Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΑΣ

Peaceful woman practicing yoga at home relaxing with eyes closed. Stress free concept

10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΕΤΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΑΣ

Πρόσφατες ερευνητικές μελέτες υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την ιδέα ότι το στρες μπορεί να ευθύνεται για το 30% όλων των προβλημάτων υπογονιμότητας. Αν και το στρες μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα τη γονιμότητα, επηρεάζει αρνητικά τις φυσιολογικές συνθήκες που έχουν αντίκτυπο στη γονιμότητα. Ως εκ τούτου, εάν προσπαθείτε να συλλάβετε, είναι πολύ σημαντικό για εσάς να θέσετε τα επίπεδα άγχους σας υπό έλεγχο. Εδώ είναι 10 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διώξετε το άγχος:

# 1. Ακούστε μουσική

Η μουσική είναι ένα άμεσο ανυψωτικό της διάθεσης. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η ακρόαση κλασικής μουσικής μπορεί, να ρυθμίσει τον καρδιακό σας ρυθμό, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Επομένως, είναι καλή ιδέα να ακούτε το είδος της μουσικής που απολαμβάνετε, κάθε φορά που διαπιστώνετε ότι τα πράγματα γίνονται υπερβολικά.

# 2. Ασκήθείτε τακτικά

Η άσκηση δεν είναι μόνο καλή για τη διατήρηση της συνολικής υγείας, αλλά απελευθερώνει επίσης ενδορφίνες, οι οποίες είναι οι ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη χαλάρωση του σώματος. Φροντίστε να ασκείστε τακτικά, για τουλάχιστον 30 λεπτά όσες φορές την εβδομάδα μπορείτε, για να κρατήσετε μακριά το άγχος.

# 3. Συναντήστε τους φίλους σας

Όλοι έχουμε έναν φίλο ή μια ομάδα φίλων που είναι πάντα δίπλα μας όταν τους χρειαζόμαστε. Το να έχεττε ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης βοηθά πάντα. Φροντίστε να κοινωνικοποιείστε τακτικά και να συναντάτε άτομα που σας αγαπούν και σας νοιάζονται. Μιλήστε με τους γονείς σας κάθε τόσο και μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί τους. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για να περάσετε με άλλους όταν είστε απασχολημένοοι με την καθημερινότητά σας, αλλά κάνει μεγάλη διαφορά.

# 4. Κάντε εθελοντισμό

Ο εθελοντισμός μπορεί να κάνει κάποιον να αισθανθεί ένα αίσθημα ολοκλήρωσης.  Γίνετε μέλος σε έναν σκοπό ή ομάδα που υποστηρίζετε και βγείτε εκεί έξω!

# 5. Διαλογιστείτε

Ο διαλογισμός λειτουργεί ως ένας πολύ καλός τρόπος για να αφήσετε τις ανησυχίες και τις υποχρεώσειςτης ημέρας σας στην άκρη. Εάν κλείσετε τα μάτια σας, πάρετε μια βαθιά αναπνοή και επικεντρωθείτε στο σώμα και το μυαλό σας για περίπου δέκα λεπτά κάθε μέρα, θα νιώσετε ανανεωμένοι και ικανοί να αφήσετε αρνητικές σκέψεις ή αμφιβολίες.

# 6. Διαλέξτε ένα χόμπι

Σας αρέσει η κηπουρική; Θα μπορούσατε να πάρετε μερικές ιδέες στο διαδίκτυο και να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε τον δικό σας μικρό κήπο ή αν σας ενδιαφέρει η μαγειρική, θα μπορούσατε να μάθετε μερικές νέες συνταγές από τις πιο πρόσφατες εκπομπές μαγειρικής. Όποιο κι αν είναι το πάθος σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να το καλλιεργήσετε, καθώς κάθε δραστηριότητα που σας φέρνει ικανοποίηση και χαρά θα έχει θετική επίδραση στο μυαλό σας.

# 7. Κάντε διακοπές

Τα ταξίδια διευρύνουν πάντα το συνολικό όραμα κάποιου και τον κάνουν να ανακαλύψει πολλά περισσότερα για τον κόσμο. Υπάρχει κάποιο μέρος που πάντα ονειρευόσασταν να επισκεφτείτε; Διακοπές, ακόμα κι αν είναι μόνο μία ή δύο μέρες, θα σας βοηθούσαν να νιώσετε ανανεωμένοι και ακόμα κι αν ο χρόνος ή τα οικονομικά δεν σας επιτρέπουν να πάτε στο μέρος των ονείρων σας – ξεφυλλίστε τις φωτογραφίες από υπέροχα ταξίδια που είχατε στο παρελθόν. Ζήστε ξανά εκείνες τις στιγμές, τις στιγμές διασκέδασης και αυτά τα χαρούμενα συναισθήματα.

# 8. Πάρτε ένα κατοικίδιο

Μελέτες έχουν δείξει ότι το παιχνίδι με ένα κατοικίδιο μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος. Εάν έχετε χρόνο και χώρο για ένα κατοικίδιο, θα ήταν ένας υπέροχος τρόπος να μετριάσετε τις ανησυχίες σας. Σίγουρα αξίζει τον κόπο για τη χαρά που παίρνετε βλέποντας το κατοικίδιό σας να απαντά με στοργή ή να παίζει στο σπίτι.

# 9. Καταγράψτε τις σκέψεις σας

Όταν αισθάνεστε αναστατωμένοι, δοκιμάστε να γράψετε τα συναισθήματά σας σε ένα ημερολόγιο ή σε προσωπικό blog. Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας και να έχετε περισσότερη σαφήνεια στις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

# 10. Γελάστε 

Το γέλιο είναι ένα ισχυρό αντίδοτο στο στρες. Χαλαρώνει ολόκληρο το σώμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις. Προσπαθήστε να παρακολουθήσετε κωμωδίες, να απολαύσετε μερικές πιο ανάλαφρες στιγμές με φίλους ή να θυμηθείτε τις στιγμές που σας έκαναν να γελάσετε.   Θυμηθείτε, ό,τι κι αν συμβεί το άγχος δεν είναι καλό για εσάς ή τις πιθανότητές σας να συλλάβετε. Προσπαθήστε λοιπόν να ζήσετε μια ζωή χωρίς άγχος ακολουθώντας μερικές από αυτές τις απλές συμβουλές.  

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.