Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΧΡΩΜΙΟ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΧΡΩΜΙΟ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Τι ακριβώς είναι το Χρώμιο;

 

Το Χρώμιο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο που χρειάζεται ο οργανισμός. Δεδομένου ότι το σώμα δεν το παράγει, το χρώμιο πρέπει να ληφθεί μέσω της τροφής ή μέσω συμπληρώματος διατροφής.

Το χρώμιο είναι σημαντικό για διάφορες λειτουργίες στο σώμα. Είναι μέρος ενός μορίου που ονομάζεται Chromodulin, το οποίο βοηθά την ορμόνη ινσουλίνη να εκτελέσει το ρόλο της. Το χρώμιο υποστηρίζει το ρόλο της ινσουλίνης, η οποία είναι μια ορμόνη που είναι κρίσιμη για την απορρόφηση και αποθήκευση της γλυκόζης (σακχάρου στο αίμα). Το χρώμιο συνεργάζεται με την ινσουλίνη για να βοηθήσει το σώμα να χρησιμοποιήσει το σάκχαρο στο αίμα και μπορεί επίσης να συμβάλλει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών.

Το χρώμιο βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού σακχάρου στο αίμα (που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιθυμίας για ζάχαρη) και στα επίπεδα ινσουλίνης και υποστηρίζει επίσης τη διατήρηση επαρκών επιπέδων χοληστερόλης.

 

Χρώμιο και γονιμότητα

Το χρώμιο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γονιμότητας σε άτομα με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), καθώς πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης και ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια βασική κατάσταση στο PCOS και συμβάλλει σημαντικά στις ορμονικές ανισορροπίες που προκαλούν πολλά συμπτώματα PCOS.

Οι καλές πηγές τροφίμων χρωμίου περιλαμβάνουν:

 • Κρεμμύδια
 • Ντομάτες
 • Μπρόκολο
 • Φασολάκια
 • Μπανάνες
 • Μαγιά μπύρας
 • Στρείδια
 • Δημητριακά ολικής αλέσεως
 • Γλυκοπατάτες
 • Άπαχο κρέας
 • Τυρί
 • Μαύρο πιπέρι
 • Θυμάρι

Δεδομένου ότι οι βιταμίνες Β και η βιταμίνη C μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση της απορροφητικότητας του χρωμίου που λαμβάνετε, ίσως αξίζει επίσης να αυξήσετε την πρόσληψη αυτών των βασικών βιταμινών!

 

Παρακαλώ σημειώστε: Εάν ακολουθείτε μια καλή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με πολλά φρούτα και λαχανικά-θα πρέπει να λαμβάνετε αρκετό χρώμιο κάθε μέρα. Είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να πάρετε συμπληρώματα χρωμίου πριν από τη σύλληψη. 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

 • το αλκοόλ
 • οι ναρκωτικές ουσίες
 • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
 • το κάπνισμα
 • τα προβλήματα υγείας
 • τα φάρμακα
 • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
 • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.