Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ (IVF);

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ (IVF);

Εάν εσείς ή ο σύζυγός σας αντιμετωπίζετε προβλήματα γονιμότητας, μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με τον όρο IVF, πιο γνωστή ως εξωσωματική γονιμοποίηση. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια διαδικασία γονιμοποίησης κατά την οποία το ωάριο μιας γυναίκας γονιμοποιείται από το σπέρμα ενός άνδρα σε εργαστήριο. Μόλις το γονιμοποιημένο ωάριο γίνει έμβρυο υψηλής ποιότητας, μεταφέρεται στη μήτρα της γυναίκας.

 

 

Πρόσφατες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Το 1978 σηματοδότησε την πρώτη ανθρώπινη γέννηση μέσω επιτυχούς εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έκτοτε, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σε όλες τις πτυχές της θεραπείας και της διαδικασίας. Όλες αυτές οι εξελίξεις βοήθησαν στη βελτίωση του συνολικού ποσοστού επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 • Γοναδοτροπίνες. Το πρώτο βήμα στις θεραπείες γονιμότητας περιλαμβάνει ορμονοθεραπεία, συνήθως χορηγούμενη με ενέσεις, για την ενεργοποίηση ενός αριθμού ωαρίων και την προετοιμασία τους για εξαγωγή.
 • Βελτιωμένος Προεμφυτευτικός Γενετικός Έλεγχος (PGT). Αυτός ο έλεγχος βοηθά στον εντοπισμό εμβρύων που έχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Αυτή η εξέταση βοηθά στη βελτίωση της εγκυμοσύνης και των ποσοστών γεννήσεων, έτσι ώστε τα ζευγάρια να έχουν υγιή μωρά που δεν επηρεάζονται από ασθένειες.
 • Υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας με την υαλοποίηση εμβρύου. Μια τεχνική ταχείας κατάψυξης που παγώνει γρήγορα τα έμβρυα, εμποδίζοντας τον σχηματισμό κρυστάλλων πάγου μέσα στο έμβρυο. Αυτή η διαδικασία μείωσε τις πιθανές ζημιές που προκαλούνται από τις παραδοσιακές τεχνικές ψύξης. Τα έμβρυα ταχείας κατάψυξης οδηγούν επίσης σε υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης μετά την απόψυξη.

Ίσως μία από τις πιο συναρπαστικές προόδους για τις γυναίκες είναι η κατάψυξη των ωαρίων. Πλέον περισσότερες γυναίκες άνω των 40 γεννούν μωρά. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 από το ερευνητικό κέντρο Pew, το 41% ​​των γυναικών συμφωνούν ότι η απόκτηση παιδιών αφού έχουν καθιερωθεί στην καριέρα τους, ήταν πιο επωφελής τόσο για την επαγγελματική τους ζωή όσο και για τους οικογενειακούς προγραμματιστικούς στόχους.

 

Επιτυχία εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η εμπειρία μετράει όταν πρόκειται για την επιτυχία σας με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου “Dr. Αλέξανδρος Τραϊανός” , τα ποσοστά επιτυχίας μας είναι σταθερά υψηλότερα από τον εθνικό μέσο όρο και από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Εάν πιστεύετε ότι η γονιμοποίηση in vitro είναι κατάλληλη για εσάς, θα σας βοηθήσουμε σε κάθε βήμα. Καλέστε στο (+30) 2310 277 032  για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας σήμερα.

 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

 • το αλκοόλ
 • οι ναρκωτικές ουσίες
 • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
 • το κάπνισμα
 • τα προβλήματα υγείας
 • τα φάρμακα
 • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
 • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.