Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΑΣ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ;

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΑΣ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ;

Μπορεί η παχυσαρκία να επηρεάσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος;

Πολλοί συνδυασμοί παθήσεων προκαλούν υπογονιμότητα στις γυναίκες, καθιστώντας πολλές φορές δύσκολη τη διάγνωση. Μάθετε περισσότερα για το πώς το σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος και ανακαλύψτε τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Η σχέση παχυσαρκίας και γονιμότητας

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος και να αποκτήσετε ένα υγιές μωρό. Η παχυσαρκία και η γονιμότητα δεν πάνε καλά μαζί γιατί μπορεί να δημιουργήσουν ορμονικές ανισορροπίες που επηρεάζουν την ωορρηξία. Η παχυσαρκία στις γυναίκες σχετίζεται επίσης με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια κοινή αιτία υπογονιμότητας. Αυτές οι συνθήκες μπορεί όχι μόνο να δυσκολέψουν τη σύλληψη, αλλά μπορεί επίσης να δυσκολέψουν τη διατήρηση της εγκυμοσύνης σε πλήρη διάρκεια. Οι γυναίκες με ιδιαίτερα  αυξημένο δείκτη μάζας σώματος που προσπαθούν να συλλάβουν, είναι πιο επιρρεπείς στους κινδύνους επιπλοκών της εγκυμοσύνης όπως αποβολή, υπέρταση, προεκλαμψία, διαβήτης κύησης και πολλά άλλα. Ακόμα, η παχυσαρκία της μητέρας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να γίνει το μωρό παχύσαρκο ως ενήλικας ή να έχει άλλα προβλήματα υγείας.

Μπορεί η απώλεια βάρους να αυξήσει τη γονιμότητα;

Εάν έχετε αυξημένο δείκτη μάζας σώματος, η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς παράγοντες της γενικής σας υγείας συπεριλαμβανομένων και των πιθανοτήτων σας να συλλάβετε ένα παιδί. Δεσμευτείτε σε μια υγιεινή διατροφή γονιμότητας και ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης, όχι μόνο για την υγεία του μωρού σας, αλλά και για τη δική σας. Ωστόσο, μην ρισκάρετε την υγεία σας χάνοντας πάρα πολύ βάρος. Το λιποβαρές μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα. Κατά μέσο όρο, ο ιδανικός ΔΜΣ για τη γονιμότητα είναι μεταξύ 18,5 και 24,9. Ο κάθε οργανισμός, ωστόσο, είναι διαφορετικός, γι’αυτό και ο καλύτερος στόχος βάρους για εσάς πρέπει πάντα να υπολογίζεται από έναν επαγγελματία υγείας.

Συμβουλευτείτε τους ειδικούς μας στη γονιμότητα

Στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου-Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός, εργαζόμαστε για να βρούμε πιθανές αιτίες προβλημάτων υπογονιμότητας και στοχεύουμε στη συνεχή εκπαίδευση των γυναικών. Επισκεφθείτε το ιατρείο μας για να λάβετε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά σας σχετικά με τη γονιμότητα και να ξεκινήστε ένα πρόγραμμα θεραπείας σήμερα.

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.