Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΦΥΣΙΚΑ;

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΝΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΦΥΣΙΚΑ;

Πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένετε, αν προσπαθείτε να συλλάβετε, έως ότου κάνετε τεστ σπέρματος;

Εάν είστε κάτω των 35 ετών, μπορείτε να περιμένετε για ένα χρόνο, αλλά πάνω από 35 θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας μετά από έξι μήνες προσπαθώντας να συλλάβετε.

 

Υπάρχουν ορατά σημάδια ανδρικής υπογονιμότητας;

Μερικοί άνδρες θα έχουν ορατά σημάδια, αλλά όχι όλα. Για παράδειγμα, το μικρό μέγεθος των όρχεων μπορεί να σχετίζεται με ορμονική ανωμαλία και υπογονιμότητα. Η γυναικομαστία (που είναι μια διεύρυνση ή διόγκωση του ιστού του μαστού στους άνδρες), η παχυσαρκία, η έλλειψη τρίχας του προσώπου ή του σώματος και το χαμηλό ύψος του σώματος είναι επίσης φυσικά σημάδια της ανδρικής υπογονιμότητας.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι για να μην είστε σε θέση να συλλάβετε φυσικά;

Διαταραχές του σπέρματος: Αυτό συμβαίνει όταν το σπέρμα έχει είτε περίεργο σχήμα, δεν κινείται με τον σωστό τρόπο, έχει χαμηλό αριθμό ή στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καθόλου σπέρμα. Αναλύονται όλα αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά – ο αριθμός, το σχήμα και η κίνηση. Ο φυσιολογικός αριθμός σπερματοζωαρίων κυμαίνεται από 15 εκατομμύρια έως περισσότερα από 200 εκατομμύρια σπέρμα ανά ml. Η κινητικότητα του σπέρματος πρέπει να είναι άνω του 40% T.
Οι φυσιολογικές μορφές του σπέρματος δεν πρέπει να είναι μικρότερες από 4%. Η ανωμαλία είτε του αριθμού, του σχήματος ή της κίνησης μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.

Κιρσοκήλες: Υπάρχει σχέση μεταξύ κιρσοκήλων και στειρότητας. Μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, να μειώσει την κινητικότητα του σπέρματος και να προκαλέσει αύξηση του αριθμού του παραμορφωμένου σπέρματος.
Οι κιρσοκήλες μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπερβολική θερμότητα. Η υπερβολική θερμότητα βλάπτει το σπέρμα ανυψώνοντας τη θερμοκρασία των όρχεων, η οποία υποτίθεται ότι είναι περίπου 2 ° C πιο κρύα από το σώμα.

Οπισθοδρομική εκσπερμάτωση: Αυτό συμβαίνει όταν το σπέρμα εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη αντί να αναδύεται μέσω του πέους κατά την εκσπερμάτιση, οπότε ουσιαστικά πηγαίνει προς τα πίσω στο σώμα.

Ανοσολογική στειρότητα: Αυτό συμβαίνει όταν τα αντισώματα επιτίθενται στο σπέρμα του ίδιου του ανθρώπου, δεσμεύοντας την επιφάνεια του σπέρματος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα του σπέρματος.

Παρεμπόδιση: Μερικές φορές το κανάλι του σπέρματος μπορεί να μπλοκαριστεί, πράγμα που σημαίνει ότι το σπέρμα από τους όρχεις δεν μπορεί να εγκαταλείψει το σώμα κατά την εκσπερμάτωση. Αυτή η απόφραξη μπορεί να προκληθεί από διάφορους λόγους, όπως λοιμώξεις ή χειρουργική επέμβαση (αγγειοεκτομή).

Ορμόνες: Πολύ χαμηλά επίπεδα ορμονών προκαλούν κακή ανάπτυξη σπέρματος. Οποιαδήποτε διαταραχή της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς, της προλακτίνης και των ορμονών του σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ανδρική υπογονιμότητα. Η τεστοστερόνη και η FSH (η ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων, η οποία ρυθμίζει την ανάπτυξη και τις αναπαραγωγικές διαδικασίες του σώματος.) μπορεί να είναι δείκτες της ανδρικής υπογονιμότητας.

Χρωμοσώματα: Οι αλλαγές στον αριθμό και τη δομή των χρωμοσωμάτων μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα.
Η στειρότητα του χρωμοσώματος Υ είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος και προκαλεί ανδρική υπογονιμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο ή αδύνατο να συλλάβουν οι προσβεβλημένοι άνδρες. Οποιαδήποτε άλλη χρωμοσωμική ανωμαλία μπορεί επίσης να επηρεάσει το σπέρμα.

Φαρμακευτική αγωγή: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να αλλάξουν την παραγωγή, τη λειτουργία και την ποιότητα του σπέρματος Τα φάρμακα υπέρτασης και τα αντικαταθλιπτικά βρέθηκαν να είναι υπεύθυνα για τη στυτική δυσλειτουργία. Η χημειοθεραπεία μπορεί να βλάψει εντελώς την παραγωγή σπέρματος.

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω;
Οι διαταραχές του σπέρματος πρέπει να αξιολογούνται διεξοδικά και η θεραπεία να προγραμματίζεται ανάλογα. Μια χειρουργική προσέγγιση ή ορμονική υποστήριξη είναι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται συνήθως στη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας.
Οι περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας αντιμετωπίζονται με τη χρήση ενδοκυτταροπλασματικής ένεσης σπέρματος (ένεση σπέρματος στο ωάριο με μικροσκόπιο) που αποδίδει ικανοποιητικά ποσοστά εγκυμοσύνης ακόμη και σε σοβαρές περιπτώσεις.

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.