Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΠΩΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Close up pregnancy woman meditation at home.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Πιθανά εμπόδια και απαραίτητες εξετάσεις

Μπορεί να είναι απογοητευτικό όταν φίλοι και συγγενείς σας ρωτούν επανειλημμένα πότε σκοπεύετε να ξεκινήσετε μια οικογένεια. Μπορεί να είναι χειρότερο όταν όλοι γύρω σας φαίνεται να πετυχαίνουν μια εγκυμοσύνη χωρίς καν να προσπαθούν. Δεν είστε όμως οι μόνοι. Σύμφωνα με το Resolve, The National Infertility Association, η υπογονιμότητα επηρεάζει 1 στα 8 ζευγάρια στις ΗΠΑ – δηλαδή 12,5 τοις εκατό. Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν οι επίδοξοι γονείς που θέλουν να επιτύχουν το όνειρό τους να ξεκινήσουν μια οικογένεια.

Το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου Αλέξανδρος Τραϊανός διαθέτει όλες τις Διεθνείς Πιστοποιήσεις, την απαραίτητα εμπειρία και τους κατάλληλους επιστημονικούς συνεργάτες, οπότε μη διστάσετε να κλείσετε ραντεβού εάν έχετε ερωτήσεις ή χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες.

Όταν οι προσπάθειές σας να μείνετε έγκυος είναι ανεπιτυχείς και αρχίσετε να αισθάνεστε απελπισμένοι και χαμένοι, ξέρετε ότι υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τα όνειρά σας να ξεκινήσετε μια οικογένεια. Οι συνεχείς εξελίξεις στις υποβοηθούμενες αναπαραγωγικές τεχνολογίες, πολλές από τις οποίες πραγματοποιούνται στο Κέντρο μας, παρέχουν στους ειδικούς γονιμότητας την έρευνα, τα εργαλεία και τα πρωτόκολλα που χρειάζονται για να βοηθήσουν τους επίδοξους γονείς να ξεπεράσουν τα εμπόδια τους, ώστε να μπορούν να κάνουν σχέδια για να ξεκινήσουν την  δική τους οικογένεια.

Τις περισσότερες φορές, τα ζευγάρια που αγωνίζονται να πετύχουν μια εγκυμοσύνη μπορεί να αγνοούν μια υποκείμενη κατάσταση, σε έναν ή και στους δύο συντρόφους, που μπορεί να εμποδίζει τη σύλληψη. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό για κάθε σύντροφο να αξιολογείται από έναν ειδικό αναπαραγωγής το συντομότερο δυνατό.

Εάν είστε γυναίκα ηλικίας έως 35 ετών και έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία με τον σύντροφό σας για περισσότερο από ένα χρόνο και δεν μείνετε έγκυος, ήρθε η ώρα και οι δύο να δείτε έναν ειδικό γονιμότητας. Οι γυναίκες άνω των 35 ετών και οι σύντροφοί τους θα πρέπει να δουν έναν ειδικό μετά από έξι μήνες δοκιμής ή νωρίτερα, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα προβλημάτων γονιμότητας που σχετίζονται με την ηλικία.

 

Γήρανση και Γονιμότητα

Ο πρωταρχικός λόγος που οι γυναίκες αγωνίζονται να μείνουν έγκυες καθώς μεγαλώνουν είναι ότι η ποιότητα και η ποσότητα των ωαρίων μιας γυναίκας, ή το «αποθεματικό των ωοθηκών», μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Μια γυναίκα γεννιέται με όλα τα ωάρια που θα έχει ποτέ στη ζωή της, μεταξύ 1 και 2 εκατομμυρίων, αλλά όταν φτάσει στην εφηβεία, ο αριθμός αυτός μειώνεται σε περίπου 300.000 και, από αυτούς, μόνο περίπου 300-400 θα ωορρηξούν κατά τη διάρκεια την αναπαραγωγική της ζωή .

Η ηλικία είναι επίσης ένας παράγοντας για τους άνδρες, καθώς ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, οι άνδρες μπορεί να έχουν προβλήματα με τον αριθμό, το σχήμα και την κινητικότητα του σπέρματος σε νεαρή ηλικία. Στην πραγματικότητα, τα θέματα γονιμότητας σχετίζονται με τους άνδρες τόσο συχνά όσο και με τις γυναίκες, γι ‘αυτό είναι σημαντικό και οι δύο σύντροφοι να συμβουλεύονται έναν ειδικό Αναπαραγωγικής Ιατρικής εάν αντιμετωπίζουν πρόβλημα να συλλάβουν.

Προσδιορισμός ιατρικών εμποδίων στην εγκυμοσύνη

Ενώ ορισμένες περιπτώσεις υπογονιμότητας είναι ανεξήγητες, τα περισσότερα εμπόδια στην εγκυμοσύνη μπορούν να εντοπιστούν με κάποιες βασικές εξετάσεις. Μπορεί να ακούγονται απλά, αλλά μια ανάλυση σπέρματος για τον άνδρα και μια εξέταση αίματος και κολπικός υπέρηχος για τη γυναίκα – συχνά οι πρώτες εξετάσεις που πρέπει να ζητήσει ένας γιατρός γονιμότητας – επιστρέφουν μια τεράστια ποσότητα πληροφοριών για έναν ασθενή.

 

Εξετάσεις αίματος 

Οι εξετάσεις αίματος δεν αποκαλύπτουν μόνο τον τύπο αίματος, αλλά και τα επίπεδα ορμονών στο σώμα μιας γυναίκας και πώς σχετίζονται με τη γονιμότητά της. Οι δύο πιο σημαντικές ορμόνες που ελέγχουν οι γιατροί είναι το Follicle Stimulating Hormone (FSH) και το Anti-Mullerian Hormone (AMH) .  

 

Ανάλυση σπέρματος

Η ανάλυση σπέρματος είναι μια απλή μικροσκοπική εξέταση του σπέρματος ενός άνδρα για τον προσδιορισμό πληροφοριών σχετικά με το σπέρμα ενός άνδρα.

Πολλοί άντρες ντρέπονται αυτό το τεστ, αλλά μπορεί να γίνει συλλέγοντας σπέρμα στο γραφείο ή στο σπίτι εάν αυτό είναι πιο άνετο. Οι γιατροί ελέγχουν για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων , την κινητικότητα και τη μορφολογία, μαζί με άλλους παράγοντες.

Ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί συχνά να ανιχνευθεί είτε σε χαμηλά είτε σε εξαιρετικά αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης, σε ορισμένα φάρμακα, σε έναν αποκλεισμένο αγωγό ή σε ιατρικές καταστάσεις που αναγκάζουν το σπέρμα να επιστρέψει στην ουροδόχο κύστη.

Δεδομένου ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν πολλές παθήσεις, οι άντρες που έχουν ανησυχίες μπορεί να θέλουν να μιλήσουν με έναν από τους ουρολόγους  που συνεργάζεται το Κέντρο μας, που ειδικεύονται στη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων που σχετίζονται με τους άνδρες.

 

Φυσική εξέταση

Για μια γυναίκα, μια φυσική εξέταση συνήθως περιλαμβάνει μια ρουτίνα κολπικού υπερήχου που συχνά πραγματοποιείται κατά την πρώτη επίσκεψη. Αυτό επιτρέπει μια βασική αξιολόγηση της μήτρας και των ωοθηκών που μπορούν να εντοπίσουν κύστεις ή ινομυώματα.

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγξετε τις σάλπιγγες, ώστε να μπορεί να παραγγελθεί ένα υστεροσαλπιγκόγραμμα (HSG) από τον ειδικό Αναπαραγωγικής Ιατρικής για να δει τις σάλπιγγες, καθώς οποιαδήποτε απόφραξη θα εξηγούσε γιατί το σπέρμα δεν μπορεί να φτάσει στο ωάριο κατά τη διάρκεια φυσικών προσπαθειών να μείνει έγκυος. Το HSG μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του εμμηνορροϊκού κύκλου.

 Μια φυσική εξέταση για τον άνδρα είναι παρόμοια με έναν ετήσιο διαγνωστικό έλεγχο, αλλά με μια πιο λεπτομερή συζήτηση για το ιατρικό ιστορικό, ώστε ο γιατρός να μπορεί να ελέγξει ανωμαλίες που σχετίζονται με τη γονιμότητα.

Ορισμένες καταστάσεις μπορούν να επιλυθούν με φάρμακα ή μικρές διαδικασίες.

Ωστόσο, για ασθενείς με χρόνιες ή μη θεραπευόμενες παθήσεις, οι γιατροί συνήθως συνιστούν θεραπεία In Vitro Fertilization (IVF), καθώς η IVF μπορεί να παρακάμψει πολλά ιατρικά προβλήματα. Η στενή επίβλεψη και τα επιστημονικά υποστηριζόμενα πρωτόκολλα που προσφέρει η θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορούν να δώσουν στους ασθενείς μια βιώσιμη, ασφαλή και επιτυχημένη διαδρομή για την επίτευξη στόχων οικοδόμησης οικογένειας όταν οι προσπάθειες αποδειχθούν δύσκολες.

 

 *Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.