Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

IUI ΚΑΙ IVF: ΠOIA Η ΔΙΑΦΟΡΑ;

IUI ΚΑΙ IVF: ΠOIA Η ΔΙΑΦΟΡΑ;

Δύο από τις πιο κοινές θεραπείες γονιμότητας είναι η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) και η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Εάν δυσκολεύεστε να αποκτήσετε παιδί με φυσικό τρόπο, μπορεί να εξετάζετε τις επιλογές θεραπείας γονιμότητας. Φυσικά, πιθανώς έχετε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το τι μπορεί να κάνει κάθε μία από αυτές τις θεραπείες και πώς διαφέρουν. Στο Κέντρο Aναπαραγωγικής Ιατρικής , μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των διαδικασιών IUI και IVF, βοηθώντας σας να αποφασίσετε ποια επιλογή είναι καλύτερη για εσάς.

Η διαδικασία της ενδομήτριας σπερματέγχυσης (IUI)

Κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας IUI (ή τεχνητής σπερματέγχυσης), το σπέρμα του υποψήφιου πατέρα εισάγεται μία ή δύο φορές στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας ή παρένθετης μητέρας κατά τις ημέρες που ακολουθούν την ωορρηξία της. Με την έγχυση του σπέρματος απευθείας στη μήτρα, η IUI αυξάνει τις πιθανότητες το σπέρμα και το ωάριο να συναντηθούν για να δημιουργήσουν ένα γονιμοποιημένο έμβρυο. Η χρήση υψηλότερων συγκεντρώσεων ποιοτικού σπέρματος αυξάνει επίσης την πιθανότητα επιτυχούς σύλληψης και εγκυμοσύνης.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της IUI

Οι IUI επιλέγονται συχνά επειδή είναι λιγότερο χρονοβόρες και συνήθως λιγότερο δαπανηρές από την εξωσωματική γονιμοποίηση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας IUI, το σπέρμα του άνδρα συντρόφου (ή ενός δότη) εισάγεται απευθείας στη μήτρα. Η διαδικασία συμπίπτει με την ωορρηξία της γυναίκας συντρόφου. Η ενδομήτρια σπερματέγχυση συνιστάται συνήθως σε γυναίκες κάτω των 35 ετών, καθώς οι γυναίκες αυτής της ηλικίας έχουν υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας από εκείνες άνω των 35 ετών. Οι γυναίκες σε ηλικία 40 ετών και άνω έχουν το χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας με την IUI, με μόλις 5% πιθανότητα. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι επειδή η IUI μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση φαρμάκων γονιμότητας για τη διέγερση των ωοθηκών, η πιθανότητα πολλαπλών γεννήσεων (δίδυμα ή περισσότερα) είναι μεγαλύτερος. Συχνά, οι γυναίκες επιλέγουν δύο έως τρεις κύκλους IUI πριν επιχειρήσουν εξωσωματική γονιμοποίηση, εάν οι IUI είναι ανεπιτυχείς.

Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF)

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και επιτυχημένες μεθόδους θεραπείας της υπογονιμότητας. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, εάν τρεις ή περισσότεροι γύροι εξωσωματικής γονιμοποίησης αποτύχουν, συνιστάται η δοκιμή της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Με αυτή τη μέθοδο, χρησιμοποιούνται φάρμακα γονιμότητας για τη διέγερση των ωοθηκών, τα οποία διεγείρουν την παραγωγή περισσότερων από ένα ωάρια κάθε φορά. Μόλις ωριμάσουν, τα ωάρια ανακτώνται και γονιμοποιούνται με το σπέρμα στο εργαστήριο. Τα έμβρυα που προκύπτουν μεταφέρονται στη συνέχεια στη μήτρα. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία εμβρυομεταφοράς, τα έμβρυα μπορούν να προσκολληθούν στο τοίχωμα της μήτρας, με αποτέλεσμα να προκύψει εγκυμοσύνη.

Γιατί οι υποψήφιοι γονείς επιλέγουν την εξωσωματική γονιμοποίηση

Σε γενικές γραμμές, η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας. Είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος για γυναίκες άνω των 40 ετών. Επιπλέον, η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει στον ειδικό γονιμότητας και στους υποψήφιους γονείς μεγαλύτερο έλεγχο σχετικά με τον αριθμό των εμβρύων που μεταφέρονται στη μήτρα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλών γεννήσεων. Ωστόσο, η εξωσωματική γονιμοποίηση απαιτεί περισσότερα φάρμακα γονιμότητας και έχει μεγαλύτερο σχετικό κόστος. Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πιο δαπανηρή από την τεχνητή γονιμοποίηση, οπότε η διαβούλευση με τον ειδικό γονιμότητας δεδομένης της μοναδικής πηγής υπογονιμότητας που σας χαρακτηρίζει θα είναι απαραίτητη για να καθοριστεί εάν η εξωσωματική γονιμοποίηση ή η IUI είναι κατάλληλη για εσάς.

Πώς να αποφασίσετε μεταξύ IUI ΚΑΙ IVF;

Ο καλύτερος τρόπος για να καθορίσετε αν η IUI ή η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι κατάλληλη για εσάς είναι να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο ειδικό γονιμότητας. Τελικά, μπορεί να γνωρίζετε εσείς τη σωστή απόφαση για εσάς, αλλά οι ειδικοί μπορούν να παρέχουν συστάσεις με βάση την ηλικία σας, την υγεία σας και την αιτία της υπογονιμότητάς σας. Συνήθως, τα νεότερα ζευγάρια βλέπουν μεγαλύτερη επιτυχία με την IUI, οπότε μπορεί να είναι καλύτεροι υποψήφιοι. Ωστόσο, εάν η γονιμοποίηση δεν είναι επιτυχής και απαιτούνται πολλαπλοί γύροι IUI, η επιλογή αυτή μπορεί να γίνει δαπανηρή. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να σταθμίσετε το κόστος, τα οφέλη και τους κινδύνους πριν λάβετε την απόφασή σας.

Μάθετε ποια θεραπεία γονιμότητας είναι κατάλληλη για εσάς

Εάν προσπαθείτε να αποκτήσετε παιδί για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς επιτυχία, ίσως ήρθε η ώρα να μιλήσετε με έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας.    Επικοινωνήστε με το κέντρο μας  για να προγραμματίσετε μια διαβούλευση, ώστε να μάθετε περισσότερα για τις διαφορές μεταξύ των θεραπειών γονιμότητας IUI και IVF.

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.