Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Το πρώτο βήμα στο ταξίδι γονιμότητάς σας πρέπει να είναι η πλήρης αξιολόγηση από έναν αρμόδιο ειδικό. Ένας ειδικός Αναπαραγωγικής Ιατρικής είναι ένας ειδικά εκπαιδευμένος γυναικολόγος που έχει περάσει επιπλέον χρόνο μαθαίνοντας πώς να αξιολογεί και να αντιμετωπίζει υπογόνιμα ζευγάρια.

Η αρχική αξιολόγηση συνίσταται συνήθως σε εξετάσεις αίματος και κολπικό υπερηχογράφημα για τις γυναίκες. Μερικές φορές θα πραγματοποιηθεί μια εξέταση ακτίνων Χ που ονομάζεται υστεροσαλπιγγογραφία(HSG) για τον έλεγχο των σαλπίγγων.

Για τους άντρες γίνονται συνήθως εξετάσεις αίματος εκτός από την πραγματοποίηση ανάλυσης σπέρματος. Μόλις πραγματοποιήσετε μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση, ο ειδικός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη σωστή πορεία θεραπείας.

Σε πολλές περιπτώσεις, είναι δυνατόν να ξεκινήσετε αρχικά με φάρμακα για την ενίσχυση της ωορρηξίας. Συχνά τα φάρμακα συνδυάζονται με την ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) που περιλαμβάνει την έγχυση σπέρματος στη μήτρα κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Μερικοί ασθενείς μπορεί να επωφεληθούν από τη χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της χειρουργικής ανατομίας.

Για ορισμένους ασθενείς με πιο σοβαρές παθήσεις, η γονιμοποίηση in vitro (IVF) μπορεί να είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση των χαμηλών μετρήσεων σπέρματος ή ωαρίων. Ενώ η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια πιο εμπλεκόμενη διαδικασία, είναι επίσης εξαιρετικά επιτυχημένη.

 

Γενετικός Έλεγχος

Ο γενετικός έλεγχος πριν από την εμφύτευση επιτρέπει στους γιατρούς να δοκιμάσουν ένα έμβρυο για χρωμοσωμικές ανωμαλίες (πάρα πολλά ή πολύ λίγα χρωμοσώματα) προτού αποφασίσουν εάν θα το μεταφέρουν. Δεδομένου ότι τα έμβρυα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι η πιο κοινή αιτία αποβολής και μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε προσβεβλημένο μωρό μετά τη γέννηση, η γενετική εξέταση πριν από την εμφύτευση είναι ένα αξιόπιστο και ζωτικό εργαλείο που επιτρέπει στους γιατρούς να επιλέξουν το καλύτερο έμβρυο για μεταφορά και αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες εγκυμοσύνη, συνεχιζόμενη εγκυμοσύνη και γέννηση ενός υγιούς μωρού για ασθενείς.

 

 

Έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση

Ενώ είναι σαφές ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η καλύτερη επιλογή για τους επίδοξους γονείς που αγωνίζονται να πετύχουν μια εγκυμοσύνη, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης ίδιες. Μετά από 20 χρόνια βελτίωσης της επιστήμης, ο ιδρυτής του Κέντρου Αναπαραγωγική Ιατρικής & Ιατρικής Εμβρύου “Αλέξανδρος Τραϊανός” έχει καθιερώσει ένα πρότυπο φροντίδας που έχει οδηγήσει όλο και περισσότερο σε υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας εξωσωματικής γονιμοποίησης, διασφαλίζοντας παράλληλα την υγεία των μητέρων και των μωρών.

 

Πώς να βελτιώσετε τη γονιμότητα σας

Εκτός από ιατρικά ζητήματα, παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, η διατροφή και το περιβάλλον επηρεάζουν τη γονιμότητα τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Αν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος, ακολουθούν μερικές επιλογές τρόπου ζωής που θα θέλατε να αξιολογήσετε.

 • Το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο τη λειτουργία των ωοθηκών κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά απειλεί την υγεία μιας μητέρας, του εμβρύου και των ανθρώπων γύρω τους. Το κάπνισμα επηρεάζει επίσης την υγεία του σπέρματος. Οτιδήποτε μπορούν να κάνουν και οι δύο σύντροφοι για να σταματήσουν ή να μειώσουν το κάπνισμα θα βοηθήσουν στη γονιμότητα.
 • Η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών πρέπει να εξαλειφθούν εντελώς όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την αναπαραγωγική και σεξουαλική λειτουργία και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σε ένα νεογέννητο.
 • Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον ΔΜΣ που μπορεί να συμβάλει στη στειρότητα. Οι αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην προετοιμασία του σώματός σας για μια υγιή εγκυμοσύνη. Η άσκηση παίζει επίσης ζωτικό ρόλο.
 • Οι περιβαλλοντικές τοξίνες, επίσης γνωστές ως ενδοκρινικοί διαταράκτες, έχουν συμβάλλει στη παγκόσμια μείωση της γονιμότητας. Είναι κρυμμένα στα τρόφιμα, το νερό και τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σώμα μας, στα σπίτια μας καθώς και στον εσωτερικό και εξωτερικό αέρα που αναπνέουμε. Είναι σημαντικό να προσέχετε τις ετικέτες, να τρώτε βιολογικά τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν και να χρησιμοποιείτε πράσινα προϊόντα στο μέτρο του δυνατού.
 • Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (STI) μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα, οπότε χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικά κατά τη διάρκεια του σεξ μέχρι να είστε σε μια δεσμευμένη σχέση και να δοκιμάσετε και οι δύο.
 • Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να μειώσουν τη γονιμότητα ή να αναστέλλουν τη σύλληψη, οπότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την μείωση αυτών των φαρμάκων ή την εύρεση ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων, εάν είναι δυνατόν.

 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

 • το αλκοόλ
 • οι ναρκωτικές ουσίες
 • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
 • το κάπνισμα
 • τα προβλήματα υγείας
 • τα φάρμακα
 • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
 • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.