Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΥΣΤΕΡΟΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ : ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Portrait of a woman, thinking

ΥΣΤΕΡΟΣΑΛΠΙΓΓΟΓΡΑΦΙΑ : ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ

Τί είναι η υστεροσαλπιγγογραφία;

Μια υστεροσαλπιγγογραφία ή εξέταση HSG επιτρέπει στον ειδικό αναπαραγωγής να εξετάσει τα εσωτερικά τοιχώματα της μήτρας και τις σάλπιγγες. Αυτή η δευτερεύουσα διαδικασία έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το σχήμα και το περίγραμμα της ενδομήτριας κοιλότητας (μήτρα) και να τεκμηριώνει την παρουσία ενδομήτριων πολυπόδων, λειομυωμάτων (ινομυωμάτων) ή ουλών. Επιπλέον, η διαδικασία καθορίζει εάν οι σάλπιγγες είνα ανοιχτές. Οι μπλοκαρισμένες σάλπιγγες ή μια πιθανή ανάπτυξη στη μήτρα, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη. Εάν οι σάλπιγγες είναι φραγμένες, το σπέρμα δεν μπορεί να φτάσει στο ωάριο. Το υστεροσαλπιγγογράφημα ή το τεστ HSG χρησιμοποιεί ακτίνες Χ και μια ειδική χρωστική ουσία για να ανιχνεύσει ουλώδη ιστό, πολύποδες, ινομυώματα και άλλες αναπτύξεις που μπορεί να φράζουν τους σωλήνες ή να εμποδίζουν ένα γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί σωστά στη μήτρα.

Μια άλλη εξέταση, που ονομάζεται υπερηχοϋστερογράφημα, χρησιμοποιεί υπερήχους και μια ειδική λύση για την ανίχνευση ανωμαλιών στο εσωτερικό της μήτρας. Ωστόσο, το υπερηχουστερογράφημα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση φραγμένων σαλπίγγων. Ένα HSG εκτελείται τακτικά ως μέρος μιας εξέτασης υπογονιμότητας.

 

Τι πρέπει να περιμένω κατά τη διάρκεια ενός τεστ HSG;

Μια εξέταση HSG διαρκεί από 10 έως 30 λεπτά. Ο γιατρός εισάγει ένα κάτοπτρο στον κόλπο (όπως όταν κάνετε τεστ Παπανικολάου) και στη συνέχεια τοποθετεί έναν λεπτό πλαστικό σωλήνα μέσα στον τράχηλό, ο οποίος οδηγεί στη μήτρα και τις σάλπιγγες. Μια ειδική βαφή εγχύεται μέσω του πλαστικού σωλήνα. Η βαφή πρέπει να γεμίσει τη μήτρα και τις σάλπιγγες και να χυθεί έξω από κάθε σάλπιγγα. Στη συνέχεια, γίνεται λήψη ακτινογραφιών, με τις οποίες ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει τη μήτρα και τις σάλπιγγες.

 

Είναι επώδυνη η διαδικασία HSG;

Πολλές γυναίκες αισθάνονται κάποιες κράμπες, ειδικά όταν γίνεται ένεση της βαφής. Οι γυναίκες που έχουν βουλωμένη σάλπιγγα μπορεί να αισθάνονται έντονο πόνο. Τα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτού του πόνου ή της ενόχλησης. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη παυσίπονων 30 έως 60 λεπτά πριν από τη διαδικασία για να αποτρέψετε ή να μειώσετε τον πόνο κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Πολλές γυναίκες δεν έχουν πόνο μετά το HSG, αλλά μπορεί να αισθάνεστε κράμπες ή πόνο μετά τη διαδικασία, επομένως είναι καλή ιδέα να έχετε κάποιον άλλον να σας οδηγήσει στο σπίτι.

 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ή οι πιθανές παρενέργειες ενός υστεροσαλπιγγογραφήματος;

Οι κίνδυνοι του HSG περιλαμβάνουν:

 • Πόνο ή δυσφορία
 • Μόλυνση
 • Κολπική κηλίδα ή αιμορραγία

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν αναπτύξετε:

→ Πυρετό

→ Βαριά αιμορραγία

→ Έντονο πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα

→ Δύσοσμη έκκριση

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια γυναίκα μπορεί να έχει αλλεργία στο σκιαγραφικό ιωδίου που χρησιμοποιείται σε ένα HSG. Ασθενείς με τεκμηριωμένες αλλεργίες στο ιώδιο, τις ενδοφλέβιες σκιαγραφικές χρωστικές ή τα οστρακοειδή θα πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό πριν τη διαδικασία.

 

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για υστεροσαλπιγγογραφία;

Το τεστ θα πρέπει να προγραμματιστεί μετά το τέλος της περιόδου σας, αλλά πριν την ωορρηξία, συνήθως μεταξύ 6ης και 10ης ημέρας του εμμηνορροϊκού κύκλου. Για να υπολογίσετε τις ημέρες του κύκλου σας, μετρήστε την ημέρα 1 ως την ημέρα έναρξης της περιόδου σας. Τα αντιβιοτικά, που σας συνταγογραφεί ο παραπέμπων γιατρός, χορηγούνται προληπτικά για την πρόληψη της μόλυνσης και πρέπει να λαμβάνονται την προηγούμενη ημέρα, την ημέρα της εξέτασης αλλά και την επόμενη.

 

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

 • το αλκοόλ
 • οι ναρκωτικές ουσίες
 • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
 • το κάπνισμα
 • τα προβλήματα υγείας
 • τα φάρμακα
 • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
 • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.