Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ

Young attractive couple having breakfast in bed

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ

Εξερευνήστε τις χρήσιμες συμβουλές μας για τη φροντίδα μετά την εμβρυομεταφορά

Συγχαρητήρια για την εμβρυομεταφορά σας! Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα στο ταξίδι σας για να φέρετε στο σπίτι ένα υγιές μωρό χρησιμοποιώντας εξωσωματική γονιμοποίηση. Η ομάδα του Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής & Ιατρικής του Εμβρύου ”Αλέξανδρος Τραϊανός” γνωρίζει ότι πιθανότατα περιμένατε πολύ καιρό να έρθει αυτή η μέρα. Ωστόσο, μπορεί τώρα να αναρωτιέστε πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας μετά την εμβρυομεταφορά. Ο ειδικός μας στο κέντρο γονιμότητας είναι εδώ με μερικές συμβουλές φροντίδας μετά την εμβρυομεταφορά που θα σας βοηθήσουν να σας παράσχουμε κάποια καθοδήγηση.

Συμβουλές για φροντίδα μετά την εμβρυομεταφορά

Πολλοί αισιόδοξοι γονείς ανησυχούν μήπως κάνουν κάτι που θα εμποδίσει την επιτυχία της εγκυμοσύνης τους μετά την εμβρυομεταφορά. Μπορείτε να αναπνεύσετε με ανακούφιση επειδή η πιθανότητα επιτυχίας σας έχει πολύ μικρή σχέση με τις προφυλάξεις που λαμβάνετε μετά τη μεταφορά. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες από τις συμβουλές μας για τη φροντίδα μετά την εμβρυομεταφορά σχετίζονται με την περιποίηση του εαυτού σας και την προετοιμασία του σώματός σας για εγκυμοσύνη.

→ Το σώμα σας έχει περάσει πολλά κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, οπότε αφιερώστε λίγες μέρες μετά την εμβρυομεταφορά για να ξεκουραστείτε και να ανανεωθείτε. Δεν χρειάζεται να μένετε στο κρεβάτι όλη μέρα, αλλά θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας γιατί το αξίζετε.

→ Συνιστούμε επίσης να συνεχίσετε να παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Για παράδειγμα, η προγεστερόνη μπορεί να βοηθήσει την επένδυση της μήτρας να είναι πιο δεκτική σε ένα έμβρυο. Θα θελήσετε επίσης να αρχίσετε να παίρνετε μια καθημερινή προγεννητική βιταμίνη με φολικό οξύ, αν δεν κάνετε ήδη.

→ Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή καθώς προετοιμάζεστε να αποκτήσετε ζωή μέσα σας. Φροντίστε να λαμβάνετε πολλά φρούτα και λαχανικά καθώς και τροφές με βιταμίνες Β, ασβέστιο, σίδηρο και πρωτεΐνες.

→ Τέλος, γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να αντισταθείτε στην επιθυμία να κάνετε αμέσως ένα τεστ εγκυμοσύνης. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψευδώς αρνητικό ή θετικό αποτέλεσμα αμέσως μετά την εμβρυομεταφορά. Γι’ αυτό συνιστούμε να περιμένετε περίπου δύο εβδομάδες για να πραγματοποιήσετε μια εξέταση στο κέντρο γονιμότητάς μας.

 

Η ομάδα μας είναι πάντα εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας

Η θεραπεία γονιμότητας μπορεί να είναι ένα συναισθηματικό ανεβοκατέβασμα και είναι συνηθισμένο να έχετε πολλές ερωτήσεις. Μπορείτε να βασιστείτε στην ομάδα του Κέντρου Αναπαραγωγικής Ιατρικής & Ιατρικής του Εμβρύου ”Αλέξανδρος Τραϊανός” για να σας παρέχει τις απαντήσεις και την υποστήριξη που χρειάζεστε στο ταξίδι σας προς τη γονεϊκότητα. Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού στο (+30)2310 277 032 και να μάθετε περισσότερα για τις επιλογές θεραπείας γονιμότητας.

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.