Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

10 ΌΡΟΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

10 ΌΡΟΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Γνωρίζατε ότι περίπου το 15% των ζευγαριών σε όλο τον κόσμο δυσκολεύονται να συλλάβουν; Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε για πάνω από 12 μήνες, ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό αναπαραγωγής. Ακολουθούν 10 όροι σχετικοί με την γονιμότητα που πρέπει να γνωρίζετε για να σας βοηθήσουμε στα προσεχή ραντεβού σας:

1.Ειδικός Αναπαραγωγικής Ιατρικής
Ειδικός ιατρός για την υπογονιμότητα, με εξειδικευμένη εκπαίδευση σε όλες τις μορφές προηγμένων τεχνικών αναπαραγωγής.
2.Yστεροσαλπιγγογραφία (HSG)
Πρόκειται για μια ακτινογραφία που απεικονίζει τη μήτρα και τις σάλπιγγες, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία τους. Η διάρκεια αυτής της εξέτασης είναι μόνο λίγα λεπτά, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και κράμπες.
3.Ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI)
Όταν η γυναίκα βρίσκεται κοντά στην ωορρηξία, ο Ειδικός Αναπαραγωγικής Ιατρικής θα πάρει το σπέρμα υψηλότερης ποιότητας από το δείγμα και θα το εγχύσει στη μήτρα. Αυτό θα διευκολύνει και θα αυξήσει την πιθανότητα γονιμοποίησης.
4.Ιη vitro γονιμοποίηση (IVF) Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια διαδικασία γονιμοποίησης, κατά την οποία πραγματοποιείται συνένωση σπερματοζωαρίων και ωαρίων εκτός του σώματος της γυναίκας, στο εμβρυολογικό εργαστήριο. Μόλις δημιουργηθεί το έμβρυο, εμφυτεύεται στη μήτρα.
5.Διακολπικός υπέρηχος
Πρόκειται για έναν υπέρηχο που χρησιμοποιείται για την εξέταση της μήτρας, των ωοθηκών και του τραχήλου της γυναίκας.
6.Ανάκτηση ωαρίων
Λίγες εβδομάδες πριν από αυτήν τη διαδικασία, η γυναίκα ξεκινά μια φαρμακευτική αγωγή για την τόνωση της ανάπτυξης των ωαρίων μέσα στις ωοθήκες. Παρακολουθείται στενά μέσω εξετάσεων αίματος και υπερήχων. Ενώ βρίσκεται υπό αναισθησία, ο γιατρός εισάγει μια μικρή βελόνα στις ωοθήκες για να εξαγάγει τα ωάρια. Αυτή η διαδικασία διαρκεί συνήθως 20-30 λεπτά.
7.Κρυοσυντήρηση
Η κρυοσυντήρηση είναι η διαδικασία ψύξης εμβρύων ή ωαρίων. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικούς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, εάν είναι επιθυμητό.
8.Μεταφορά εμβρύου .Είναι η στιγμή που τα έμβρυα μεταφέρονται από το εργαστήριο στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή την μήτρα
9.Η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG)
Είναι μια ορμόνη που υποστηρίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη ενός ωαρίου μέσα στις ωοθήκες μιας γυναίκας και διεγείρει την απελευθέρωση του ωαρίου κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.
10.Clomid
Clomid είναι ένα φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τόνωση της ωορρηξίας και χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με την Σπερματέγχυση.

Εάν εσείς και ο σύντροφός σας προσπαθείτε να συλλάβετε, καλέστε τους έμπειρους ειδικούς αναπαραγωγής στο “Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής & Ιατρικής Εμβρύου Αλέξανδρος Τραϊανός “ στο (+30) 2310 277 032 για μια αρχική διαβούλευση.

 

 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.