Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ

ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΑΡΙΩΝ

Σχετικά με τη μέθοδο κατάψυξης ωαρίων

Η κατάψυξη των εμβρύων είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται εδώ και πολύ καιρό σε θεραπείες γονιμότητας και μια εργαστηριακή τεχνική που έχει μελετηθεί εκτενώς. Η κατάψυξη των ωαρίων είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία από την κατάψυξη των εμβρύων, επειδή το ωάριο είναι μεγάλο και οι μοναδικές γενετικές πληροφορίες που περιέχει είναι πιο εύθραυστες από αυτές ενός εμβρύου. Χάρη στην εκτεταμένη αναπτυξιακή εργασία για τις μεθόδους κατάψυξης, οι θεραπείες γονιμοποίησης in vitro με κατεψυγμένα ωάρια προσφέρονται πλέον τακτικά.

Η κατάψυξη των ωαρίων δεν είναι ‘’επιστήμη πυρηνικής φυσικής’’, αλλά απαιτεί αφοσιωμένες προσπάθειες από το εργαστήριο θεραπείας γονιμότητας και συνεχή ενημέρωση των δεξιοτήτων για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου αποτελεσμάτων θεραπείας. Η μέθοδος κατάψυξης που χρησιμοποιείται ονομάζεται υαλοποίηση. Περιλαμβάνει τη χρήση προστατευτικών παραγόντων για την πρόληψη του σχηματισμού κρυστάλλων πάγου, οι οποίοι είναι επιβλαβείς για τα κύτταρα, και την υπερβολικά γρήγορη κατάψυξη των αυγών σε υγρό άζωτο σε θερμοκρασία -196 ° Κελσίου. Τα ωάρια αποθηκεύονται στη συνέχεια σε αυτήν τη θερμοκρασία σε κατάσταση διακοπής του μεταβολισμού. Η διάρκεια της περιόδου αποθήκευσης δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα των επεξεργασιών.

 

Κατάψυξη ωαρίων – πώς γίνεται;

Η κατάψυξη ωαρίων απαιτεί περίπου δύο εβδομάδες ορμονικής θεραπείας και ανάκτησης ωαρίων, όπως και η in vitro γονιμοποίηση. Το πρώτο βήμα είναι ένας γιατρός να εξετάσει τη λειτουργία των ωοθηκών της γυναίκας και του αποθέματος των ωοθηκών της. Ο ιατρός Dr. Αλέξανδρος Τραϊανός θα εξηγήσει επίσης λεπτομερώς τα διάφορα στάδια που εμπλέκονται στην κατάψυξη ωαρίων. 

τι συμβαίνει όταν μια γυναίκα θέλει να χρησιμοποιήσει τα κατεψυγμένα ωάριά της;

Η γυναίκα θα συναντήσει τον Dr. Αλέξανδρο Τραϊανό μαζί με τον σύντροφό της. Τα κατεψυγμένα ωάρια θα ξεπαγώσουν και θα γονιμοποιηθούν με το σπέρμα του συντρόφου. Εάν η γονιμοποίηση και η ανάπτυξη του εμβρύου είναι επιτυχής, το έμβρυο μεταφέρεται στη μήτρα εντός 2-5 ημερών από τη γονιμοποίηση. Είναι επίσης δυνατό για μεμονωμένες περιπτώσεις, γυναίκες να χρησιμοποιήσουν τα κατεψυγμένα ωάριά τους, οπότε θα χρειαστεί σπέρμα δότη από μια τράπεζα σπέρματος. Το έμβρυο μπορεί να μεταφερθεί μέσα στον εμμηνορροϊκό κύκλο που λειτουργεί καλά στη γυναίκα, αλλά συνήθως απαιτείται ορμονική θεραπεία για την προετοιμασία της μήτρας για εγκυμοσύνη. Ομοίως με την εξωσωματική γονιμοποίηση, τυχόν επιπλέον έμβρυα καλής ποιότητας μπορούν να καταψυχθούν για μελλοντική χρήση.

 

Ποιες είναι οι πιθανότητες να μείνω έγκυος;

Οι μεγαλύτεροι παράγοντες επιτυχίας αυτής της θεραπείας είναι η ηλικία της γυναίκας και το πόσο καλά λειτουργούν οι ωοθήκες της τη στιγμή της κατάψυξης. Σε κλινικές όπου η κατάψυξη των ωαρίων αποτελεί καθιερωμένη πρακτική, τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα με τα αποτελέσματα των θεραπειών in vitro γονιμοποίησης.

Το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής του Εμβρύου ‘’ Dr. Αλέξανδρος Τραϊανός’’ έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από θεραπείες γονιμότητας μέσω κρυοσυντήρησης ωαρίων από το καλοκαίρι του 2015. Με βάση τις θεραπείες που πραγματοποιήθηκαν, τα αποτελέσματα της θεραπείας εκτιμάται ότι είναι παρόμοια με τις αντίστοιχες θεραπείες που χρησιμοποιούν φρέσκα ωάρια. Φυσικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την εγκυμοσύνη ή τη γέννηση με βεβαιότητα, ακόμη και με την κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Τι πρέπει να κάνω στη συνέχεια εάν θέλω να μάθω περισσότερα σχετικά με την κατάψυξη ωαρίων;

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου ‘’Dr. Αλέξανδρος Τραϊανός’’ και να κλείσετε ραντεβού. Εάν ενδιαφέρεστε για κατάψυξη ωαρίων ή έχετε απορίες σχετικά με τη γονιμότητα, μπορείτε να μας επισκεφθείτε στις εγκαταστάσεις μας στην οδό Πατρ.Ιωακείμ 2 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ή να μας καλέσετε στο (+30) 2310 277 032 032

 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

 

 

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.