Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΛΟΙΜΩΞΗ SARS-COV-2 

ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΜΕ ΛΟΙΜΩΞΗ SARS-COV-2 

Οι μητέρες με λοίμωξη SARS-CoV-2 

 

Οι μητέρες με λοίμωξη SARS-CoV-2 σπάνια μεταδίδουν τον ιό στα νεογνά τους όταν ακολουθούνται οι βασικές πρακτικές ελέγχου λοίμωξης, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia Irving και του παιδικού νοσοκομείου New York-Presbyterian Morgan Stanley. Τα ευρήματα – τα πιο λεπτομερή διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης SARS-CoV-2 μεταξύ μητέρων και νεογνών τους – υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να μην δικαιολογούνται πιο εκτεταμένα μέτρα όπως ο διαχωρισμός των θετικών COVID-19 μητέρων από τα νεογνά τους και η αποφυγή του άμεσου θηλασμού. .

 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics.

 

“Τα ευρήματά μας πρέπει να καθησυχάσουν τις μέλλουσες μητέρες με COVID-19 ότι βασικά μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό – όπως η χρήση μάσκας και η υγιεινή του μαστού και των χεριών όταν κρατάτε ή θηλάζετε ένα μωρό – προστατεύει τα νεογέννητα από μόλυνση  “λέει η Eugene Jacobson Καθηγήτρια Γυναικείας Υγείας στη Μαιευτική και Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons, εμπειρογνώμονας μητρικής εμβρυϊκής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο NewYork-Presbyterian / Columbia Ιατρικό Κέντρο Irving. 

 

Τα βασικά μέτρα πρόληψης λοιμώξεων μείωσαν τον κίνδυνο COVID-19 στα νεογνά.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα στα πρώτα 101 νεογέννητα που γεννήθηκαν από θετικές μητέρες COVID-19 στο Νοσοκομείο Παιδιών NewYork-Presbyterian Morgan Stanley ή στο Νοσοκομείο NewYork-Presbyterian Allen.

 

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του SARS-CoV-2 σε νεογέννητα μετά τον τοκετό, το νοσοκομειακό προσωπικό τηρούσε κοινωνικές αποστάσεις, φορούσε μάσκες και έβαλε θετικές στην ασθένεια COVID- 19 μητέρες σε ιδιωτικά δωμάτια. Τα νοσοκομεία παρείχαν στις μητέρες εκπαιδευτικό υλικό για την COVID-19 και συντόμευσαν τη διαμονή στο νοσοκομείο για όλες τις μητέρες χωρίς επιπλοκές από τον τοκετό. Τα περισσότερα από τα νεογέννητα παρέμειναν με τις μητέρες τους, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου μετά τον τοκετό έλεγχο. (Μερικά εισήχθησαν στη νεογέννητη μονάδα εντατικής θεραπείας για λόγους υγείας που δεν σχετίζονται με COVID.) Τα βρέφη τοποθετήθηκαν σε προστατευτική κούνια έξι μέτρα μακριά από τα κρεβάτια των μητέρων κατά την ανάπαυση. Ενθαρρύνθηκε έντονα ο άμεσος θηλασμός και η επαφή δέρματος με δέρμα με μωρά, υπό την προϋπόθεση ότι οι μητέρες φορούσαν μάσκες και έπλυναν τα χέρια και τα στήθη με σαπούνι και νερό.

 

“Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνεχίσαμε να κάνουμε ό, τι συνήθως κάνουμε για να προωθήσουμε τη σύνδεση και την ανάπτυξη σε υγιή νεογέννητα, λαμβάνοντας μερικές επιπλέον προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό”, λέει ένας εκ των ερευνητών.

 

Μόνο δύο από τα νεογέννητα ήταν θετικά ως προς το SARS-CoV-2 αλλά δεν είχαν κλινικές ενδείξεις ασθένειας. (Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν πώς μολύνθηκαν τα μωρά.) Οι γιατροί παρακολούθησαν περίπου τα μισά από τα βρέφη, συμπεριλαμβανομένων των δύο που βρέθηκαν θετικά για τον ιό, κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της ζωής και όλα παρέμειναν καλά.

 

Τα δεδομένα υποστηρίζουν το θηλασμό, την επαφή δέρματος με δέρμα με το μωρό, ακόμη και αν η μητέρα έχει COVID-19.

 

Ορισμένες παιδιατρικές και υγειονομικές οργανώσεις έχουν κυκλοφορήσει ενδιάμεσες οδηγίες για έγκυες γυναίκες με SARS-CoV-2, συνιστώντας τον διαχωρισμό μητέρων και νεογέννητων κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο, χωρίς άμεσο θηλασμό και κολύμβηση των νεογέννητων το συντομότερο δυνατό. (Κανονικά, τα νεογνά λούζονται μετά από τουλάχιστον 24 ώρες ζωής επειδή παρεμποδίζουν τη σύνδεση, το θηλασμό και αυξάνουν τον κίνδυνο επικίνδυνων χαμηλών θερμοκρασιών και σακχάρων στο αίμα.)

 

Αυτές οι συστάσεις έγιναν ελλείψει δεδομένων σχετικά με τα ποσοστά μετάδοσης SARS-CoV-2 από μητέρα σε νεογέννητο και βασίζονται στην εμπειρία με τη μετάδοση άλλων μολυσματικών ασθενειών από τη μητέρα-νεογέννητο. Ωστόσο, ορισμένες από τις συστάσεις έρχονται σε αντίθεση με όσα γνωρίζουμε για τα αναπτυξιακά οφέλη του πρώιμου θηλασμού και της δερματικής επαφής. Η μελέτη μας δείχνει ότι αυτά τα μέτρα μπορεί να μην είναι απαραίτητα για υγιή νεογέννητα με θετικές σε COVID-19 μητέρες. “

 

“Πιστεύουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι μητέρες με COVID-19 να έχουν την ευκαιρία να θηλάσουν άμεσα τα νεογνά τους. Το μητρικό γάλα είναι γνωστό ότι προστατεύει τα νεογνά από πολλά παθογόνα και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των νεογνών από τη μόλυνση με SARS-CoV-2, κατέληξε ο επικεφαλής της έρευνας.

 

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.