Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

Η κατανάλωση υγιεινών τροφών είναι μια από τις καλύτερες μορφές αυτοφροντίδας. Τροφοδοτώντας τον οργανισμό σας με υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και την αποφυγή ορισμένων ασθενειών και χρόνιων παθήσεων όπως η υπέρταση και ο διαβήτης. Επιπλέον, όταν τρέφεστε με τις σωστές τροφές προσφέρετε στο σώμα σας μια αίσθηση ευεξίας. Δεν υπάρχει πιο σημαντική στιγμή για να τηρήσετε μια υγιεινή διατροφή από ό,τι όταν προσπαθείτε να συλλάβετε. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το τι τρώτε κατά την περίοδο που προηγείται της εξωσωματικής γονιμοποίησης και κατά τη διάρκεια των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης, έχει άμεσο αντίκτυπο στην επιτυχία της θεραπείας σας.

Τι λένε οι ειδικοί

Υπάρχουν πολλές λεγόμενες “δίαιτες γονιμότητας” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σίγουρα θα ακούσετε αρκετές συμβουλές από τον περίγυρό σας- χωρίς όμως όλες αυτές οι πληροφορίες να έρχονται με κάποια επιστημονική τεκμηρίωση. Υπάρχουν πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ποσοστά επιτυχίας για όσους ακολουθούσαν αυστηρά τη μεσογειακή διατροφή (πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια και καλά λίπη) ήταν μεγαλύτερα από εκείνους που δεν την ακολουθούσαν.

Ανακαλύπτοντας τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής

Αν και αναφέρεται ως διατροφή, ο μεσογειακός τρόπος ζωής είναι ίσως πιο εύστοχος όρος. Πλήθος ερευνών αναδεικνύουν τα οφέλη του μεσογειακού τρόπου ζωής, παρατηρώντας ότι οι κάτοικοι της λεκάνης της Μεσογείου εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά σε ασθένειες που είναι πιο συχνές στα πιο πλούσια δυτικά έθνη. Η καλή καρδιαγγειακή υγεία και η απουσία διαβήτη ήταν μερικές από τις καταστάσεις που τράβηξαν την προσοχή και προώθησαν περαιτέρω μελέτες για τον μεσογειακό τρόπο ζωής. Η σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα και το κολύμπι, η κοινωνική συναναστροφή σε τακτική βάση, όλα αυτά συμβάλλουν στην επίτευξη ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Αυτές οι δραστηριότητες αποφορτίζουν το μυαλό και βοηθούν στη διαχείριση του στρες. Είναι σημαντικό να ενσωματώσετε σε όποιο βαθμό είναι εφικτό αυτές τις συνήθειες στην καθημερινή σας ζωή, είτε είστε στη φάση της  εξωσωματικής γονιμοποίησης είτε όχι. Αλλά, φυσικά, ο ακρογωνιαίος λίθος της μεσογειακού τρόπου ζωής είναι η υγιεινή διατροφή.

Η διατροφή

Τα παραδοσιακά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής είναι συνήθως μη επεξεργασμένα, βιολογικά και εποχιακά. Συνήθη τρόφιμα στη μεσογειακή διατροφή :

 • Φρέσκα εποχικά και τοπικά λαχανικά και φρούτα
 • Δημητριακά ολικής αλέσεως
 • Περιορισμένα ψάρια (με την έγκριση του γιατρού σας)
 • Πουλερικά (μέτρια ποσότητα)
 • Αυγά (μέτρια ποσότητα)
 • Όσπρια (μπιζέλια, φασόλια, φακές και ρεβίθια)
 • Υγιεινά φυτικά λιπαρά, όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι πικροί καρποί, οι σπόροι και το ελαιόλαδο

Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές (προσυσκευασμένα γεύματα, σούπες σε κονσέρβες κ.λπ.), την υπερβολική ζάχαρη και το πολύ αλεύρι. Θα παρατηρήσετε ότι η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει το κόκκινο κρέας, αλλά όχι σε υπερβολικές ποσότητες και όχι στην επεξεργασμένη του μορφή. Μην ξεχνάτε φυσικά πως το κάθε άτομο έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Όσοι ακολουθούν μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή και όσοι έχουν ευαισθησίες ή αλλεργίες στα τρόφιμα μπορούν να αντικαταστήσουν ή να αποφύγουν ορισμένα τρόφιμα από τη λίστα. Ορισμένες ορμονικές καταστάσεις, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών PCOS, μπορεί επίσης να σας εμποδίζουν να απολαμβάνετε ορισμένα από τα παραπάνω τρόφιμα.

Συμπληρώματα

Τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας θα πρέπει να ακολουθείτε τη διατροφή όσο το δυνατόν πιο πιστά για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Είναι επίσης συχνά απαραίτητη η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων. Ένα πλήρες φάσμα βιταμινών και μετάλλων που υποστηρίζουν το αναπαραγωγικό σύστημα και προετοιμάζουν το σώμα σας για την εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντικό για τη συνολική σας υγεία.

Το ταξίδι σας στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Με γνώμονα πάντα τις ατομικές ανάγκες κάθε ατόμου και με ενημερωμένες πληροφορίες, στεκόμαστε δίπλα σας με σεβασμό και ενσυναίσθηση στο ταξίδι της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επικοινωνήστε με το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής & Ιατρικής Εμβρύου Αλέξανδρος Τραϊανός καλώντας στο (+30) 2310 277 032 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας. Είμαστε εδώ για τις απαντήσεις που χρειάζεστε!

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

 • το αλκοόλ
 • οι ναρκωτικές ουσίες
 • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
 • το κάπνισμα
 • τα προβλήματα υγείας
 • τα φάρμακα
 • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
 • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.