Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΕΡΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ;

Woman in panties holding gerbera, close up

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΕΡΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ;

Εάν σκέφτεστε τη θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση ή σας έχει συσταθεί από κάποιο ειδικό γονιμότητας, μπορεί να έχετε συναντήσει κάποιους περίπλοκους ιατρικούς όρους που δεν καταλαβαίνετε καλά. Αν και οι όροι μπορεί να ακούγονται αρκετά ενοχλητικοί, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι συμβαίνει σε κάθε στάδιο της θεραπείας. Εδώ θα εξετάσουμε το πρώτο στάδιο, δηλαδή τη διέγερση των ωοθηκών.

Πότε χρησιμοποιείται η διέγερση των ωοθηκών;

Η διέγερση των ωοθηκών χρησιμοποιείται γενικά: → Για να προκαλέσει ωορρηξία σε γυναίκες με δυσλειτουργία ωορρηξίας για να τις βοηθήσει να συλλάβουν. → Για την ανάκτηση ωαρίων σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης. → Για αποθήκευση ωαρίων για μελλοντική χρήση.

Πώς λειτουργεί η διέγερση των ωοθηκών;

Σε έναν φυσικό κύκλο ωορρηξίας, οι φυσικές ορμονικές αλλαγές υπαγορεύουν την ωρίμανση και την απελευθέρωση του ωαρίου. Σε ορισμένες γυναίκες όμως αυτό δεν συμβαίνει φυσικά και έτσι χορηγούνται φάρμακα προκειμένου να τονωθεί η λειτουργία των ωοθηκών. Αυτό καθιστά δυνατό τον προγραμματισμό κάθε ορμονικής αλλαγής, βελτιστοποιώντας έτσι την ποιότητα των ωαρίων που απελευθερώνονται.

Στάδια Θεραπείας IVF

 1. Διέγερση ωοθηκών
 2. Ανάκτηση ωαρίων
 3. γονιμοποίηση ICSI/σπερματέγχυση/
 4. Εμβρυομεταφορά

  Η διαδικασία διέγερσης των ωοθηκών ξεκινά γενικά μια εβδομάδα πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία της επόμενης εμμήνου ρύσεως στο μακρύ πρωτόκολλο. Στο πρωτόκολλο ανταγωνιστών, η διέγερση ξεκινά από τη δεύτερη ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου. Χορηγούνται πολλές ορμόνες έτσι ώστε να μπορούν να ανακτηθούν πολλά ώριμα ωάρια σε μία διαδικασία ανάκτησης ωαρίων. Η διέγερση των ωοθηκών επιτυγχάνεται με ενέσεις γοναδοτροπινών που περιέχουν ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) και ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH). Αυτά διεγείρουν την ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων στις ωοθήκες. Οι ενέσεις FSH γίνονται για περίπου 10 ημέρες πριν η υποψήφια να είναι έτοιμη για την ανάκτηση ωαρίων. Η υποψήφια παρακολουθείται στενά με τη βοήθεια υπερήχου, κατά το στάδιο της διέγερσης των ωοθηκών. Εξετάζονται ο αριθμός των ωοθυλακίων που υπάρχουν και μετράται το μέγεθός τους. Εάν βρεθούν επαρκή ωοθυλάκια διαμέτρου άνω των 17-18 mm, προγραμματίζεται η διαδικασία ανάκτησης ωαρίων. Μια τελική ένεση HCG χορηγείται για την προώθηση της τελικής ωρίμανσης των ωαρίων. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη διέγερση των ωοθηκών , επικοινωνήστε με το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου – Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός για μια διαβούλευση.

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

 • το αλκοόλ
 • οι ναρκωτικές ουσίες
 • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
 • το κάπνισμα
 • τα προβλήματα υγείας
 • τα φάρμακα
 • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
 • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.