Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να πετύχετε μια εγκυμοσύνη;

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να πετύχετε μια εγκυμοσύνη;

Για ορισμένες γυναίκες, η προσπάθεια για μείνουν έγκυες μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο.

Είναι σημαντικό να προσέχετε τον εαυτό σας όταν προσπαθείτε να συλλάβετε. Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και αποφύγετε το αλκοόλ, το κάπνισμα και γενικά τις ανθυγιεινές συνήθειες.

Ο χρόνος που χρειάζεται ένα ζευγάρι για να πετύχει μια εγκυμοσύνη, μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός από τον χρόνο με ένα άλλο ζευγάρι. Η πιθανότητα σύλληψης εξαρτάται από μερικούς παράγοντες, όπως:
-ηλικία
-υγεία
-οικογενειακό και προσωπικό ιατρικό ιστορικό
Φυσικά, πόσο συχνά κάνετε σεξ παίζει επίσης ρόλο.

Τα περισσότερα ζευγάρια μπορούν να πετύχουν μια εγκυμοσύνη εντός έξι μηνών έως ενός έτους. Εάν δεν μπορείτε να συλλάβετε μετά από ένα ολόκληρο έτος προσπάθειας, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γονιμότητας.

Μερικές φορές υπάρχει μια προφανής αιτία στειρότητας, όπως ένα φυσικό πρόβλημα με τις ωοθήκες, τη μήτρα ή τους όρχεις. Σε άλλες περιπτώσεις, η αιτία είναι άγνωστη. Να τι πρέπει να γνωρίζετε εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος και διαρκεί περισσότερο από ό, τι είχατε προγραμματίσει.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να μείνετε έγκυος;

 

Οι γυναίκες έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες στα 20 τους, όταν δηλαδή έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό υγιών ωαρίων. Η γονιμότητα φυσικά μειώνεται με την ηλικία. Όσο μεγαλύτερες είστε, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί για να συλλάβετε. Οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ωάρια που θα έχουν στη ζωή τους. Καθώς μεγαλώνουν, ο αριθμός ωαρίων μειώνεται. Και αυτά που παραμένουν δεν είναι τόσο υγιή. Μέχρι την ηλικία των 35, έχετε μόνο 12 τοις εκατό πιθανότητες να μείνετε έγκυος σε οποιαδήποτε δεδομένη περίοδο τριών μηνών, σύμφωνα με μια μελέτη στο PLoS OneTrusted Source. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, αυτός ο αριθμός μειώνεται στο 7%.

Η γονιμότητα ενός άνδρα μειώνεται επίσης με την ηλικία. Το σπέρμα ενός ηλικιωμένου άνδρα είναι επίσης πιο πιθανό να έχει γενετικές ανωμαλίες.

 

Πόσο συχνή είναι η υπογονιμότητα;

Σύμφωνα με μελέτες, 1 στα 8 ζευγάρια, ή 12 τοις εκατό των γυναικών, έχουν πρόβλημα να μείνουν έγκυες ή να καταφέρουν μια εγκυμοσύνη μέχρι το τέλος.

 

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό σχετικά με τη στειρότητα;

-εάν είστε 35 ετών και άνω και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για ένα χρόνο
-εάν είστε άνω των 35 ετών και προσπαθείτε για περισσότερο από 6 μήνες
Εάν γνωρίζετε ότι έχετε μια κατάσταση υγείας που επηρεάζει τη γονιμότητά σας, επισκεφθείτε τον γιατρό σας νωρίτερα.

Κοινή χρήση σε facebook
Κοινή χρήση σε twitter
Κοινή χρήση σε linkedin
Κοινή χρήση σε google
Κοινή χρήση σε pinterest
Κοινή χρήση σε vk

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Το ποσοστό αποβολής είναι περίπου το ίδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή όσο και για κάθε άλλη εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικία που υποβάλλονται σε ΙVF έχουν αναπόφευκτα υψηλότερα ποσοστά αποβολών. Δεδομένου ότι το τεστ εγκυμοσύνης γίνεται δύο εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά, υπάρχουν συχνά απροσδόκητες αποβολές στα πολύ πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης. Αυτές οι αποβολές συχνά  παραμένουν απαρατήρητες σε μια εγκυμοσύνη των οποίων η σύλληψη έχει γίνει χωρίς την βοήθεια κάποιας μεθόδου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Ακολουθήστε τον χάρτη και αυτός θα σας οδηγήσει απευθείας σε μας!!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλ. Ιατρείου: (+30) 2310 277 032  Γραμμή έκτακτης ανάγκης: 6946 498171

Διεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείμ 2

email:

alexandrostraianos@gmail.com