Center for Reproductive and Fetal Medicine

PELVIC INFLAMMATORY DISEASE: WHAT IT IS AND HOW IT AFFECTS FERTILITY

PELVIC INFLAMMATORY DISEASE: WHAT IT IS AND HOW IT AFFECTS FERTILITY

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υπογονιμότητας; Ένα σημαντικό μέρος της απάντησης είναι η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου – pelvic inflammatory disease (PID). Η PID είναι μια λοίμωξη του κόλπου και του ανώτερου γεννητικού συστήματος. Προσβάλλει  εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως κάθε χρόνο. To 12,5% των γυναικών αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα μετά το PID και περίπου το 25% θα αναπτύσσει χρόνιο πυελικό πόνο.

Τι είναι η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) ;

Η PID γνωστή και ως “ανιούσα” λοίμωξη – ξεκινά από τον κατώτερο γεννητικό σωλήνα (κόλπος και τράχηλος) και εξελίσσεται στον ανώτερο γεννητικό σωλήνα (σάλπιγγες, μήτρα, ωοθήκες) καθώς εξαπλώνεται. Το πώς κατηγοριοποιείται η PID εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται, επιμένει και από το αν έχει εντοπιστεί κλινική αιτία:

 • Οξεία PID: Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά ή έντονα, ορίζεται ως οξεία PID. Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια και βραχυχρόνια συμπτώματα, όπως πυελικό και κοιλιακό άλγος, υπογονιμότητα και αυξημένο κίνδυνο έκτοπης κύησης.
 • Υποκλινική PID: Όταν η PID είναι σε μεγάλο βαθμό ασυμπτωματική ή παρουσιάζεται άτυπα, ονομάζεται υποκλινική PID. Συχνά διαγιγνώσκεται όταν υπάρχουν δείκτες πυελικής φλεγμονής, όπως αποφραγμένες σάλπιγγες λόγω ουλής, νόσου ή βλάβης.
 • Υποτροπιάζουσα PID: Πολλαπλές περιπτώσεις PID μπορεί να εμφανιστούν εάν η αρχική λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς ή εάν η ασθενής προσβληθεί εκ νέου από πρωτογενή λοίμωξη.

Τι προκαλεί την PID;

Τουλάχιστον στο 85% των περιπτώσεων, η PID προκαλείται από μη θεραπευμένα χλαμύδια και γονόρροια – δύο από τις πιο κοινές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ). Το υπόλοιπο 15% των περιπτώσεων μπορεί να προκληθεί από ένα μείγμα άλλων τύπων βακτηρίων που έχουν ταξιδέψει μέχρι το αναπαραγωγικό σύστημα και έχουν προκαλέσει μόλυνση, όπως τα βακτήρια mycoplasma genitalium (ένα λιγότερο συχνό ΣΜΝ) και τα παθογόνα που οδηγούν σε βακτηριακή κολπίτιδα (η πιο συχνή κολπική λοίμωξη). Όταν μια γυναίκα εμφανίσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η βλάβη που προκαλείται από τη λοίμωξη μπορεί να την κάνει πιο ευάλωτη σε μελλοντικές λοιμώξεις στην ίδια περιοχή, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω τον κίνδυνο υπογονιμότητας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της PID;

Ενώ η υποκλινική PID συχνά  δεν παρουσιάζει αρχικά κανένα σύμπτωμα ή άτυπα, μη διαταρακτικά συμπτώματα, η οξεία PID είναι πιο πιθανό να έχει κλινικά μετρήσιμα συμπτώματα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η υποκλινική PID, δυστυχώς, είναι πιο πιθανό να περάσει απαρατήρητη.

Τα συνήθη συμπτώματα της PID περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα
 • Πυρετό
 • “Ασυνήθιστο” κολπικό έκκριμα με οσμή
 • Πόνος και/ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια του σεξ
 • Κάψιμο κατά την ούρηση
 • Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

Μπορεί η PID να έχει μακροπρόθεσμες, χρόνιες επιπτώσεις;

Οι επιπλοκές που προκαλούνται από την PID περιλαμβάνουν χρόνιο πυελικό πόνο, υπογονιμότητα, έκτοπη κύηση και υψηλή ευαισθησία για την εμφάνιση εκ νέου PID. Αυτές οι επιπλοκές σχετίζονται συνήθως με βλάβες και ουλές των αναπαραγωγικών οργάνων και παρατεταμένη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 • Σχηματισμός ουλώδους ιστού τόσο έξω όσο και μέσα στις σάλπιγγες που μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των σαλπίγγων (συνδέεται με υπογονιμότητα από σαλπιγγικό παράγοντα)
 • Έκτοπη εγκυμοσύνη (εγκυμοσύνη εκτός μήτρας) η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή
 • Infertility
 • Μακροχρόνιος πυελικός/κοιλιακός πόνος
 • Σωληνο-ωοθηκικό απόστημα
 • Hydrosalpinx: Απόφραξη και φούσκωμα μέσα στις σάλπιγγες, κύρια αιτία υπογονιμότητας λόγω σαλπιγγικού παράγοντα (TFI).
 • Η αδυναμία εγκυμοσύνης είναι συχνά το πρώτο αξιοσημείωτο σύμπτωμα και η κατάσταση αυτή επηρεάζει αρνητικά και τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πώς διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται η PID;

Η PID διαγιγνώσκεται με πυελική εξέταση, εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και εξετάσεις για άλλες λοιμώξεις. Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν επιχρίσματα του γεννητικού συστήματος, δείγματα αίματος, υπερήχους και βιοψίες.

 • Ένα θετικό αποτέλεσμα επιχρίσματος επιβεβαιώνει το PID, αλλά ένα αρνητικό αποτέλεσμα επιχρίσματος δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχει PID.
 • Η ήπια και μέτρια PID αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιβιοτικά. Οι πιο σοβαρές και μακροχρόνιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση, παροχέτευση αποστήματος ή εκτεταμένη αντιβιοτική αγωγή.

Η PID επηρεάζει τη γονιμότητα;

Αν και η PID είναι θεραπεύσιμη, οι ουλές που μπορεί να προκαλέσει στο γεννητικό σύστημα, και μερικές φορές η επακόλουθη υπογονιμότητα, συχνά δεν είναι. Τόσο η οξεία όσο και η υποκλινική PID μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα, προκαλώντας βλάβη στα αναπαραγωγικά όργανα, προκαλώντας αποφράξεις ή διαταράσσοντας τις αναπαραγωγικές διεργασίες. Ορισμένες από αυτές τις βλάβες, για παράδειγμα στις μικροσκοπικές βλεφαρίδες που επενδύουν την οδό των σαλπίγγων, δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Τα αποτελέσματα της υπογονιμότητας από την PID μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί καθώς οι δομικές αλλαγές του γεννητικού συστήματος που θέτει σε κίνηση η PID (όπως η απόφραξη των σαλπίγγων λόγω ουλώδους ιστού) είναι συνήθως μόνιμες. Περίπου το 15% της γυναικείας υπογονιμότητας εκτιμάται ότι σχετίζεται με την PID. Αυτό γίνεται πιο πιθανό μόλις η λοίμωξη εξαπλωθεί πέρα από τον τράχηλο της μήτρας και όταν υπάρχει μόνιμη βλάβη στις σάλπιγγες, όπως απώλεια της ακτινωτής δράσης, ίνωση και απόφραξη των σαλπίγγων.

Μεταξύ των αιτιών της PID, τα χλαμύδια φαίνεται να ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας, επειδή είναι συχνά ασυμπτωματικά. Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με τις ατομικές ανοσολογικές αντιδράσεις στα χλαμύδια και μια μεγαλύτερη φλεγμονώδη αντίδραση. Η υπογονιμότητα καθίσταται σημαντικά πιο πιθανή μετά την εμφάνιση είτε υποκλινικής είτε κλινικής PID.

Ο κίνδυνος υπογονιμότητας αυξάνεται όταν:

 • Η φροντίδα για το PID καθυστερεί
 • Υπάρχει αυξημένος αριθμός επεισοδίων PID
 • Η λοίμωξη είναι πιο σοβαρή
 • Προκύπτει βλάβη της σάλπιγγας:

Μπορείτε να έχετε PID ενώ είστε έγκυος;

Αν και ασυνήθιστο, όταν η PID συμπίπτει με την εγκυμοσύνη, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στο πρώτο τρίμηνο. Εάν εντοπιστεί νωρίς, είναι ακόμα δυνατό να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, πιθανότατα ενδοφλεβίως (αν και ορισμένοι τύποι είναι καλύτερο να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη). Ωστόσο, η PID κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου για: απώλεια εγκυμοσύνης, έκτοπη εγκυμοσύνη, ιδίως εάν η PID ήταν παρούσα κατά τη σύλληψη, πρόωρο τοκετό, μητρικό θάνατο σε σοβαρές περιπτώσεις, ιδίως όταν μια μη θεραπευμένη έκτοπη κύηση, που προκαλείται από PID, οδηγεί σε ρήξη σαλπίγγων και επικίνδυνη εσωτερική αιμορραγία. Η PID μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως λοίμωξη μετά τον τοκετό, εντός έξι εβδομάδων από τον τοκετό, συνήθως ως φλεγμονή του βλεννογόνου της μήτρας. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί μετά από καισαρική τομή, με ποσοστό επιπολασμού μόνο 1-3 στις 100 γυναίκες που γεννούν κολπικά.

Μπορεί να προληφθεί η PID;

Όλες οι γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές διατρέχουν δυνητικά κίνδυνο εμφάνισης PID, αν και υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να περιορίσετε την έκθεσή σας. Εάν είστε σεξουαλικά ενεργή και δεν προσπαθείτε να συλλάβετε ακόμα , η χρήση μεθόδων φραγμού κατά τη διάρκεια της επαφής είναι ένα σπουδαίο προληπτικό βήμα. Τα άτομα με ωοθυλακιορρηξία των οποίων οι σύντροφοι χρησιμοποιούν προφυλακτικά με συνέπεια και ορθότητα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν υποτροπιάζουσα PID ή υπογονιμότητα. Αν και δεν παρέχει απόλυτη προστασία, η χρήση προφυλακτικών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης κατά 30-60%.

Έλεγχος

Είναι σημαντικό ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων  συστήνει σε όλους τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης τον έλεγχο σε:

 • Όλες τις γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές
 • Έχουν νέο σεξουαλικό σύντροφο
 • Έχουν περισσότερους από 1 ερωτικούς συντρόφους
 • Έχουν ερωτικό σύντροφο με ταυτόχρονες συντρόφους
 • Έχουν ερωτικόσύντροφο που έχει σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα
 • Όλες οι έγκυες γυναίκες κάτω των 25 ετών
 • Επανεξέταση σε όλες τις γυναίκες περίπου 3 μήνες μετά τη θεραπεία
 • Εξέταση για το ενδεχόμενο δοκιμής χλαμυδίων στο ορθό με βάση τις αναφερόμενες σεξουαλικές συμπεριφορές

Το συμπέρασμα

Η  φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID) μπορεί να οδηγήσει τόσο σε χρόνιο πόνο όσο και σε υπογονιμότητα. Και η υποκλινική PID μπορεί να αποτελεί αυξημένο κίνδυνο για τη γονιμότητα, επειδή συχνά δεν ανιχνεύεται. Επιπλέον, τα διαγνωστικά εργαλεία για την υποκλινική PID δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, έως ότου μια γυναίκα παρουσιάσει ανεξήγητη υπογονιμότητα ή απόφραξη των σαλπίγγων. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι η πιο συχνή αιτία της PID και συχνά μπορεί να είναι ασυμπτωματικές. Η εξέταση για ΣΜΝ (και η ενθάρρυνση τυχόν σεξουαλικών συντρόφων να κάνουν το ίδιο) και η χρήση μεθόδων προστασίας, όπως τα προφυλακτικά, είναι δύο από τους καλύτερους τρόπους προστασίας από το PID.

Τέλος, η εύρεση ενός εξειδικευμένου και έμπειρου γυναικολόγου ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση της νόσου αποτελεί το κλειδί για να αποφύγετε μελλοντικές επιπτώσεις της νόσου στη γονιμότητάς σας. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και την αντιμετώπισής της , επικοινωνήστε με το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου – Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός για μια διαβούλευση.

Center for Reproductive and Fetal Medicine

Effective doctor-patient communication is vital to providing high-quality health care. Any communication regarding your medical profile (getting results, instructions, answering questions, concerns) will be done directly with the doctor. This means no midwife or secretary will interrupt your conversations. Instead, if you call with any concerns, they will be there right away to address your needs. Contact us by calling 694 649 8771 or by completing the relevant Contact Form.

Dr. Alexandros Traianos

NEED MORE INFORMATION?

Call (+30) 2310 277 032 or visit the Frequently Asked Questions

This site uses cookies to ensure you have the best experience on our site.

SELECT SERVICE *
SELECT DAY AND TIME *
FULL NAME *
e-mail *
COMMENTS
PHONE *

FREQUENT QUESTIONS

The association of IVF drugs with cancer risk is a major concern for women enrolled in these programs. But the plethora of bibliographic reports collected from credible scientific studies and published in reputable medical journals worldwide are reassuring and do not confirm this concern.

Of course not. In about a third of cases, infertility is due to the woman (female factor), while in a third of cases, it is due to the man (male factor). The remaining one-third is due to both (both men and women) or even to unknown factors.

The quantity and quality of a man's sperm can be affected by his health and lifestyle. Some factors that can reduce the quantity and / or quality of sperm are:

 • the alcohol
 • drugs
 • environmental toxins, including pesticides and lead
 • smoking
 • health problems
 • medicines
 • radiotherapy and chemotherapy
 • the age

Success rates vary at each IVF Center. Very important factors are also the age of the woman, the levels of her hormones and of course the sperm of the husband. Rates generally range from 45% or slightly higher for women up to 35 years old.

Infertility is defined as the failure to conceive after one year (or 6 months, if it is a woman over 35) with normal, regular sexual intercourse. In other words, when a year passes without the woman becoming pregnant, the couple should consult their doctor to determine the cause of the pregnancy and then treat it. We must all, however, be aware and not forget that the age factor is the most critical for female fertility and that the individualized approach of each couple is the "golden key" that solves the problem.

The number of treatment cycles a woman can undergo is not specified. It is certain that in our country there are high level obstetricians-gynecologists and organized infertility treatment centers, which offer impeccable medical services at this level. If there are correct indications (eg ovaries that respond to stimulation therapy, good quality endometrium, etc.) the success rate -especially with the use of newer techniques and biotechnological drugs, which show increased bioactivity compared to conventional drugs from urine- totals approximately 65%-70% after 4 cycles of treatment.

At the Center for Reproductive Medicine of Dr. Traianos we offer egg / sperm cryopreservation services for those who have a personal or medical reason and need this service. We use the most modern vitrification technique in the freezing of sperm and eggs.

The collection of eggs takes 10-15 minutes, it is not painful, it is done under intoxication and after the end of the process you return to your activities.

In general, experts agree that the fact that a couple has already had a child can be considered evidence that there is no infertility problem in the first place. It is like a small test that has been done and proves that they "succeeded" at least once. On the other hand, we need to know that in the meantime things may have changed and a problem may have arisen (eg the man may have had some inflammation that affects the quality of his sperm or has mediated something that affects female fertility: an inflammation, a gynecological surgery, an abortion, etc.). In any case, if a reasonable period of time (one year) passes and a couple can not achieve a pregnancy, then he should with the help of his doctor investigate if there has been a problem that causes infertility.