, αυτή είναι η εποχή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ξεκινήσουν μια οικογένεια.

Σήμερα, η μέση ηλικία γέννησης για πρώτη φορά είναι 26,6 ετών. Αυτή η ηλικία αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς η απόφαση αναμονής μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας.

Ηλικίες 18 έως 24 ετών

Αν υπήρχε ποτέ μια «καλύτερη» εποχή για να δημιουργηθεί καθαρά από φυσική άποψη, θα ήταν αυτή. Τα ισχυρότερα ωοθυλάκια του σώματός σας είναι τα πρώτα που ωριμάζουν σε ωάρια για ωορρηξία, επομένως τα ωάρια που παράγετε στα νεότερα σας χρόνια είναι πιο πιθανό να είναι υψηλής ποιότητας.
Το να αποκτήσετε παιδί σε αυτήν την ηλικία θα μειώσει τον κίνδυνο για:
-γενετικά ελαττώματα
-χρωμοσωμικά προβλήματα
-κάποια προβλήματα γονιμότητας
Φυσικά, ενώ είναι λιγότερο επικίνδυνο να έχετε παιδιά όταν είστε 18 έως 24 ετών, δεν είναι χωρίς κανένα κίνδυνο. Αυτή η πιθανότητα γονιμότητας, επίσης γνωστή ως ποσοστό γονιμότητας, θα μειωθεί στη ζωή σας. Είναι η πιο δυνατή σε αυτήν τη νεότερη ηλικία. Μεταξύ 20 και 30 ετών, το φυσικό ποσοστό γονιμότητας κάθε μήνα είναι περίπου 25 τοις εκατό. Αυτό μειώνεται κάτω από το 10 τοις εκατό μετά την ηλικία των 35. Τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται για τις γυναίκες ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Ηλικίες 25 έως 30 ετών

Με κάθε έτος που περνά, η πιθανότητά σας να συλλάβετε φυσιολογικά ένα παιδί πέφτει. Αλλά στα τέλη της δεκαετίας των ’20, η πιθανότητά σας να μείνετε έγκυος χωρίς παρέμβαση παραμένει αρκετά σταθερή. Στην πραγματικότητα, ζευγάρια κάτω των 30 ετών που κατά τα άλλα είναι υγιή, είναι σε θέση να συλλάβουν τους πρώτους τρεις μήνες της προσπάθειάς τους 40 έως 60 τοις εκατό, εκτιμά το Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development. Μετά την ηλικία των 30 ετών, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης αρχίζουν να μειώνονται κάθε χρόνο.
Εάν δεν έχετε ξεκινήσει ακόμα μια οικογένεια, μην ανησυχείτε!

Το σώμα σας εξακολουθεί να διαθέτει μια γενναιόδωρη παροχή ωαρίων για να σας τα παρέχει όταν έρθει η ώρα. Αλλά αν προσπαθείτε να συλλάβετε και έχετε αποτύχει για τουλάχιστον τρεις μήνες, μιλήστε με το γιατρό σας. Ενώ τα περισσότερα ζευγάρια σε αυτήν την ηλικία θα είναι σε θέση να έχουν ένα μωρό χωρίς παρέμβαση, κάποια καθοδήγηση μπορεί να είναι χρήσιμη.

Ηλικίες 31 έως 35 ετών

Στις αρχές της δεκαετίας των ’30, οι πιθανότητες να αποκτήσετε μωρό εξακολουθούν να είναι υψηλές. Έχετε ακόμα πολλά υψηλής ποιότητας ωάρια για να προσφέρετε, αλλά οι πιθανότητές σας θα αρχίσουν να μειώνονται σταθερά σε αυτήν την ηλικία. Το ποσοστό γονιμότητας μειώνεται σταδιακά μέχρι την ηλικία των 32 ετών. Στα 37, μειώνεται δραματικά. Στα 30 σας, είστε περίπου στο ήμισυ της γονιμότητας σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας των ’20.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε παιδιά αν είστε στα 30 σας; Με τίποτα. Στην πραγματικότητα, 1 στις 5 γυναίκες σε εθνικό επίπεδο έχει το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 35 ετών, σημειώνει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας. Ωστόσο, 1 στα 3 ζευγάρια στα 30 τους θα αντιμετωπίσουν κάποιο είδος προβλήματος στειρότητας.

Ηλικίες 35 έως 40 ετών

Η μεγαλύτερη μείωση. Οι πιθανότητες μιας γυναίκας στα τέλη της δεκαετίας των ’30 να είναι σε θέση να συλλάβει χωρίς παρέμβαση είναι περίπου η μισή από αυτή μιας γυναίκας στις αρχές της δεκαετίας των ’20. Μια αναθεώρηση του 2003 σημειώνει ότι το 60 τοις εκατό των ζευγαριών σε αυτό το ηλικιακό εύρος θα είναι σε θέση να συλλάβουν φυσικά εντός ενός έτους από την έναρξη της προσπάθειάς τους, ενώ το 85 τοις εκατό θα είναι σε θέση να συλλάβει εντός δύο ετών.

Ωστόσο, σε αυτήν την ηλικία, οι κίνδυνοι χρωμοσωμικών προβλημάτων με τα ωάρια είναι υψηλότεροι. Οι κίνδυνοι αυξάνονται με κάθε επιπλέον έτος. Αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι αποβολής ή ανώμαλης εγκυμοσύνης είναι υψηλότεροι. Αυτή η πτώση των ποσοστών γονιμότητας συμβαίνει να συμπίπτει με τη δεκαετία της ζωής όταν περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια. Από το 2011 έως το 2016, το ποσοστό γεννήσεων για τις γυναίκες ηλικίας 35 έως 39 ετών αυξήθηκε κάθε χρόνο. Για τις γυναίκες άνω των 39 ετών, το ποσοστό γεννήσεων είναι ακόμη υψηλότερο.

Ηλικίες 41 έως 45+

Τα ποσοστά γεννήσεων για ηλικίες 40 έως 44 αυξήθηκαν 2 τοις εκατό μεταξύ 2016 και 2017. Ο αριθμός των γεννήσεων για τις γυναίκες 45 έως 49 αυξήθηκε 3 τοις εκατό στο ίδιο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα ποσοστά τεκνοποίησης είναι σε γυναίκες 40 ετών και άνω.

Είναι σημαντικό να θυμάστε, ωστόσο, ότι ενώ περισσότερα άτομα γεννούν σε αυτές τις ηλικίες, το συνολικό ποσοστό γεννήσεων σε ηλικιωμένους γονείς είναι ακόμα πολύ χαμηλότερο από ό, τι στους νεότερους. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, επειδή είναι πιο δύσκολο να μείνετε έγκυος εάν είστε
άνω των 40 ετών. Μέχρι αυτή την ηλικία, το σώμα σας προετοιμάζεται για εμμηνόπαυση. Οι ωοθήκες σας έχουν πιθανώς εξαντλήσει τα θυλάκια τους ή πλησιάζουν στο τέλος της παροχής τους. Με κάθε κύκλο που περνά, περισσότερα θα εξαφανιστούν. Όταν φτάσετε στις αρχές της δεκαετίας των ’50, δεν θα έχετε σχεδόν καθόλου θυλάκια.

Τα μωρά που γεννιούνται από άτομα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για ορισμένα γενετικά ελαττώματα και επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη. Η αποβολή και οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ζωής.
Η μεγαλύτερη ηλικία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο επιπλοκών για τον γονέα, όπως:
-Διαβήτης
-Υπέρταση
-Προεκλαμψία

Σήμερα, οι άνθρωποι περιμένουν περισσότερο για να ξεκινήσουν οικογένειες. Λόγω των εξελίξεων στις θεραπείες γονιμότητας, όπως η γονιμοποίηση in vitro, αυτά τα άτομα συχνά καταφέρνουν να πετύχουν μια εγκυμοσύνη σε αυτό το μεταγενέστερο στάδιο. Ενώ τα φυσικά σας περιθώρια κλείνουν σταδιακά με την ηλικία σας, οι θεραπείες γονιμότητας μπορεί να είναι σε θέση να επεκτείνουν αυτή τη περίοδο και ακόμη και να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχημένης σύλληψης.

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.