Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Ο SARS-COV-2 ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΑΝΔΡΩΝ ΜΕ COVID-19

Ο SARS-COV-2 ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΑΝΔΡΩΝ ΜΕ COVID-19

Το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο  (SARS-CoV-2) υπάρχει στο σπέρμα ορισμένων ασθενών με COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών που αναρρώνουν, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στο JAMA Network Open.

 

Ο Diangeng Li, PhD, από το Γενικό Νοσοκομείο Στρατού Απελευθέρωσης του Κινέζικου Λαού στο Πεκίνο, και  οι συνεργάτες του, εξέτασαν όλους τους άνδρες ασθενείς με επιβεβαιωμένο COVID-19 μεταξύ 26 Ιανουαρίου και 16 Φεβρουαρίου 2020, στο Δημοτικό Νοσοκομείο Shangqiu. Τριάντα οκτώ εγγεγραμμένοι ασθενείς κλήθηκαν να δώσουν ένα δείγμα σπέρματος για δοκιμή SARS-CoV-2.

 

Από τους 38 συμμετέχοντες, 23 είχαν επιτύχει κλινική ανάρρωση και 15 ήταν στο οξύ στάδιο της μόλυνσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 6 ασθενείς (15,8%) είχαν θετικά αποτελέσματα για το SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων 4 που ήταν στο οξύ στάδιο της μόλυνσης και 2 που ανάρρωσαν (26,7 και 8,7%, αντίστοιχα). Οι ασθενείς με αρνητικά και θετικά αποτελέσματα των εξετάσεων δεν διέφεραν ως προς την ηλικία, το ιστορικό ουρογεννητικών ασθενειών,τις ημέρες νοσηλείας ή ημέρες από την κλινική ανάρρωση.

 

Η σπερματογένεση εξακολουθεί να εμφανίζεται σε άνδρες με καρκίνο των όρχεων

 

Η σπερματογένεση εμφανίζεται στους περισσότερους άνδρες με καρκίνο των όρχεων, συχνά μακριά από όγκους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο στο BJU International .

 

Η Jemma A. Moody, από το King’s College London, και οι συνεργάτες της εξέτασαν αναδρομικά 103 όγκους βλαστικών κυττάρων όρχεων (TGCTs) σε άνδρες που υποβλήθηκαν σε ριζική ορχιδεκτομή (μεταξύ 2011 και 2015) προκειμένου να εκτιμηθεί η συχνότητα και οι προγνωστικοί παράγοντες της σπερματογένεσης.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σπερματογένεση υπήρχε στο 70% των ασθενών. Η σπερματογένεση ήταν ευρέως διαδεδομένη στο 63% αυτών των ασθενών και εστιακή στο 38%. Ο τύπος του όγκου, το στάδιο, η παρουσία μικροκαθορισμού και οι δείκτες όγκου δεν προέβλεπαν σπερματογένεση. Η σπερματογένεση ήταν 82% λιγότερο πιθανή στους άνδρες με ποσοστό κατοχής όγκου όρχεων> 50% στους όρχεις τους έναντι αυτών με ποσοστό κατοχής όγκου όρχεων <50%.

 

“Αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη και την καθοδήγηση της επιτυχούς χειρουργικής ανάκτησης σπέρματος σε όρχεις με TGCT“, γράφουν οι ερευνητές. “Το εύρημα της εστιακής σπερματογένεσης σε ένα τρίτο των ασθενών θα υποστηρίξει μια μικροχειρουργική προσέγγιση στην ανάκτηση σπέρματος κατά τη στιγμή της ορχιδεκτομής για τη μεγιστοποίηση της επιτυχίας.”

 

 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.