Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Η υπογονιμότητα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλά ζευγάρια στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Σήμερα, η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει βοηθήσει εκατομμύρια ζευγάρια σε όλο τον κόσμο να αποκτήσουν μωρό.

 

Πράγματι, περισσότερα από 8 εκατομμύρια μωρά έχουν γεννηθεί από εξωσωματική γονιμοποίηση από την πρώτη στον κόσμο το 1978. Εάν και εσείς αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα γονιμότητας και σκέφτεστε σαν λύση την εξωσωματική γονιμοποίηση, συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο, καθώς θα αναλύσουμε μια απλή λίστα για το τι μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε χαρούμενοι και υγιείς κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.. 

 

Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε πλήρως τη διαδικασία

Ρωτήστε τον Ειδικό Αναπαραγωγικής Ιατρικής όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις, ώστε να μην υπάρχουν απροσδόκητες εκπλήξεις. Κάντε λίστες και μην φοβάστε να ρωτήσετε οτιδήποτε.

 

Ουσιαστικά η εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει 3 ξεχωριστές διαδικασίες:

 1. Πρόκληση ωορρηξίας (διέγερση των ωοθηκών με φαρμακευτική αγωγή για την παραγωγή περισσότερων ωαρίων)
 2. Ανάκτηση των ωαρίων και γονιμοποίησή τους με το σπέρμα του συντρόφου σας ή ενός δότη.
 3. Μεταφορά του εμβρύου πίσω στη γυναικεία μήτρα

 

Αλλά αυτά είναι μόνο τα βασικά. Στην πραγματικότητα, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολύ πιο περίπλοκη και πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι δεν είναι μια επίσκεψη σε κλινική μία φορά και φεύγετε! 

Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να είναι μακρά, να απαιτεί προηγούμενες εξετάσεις/διαδικασίες και μπορεί να χρειαστούν πολλές προσπάθειες. Επιπλέον, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Αξίζει να ζητήσετε από την κλινική σας να είναι διαφανής σχετικά με τα ποσοστά επιτυχίας τους.

 

Μειώστε το άγχος

Πιο εύκολο να το λέτε παρά να το κάνετε, αλλά προσπαθήστε να χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό σας όσο το δυνατόν περισσότερο όταν ξεκινάει το ταξίδι σας για εξωσωματική γονιμοποίηση. Όταν πρόκειται για θεραπεία γονιμότητας, θα σας ωφελήσει πολύ το να είστε σε θετική και ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ο διαλογισμός, η γιόγκα, το ημερολόγιο, το να αφιερώνετε χρόνο για να συναντήσετε φίλους, να χαλαρώνετε στο σπίτι παρακολουθώντας μια κωμωδία στην τηλεόραση, να πηγαίνετε μια βόλτα στη φύση θα σας βοηθήσουν να τονώσετε τη διάθεσή σας, να μειώσετε τις πιθανότητες τσακωμού όταν νιώθετε άγχος και  να είστε σε δεκτική σωματική και ψυχική κατάσταση για τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

Μην την αφήσετε να σας κυριεύσει τη ζωή 

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία, αλλά φροντίστε να συνεχίσετε να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσουν – πηγαίνετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις, πηγαίνετε στον κινηματογράφο, βγείτε βράδυ για διασκέδαση. Δεν θέλετε να σκέφτεστε συνεχώς την εξωσωματική γονιμοποίηση γιατί θα σας κυριεύσει και θα υποφέρετε. 

 

Προσπαθήστε να εστιάσετε σε πράγματα που σας αρέσει να κάνετε μόνες σας ή και με άλλους πριν ξεκινήσετε την διαδικασία. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάς ποιος είσαι. Το να εστιάσετε σε άλλες πτυχές της ζωής σας θα σας βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε μια θετική νοοτροπία.

 

Τρώτε καλά και μείνετε ενυδατωμένοι

Τώρα είναι η ώρα να δώσετε προτεραιότητα στη διατροφή σας. Φροντίστε να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, καλές πηγές φυτικών ινών, σύνθετους υδατάνθρακες και επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε μια καλή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και το αλκοόλ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας είναι σε άριστη κατάσταση. Είναι επίσης σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι σε όλη τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στόχος είναι να πίνετε τουλάχιστον 2-3 λίτρα νερό την ημέρα.

 

Δώστε προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού σας

 Φροντίστε τον εαυτό σας! Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να βάλετε τον εαυτό σας πρώτο. Αυτήν τη στιγμή πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στον καλό ύπνο, να συνεχίσετε ελαφριά άσκηση και να περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Επιδιώξτε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ, κάντε ελαφριά άσκηση (κολύμπι, γιόγκα, ποδηλασία, πιλάτες, περπάτημα) και κάντε πράγματα που σας προσφέρουν χαρά. Μασάζ, περιποίηση προσώπου, ψώνια στα μαγαζιά  ή ανάγνωση ενός αγαπημένου βιβλίου και γενικά ό,τι σας ευχαριστεί και αξίζει για σας.  

 

Αναζητήστε και αποδεχτείτε υποστήριξη

Είτε είναι ο σύντροφός σας, ένα μέλος της οικογένειάς σας, ένας στενός φίλος, ένας επαγγελματίας υγείας ή ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω, θα χρειαστείτε ένα δίκτυο υποστήριξης γύρω σας κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μην προσπαθείτε να επωμιστείτε μόνες σας το βάρος επειδή πιστεύετε ότι πρέπει να είστε «δυνατές». Είναι φυσιολογικό να χρειάζεστε υποστήριξη και βοήθεια! Το να μιλήσετε με κάποιον άλλον για αυτό που περνάτε, να έχετε κάποιον μαζί σας στα ραντεβού σας και να έχετε κάποιον να σας βοηθήσει να σας κρατήσει προσγειωμένους κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης θα το κάνει δέκα φορές πιο εύκολο.

 

Τελικές σκέψεις

Τώρα είναι η ώρα να φροντίσετε πραγματικά το μυαλό και το σώμα σας. Τρώτε καλά, δώστε προτεραιότητα στον ύπνο, ελαχιστοποιήστε το άγχος, μείνετε ενυδατωμένες, αναζητήστε υποστήριξη (επαγγελματική και προσωπική), περιποιηθείτε τον εαυτό σας και θα τα πάτε υπέροχα!

 

 

Όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος και χρειάζεστε θεραπεία γονιμότητας, υπάρχουν μια σειρά γυναικείων διαγνωστικών εξετάσεων εξωσωματικής γονιμοποίησης, που μπορούν να διαγνώσουν το πρόβλημα της υπογονιμότητάς σας και να μας δώσουν την πιο κατάλληλη θεραπεία.

 

 

Έλεγχος ορμονών

Ο ορμονικός έλεγχος μπορεί να μας δώσει μια ένδειξη για τα πάντα, από το πόσα ωάρια είστε σε θέση να παράγετε, μέχρι το εάν μπορεί να έχετε υποκείμενη ιατρική πάθηση – και όλες αυτές οι πληροφορίες θα μας βοηθήσουν να σας δώσουμε τη σωστή θεραπεία γονιμότητας.

 

Στις γυναίκες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον έλεγχο ορμονών για να διερευνήσουμε πιθανές αιτίες ακανόνιστου κύκλου και να ελέγξουμε τα αποθέματα των ωοθηκών τους, κάτι που μας βοηθά να καταλάβουμε πόσα ωάρια μπορεί να είστε σε θέση να παράγετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Στους άνδρες, συγκεκριμένες ορμόνες μπορούν να είναι καλοί δείκτες για το πόσο σπέρμα μπορείτε να παράγετε.

 

 

Έλεγχος επαναλαμβανόμενης αποτυχίας εμφύτευσης

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από επαναλαμβανόμενες αποβολές ή αποτυχίες εμφύτευσης.

Εάν έχετε αντιμετωπίσει αποβολή ή αποτυχία εμφύτευσης, υπάρχουν πολλές εξετάσεις που μπορούμε να προσφέρουμε ανάλογα με τις ατομικές σας συνθήκες. Ανάλογα με το τι ανακαλύπτουμε, μπορούμε να σας προσφέρουμε διαφορετικές θεραπείες για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσής.

 

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για οποιαδήποτε από αυτές τις εξετάσεις και να μάθετε εάν είναι κατάλληλες για εσάς, καλέστε μας στο τηλέφωνο  (+30) 2310 277 032 για να κλείσετε ένα ραντεβού. Διαθέτουμε επίσης λεπτομερή έγγραφα πληροφοριών ασθενούς για όλες τις εξετάσεις και τις θεραπείες μας.

 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

 

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

 • το αλκοόλ
 • οι ναρκωτικές ουσίες
 • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
 • το κάπνισμα
 • τα προβλήματα υγείας
 • τα φάρμακα
 • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
 • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.