Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Σχετικά με την υπογονιμότητα

Οι γυναίκες κατηγορούνται συχνά για την ανικανότητά τους να μείνουν έγκυες, αλλά οι αριθμοί δείχνουν ότι η υπογονιμότητα προκαλείται εξίσου από άντρες και (40%) και γυναίκες (40%). Στο 20% των περιπτώσεων υπογονιμότητας, η αιτία δεν ανακαλύπτεται ποτέ.

 

Εάν ένα ζευγάρι προσπαθεί να αποκτήσει ένα μωρό για ένα χρόνο χωρίς να τα καταφέρει, ίσως είναι καιρός να αρχίσει να ψάχνει εάν υπάρχει ιατρικός λόγος. Ζευγάρια που καπνίζουν ή είναι ειδικές περιστάσεις – για παράδειγμα, η γυναίκα είναι άνω των 35 ετών ή έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ωοθηκών – θα πρέπει να περιμένει μόνο έξι μήνες πριν ζητήσει βοήθεια. Το ζευγάρι πρέπει να ζητήσει ειδική ιατρική
περίθαλψη εάν ο άντρας έχει χαμηλό ή καθόλου αριθμό σπέρματος ή εάν η γυναίκα έχει ενδομητρίωση, πολυκυστική νόσο των ωοθηκών ή ινομυώματα της μήτρας.

Παράγοντες γονιμότητας

Η σύλληψη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες – την παραγωγή υγιούς σπέρματος από τον άνδρα και την παραγωγή υγιών ωαρίων από τη γυναίκα, την ικανότητα του σπέρματος να γονιμοποιεί το ωάριο, μια φυσιολογική κοιλότητα της μήτρας κ.ά. Εάν κάποιος από αυτούς τους παράγοντες είναι προβληματικός, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα – μια ασθένεια του αναπαραγωγικού συστήματος. Δύο από τους πιο συνηθισμένους λόγους για την ανδρική στειρότητα είναι η απουσία σπερματοζωαρίων (αζωοσπερμία) ή πολύ λίγα σπερματοζωάρια (ολιγοσπερμία). Η διαταραχή της ωορρηξίας είναι ο πιο κοινός παράγοντας στη γυναικεία υπογονιμότητα. Πριν από τριάντα χρόνια, τα στείρα ζευγάρια είχαν περιορισμένες επιλογές, αλλά ο Dr. Αλέξανδρος Τραϊανός, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου, λέει ότι η διάγνωση δεν είναι πλέον απόλυτη.

Επιλογές

Το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου, προσφέρει ένα πλήρες φάσμα υποβοηθούμενων επιλογών αναπαραγωγικής τεχνολογίας, όπως: in vitro γονιμοποίηση (IVF) και μεταφορά εμβρύου με υπερηχογράφημα, ενδοκυτταροπλασματική ένεση σπέρματος (ICSI) και κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) επιπλέον εμβρύων για μελλοντική χρήση. Άλλες υπηρεσίες περιλαμβάνουν την ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) και την εξωσωματική γονιμοποίηση καθώς και τη γονιμοποίηση του θεραπευτικού δότη (TDI).

 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.