Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

5 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΙΡΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

5 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΙΡΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

5 Μύθοι για τη στειρότητα, την εξωσωματική γονιμοποίηση και τη γονιμότητα

 

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τη γονιμότητα , την εξωσωματική γονιμοποίηση και τις θεραπείες γονιμότητας γενικά. Οι μύθοι υπογονιμότητας πιστεύονται πιο συχνά από αυτούς που βρίσκονται ”εκτός της κοινότητας γονιμότητας”’, αλλά μερικοί από αυτούς πιστεύονται ακόμη και από αυτούς που προσπαθούν να συλλάβουν.

Εδώ είναι η αλήθεια πίσω από 5 δημοφιλείς μύθους υπογονιμότητας και θεραπείας γονιμότητας.

 

1. Η υπογονιμότητα είναι γυναικείο πρόβλημα

Η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα ανθρώπων, όχι ένα γυναικείο πρόβλημα. Η υπογονιμότητα συμβαίνει σε άνδρες και γυναίκες.

Σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα:

 • Περίπου το ένα τρίτο θα αγωνιστεί με την ανδρική υπογονιμότητα
 • Ένα άλλο τρίτο θα αγωνιστεί με τη γυναικεία υπογονιμότητα
 • Το υπόλοιπο τρίτο είτε θα αντιμετωπίσει προβλήματα γονιμότητας ανδρών και γυναικών είτε δεν θα βρεθεί ποτέ αιτία (ανεξήγητη υπογονιμότητα)

2. Η υπογονιμότητα σημαίνει ότι είναι αδύνατο να μείνετε έγκυος μόνοι σας

 Η υπογονιμότητα ορίζεται ως η αδυναμία εγκυμοσύνης μετά από ένα χρόνο σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία. Όταν μια γυναίκα δεν μείνει έγκυος μετά από ένα χρόνο, μπορούμε στατιστικά να πούμε ότι  το ζευγάρι εμπίπτει στον κανόνα. Έχουμε λόγο να υποπτευόμαστε ότι κάτι μπορεί να είναι λάθος, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό το “λάθος” πράγμα.

Ωστόσο, άτομα που έχουν διαγνωστεί με υπογονιμότητα μπορούν τελικά να και να συλλάβουν χωρίς θεραπείες γονιμότητας. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό θα εξαρτηθεί από την αιτία της μειωμένης γονιμότητάς τους, την ηλικία τους και πόσο καιρό προσπαθούν. Οι πιθανότητες μπορεί να είναι πολύ μικρές – λιγότερο από 1 τοις εκατό σε ορισμένες περιπτώσεις – αλλά δεν είναι απαραίτητα μηδενικές.

Η στειρότητα είναι ένα διαφορετικό θέμα. Εάν λέμε ότι ένας άντρας ή μια γυναίκα είναι στείρα, αυτός ή αυτή είναι ανίκανος να μείνει έγκυος χωρίς βοήθεια ιατρού. Παραδείγματα αυτού μπορεί να είναι ένας άντρας που έχει μηδενικό αριθμό σπέρματος, επίσης γνωστό ως αζωοσπερμία. Όταν ένα δομικό ζήτημα προκαλεί αζωοσπερμία και τα σπερματοζωάρια δεν μπορούν να μπει στο σπέρμα, ο άντρας είναι στείρος.

Ένα παράδειγμα γυναικείας στειρότητας μπορεί να συμβεί εάν και οι δύο σάλπιγγες μιας γυναίκας έχουν αποκλειστεί εντελώς. Εάν το ωάριο δεν μπορεί να φτάσει στη μήτρα (και το σπέρμα δεν μπορεί να φτάσει στο ωάριο ), η εγκυμοσύνη είναι αδύνατη χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν είστε υπογόνιμοι (αλλά όχι στείροι) ότι πρέπει να βασιστείτε σε αυτές τις πολύ μικρές πιθανότητες να μείνετε έγκυος. Θα πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία εάν θέλετε να συλλάβετε

3. Οι νεαροί άνδρες και οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι υπογόνιμοι

Όσο μεγαλύτερος είστε, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσετε την υπογονιμότητα. Ωστόσο, νεαροί άνδρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης το ίδιο πρόβλημα. Η υπογονιμότητα που σχετίζεται με την ηλικία είναι μόνο μία πιθανή αιτία μειωμένης γονιμότητας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου Νόσων (CDC), 9% των γυναικών ηλικίας 15 έως 29 ετών αναφέρουν δυσκολία να μείνουν έγκυες. Για τις γυναίκες ηλικίας 30 έως 34 ετών, το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 14%. Για γυναίκες ηλικίας 40 έως 44 ετών, το 16 τοις εκατό αναφέρουν δυσκολία να μείνουν ή να παραμείνουν έγκυες.

4. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ηλικία σας. Υπάρχει πάντα εξωσωματική γονιμοποίηση

Οι άνθρωποι αναβάλλουν μια εγκυμοσύνη για διάφορους λόγους. Κανείς δεν πρέπει να βιαστεί να έχει παιδιά εάν δεν είναι έτοιμος, αλλά η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Υπάρχει μια κοινή λανθασμένη αντίληψη ότι εάν η υπογονιμότητα που σχετίζεται με την ηλικία εμφανίζεται, μπορείτε πάντα να κάνετε εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ακριβώς όπως η φυσική σας γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία, οι πιθανότητές σας για επιτυχία με θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώνονται επίσης με την ηλικία.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συλλέχθηκαν από το CDC , το 33% των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης για γυναίκες κάτω των 35 ετών οδήγησαν στη γέννηση ενός μωρού. Για τις γυναίκες ηλικίας 38 έως 40 ετών, το ποσοστό επιτυχίας μειώνεται σχεδόν στο μισό, περίπου στο 17%. Για τις γυναίκες ηλικίας 43 έως 44 ετών, τα ποσοστά γεννήσεων ανά κύκλο ήταν μόνο 3 τοις εκατό.

5. Εάν έχετε ήδη παιδί, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη γονιμότητα

Η δευτερογενής υπογονιμότητα είναι όταν ένα ζευγάρι δυσκολεύεται να συλλάβει αφού έχει ήδη ένα παιδί στο παρελθόν. Δυστυχώς, η προηγούμενη επιτυχία της εγκυμοσύνης δεν εγγυάται τη συνεχή επιτυχία της γονιμότητας.

Τα πράγματα αλλάζουν με το χρόνο και την ηλικία. Μερικές φορές, αναπτύσσεται μια νέα υποκείμενη ιατρική κατάσταση. Μερικές φορές, μια κατάσταση υπογονιμότητας που υπήρχε, χειροτερεύει. Έτσι, ενώ δεν απέτρεψε την εγκυμοσύνη στο παρελθόν, τώρα έχει γίνει πρόβλημα.

Μερικές φορές μια προηγούμενη εγκυμοσύνη προκαλεί ένα νέο πρόβλημα γονιμότητας. Για παράδειγμα, χειρουργικές επιπλοκές ή λοίμωξη μετά τον τοκετό μπορεί να οδηγήσουν σε ουλές. Αυτό το σημάδι μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα.

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

 • το αλκοόλ
 • οι ναρκωτικές ουσίες
 • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
 • το κάπνισμα
 • τα προβλήματα υγείας
 • τα φάρμακα
 • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
 • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.