Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Είναι καλύτερο να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού στην Αναπαραγωγική Ιατρική και Ιατρική Εμβρύου εάν είστε ηλικίας κάτω των 35 ετών και δεν έχετε επιτύχει την εγκυμοσύνη σε 12 μήνες. Για ζευγάρια άνω των 35, συνιστάται μετά από προσπάθεια για 6 μήνες.
Γνωρίζουμε ότι η είσοδος σε κλινική γονιμότητας για εξετάσεις μπορεί να είναι αγχωτική όταν δεν ξέρετε τι να περιμένετε. Για να βοηθήσουμε, οι ειδικοί μας στη γονιμότητα έχουν δημιουργήσει αυτό το άρθρο που περιγράφει μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε. Θα σας παρουσιάσουμε τους διαφορετικούς τύπους τεστ στειρότητας και θα σας προετοιμάσουμε με μια γενική ιδέα για το τι αποτελεί θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα για κάθε τεστ.

 

Τι είδους εξετάσεις υπάρχουν για τον έλεγχο της γονιμότητας;

Όταν επισκέπτεστε το Κέντρο μας, ο ειδικός Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου Αλέξανδρος Τραϊανός, θα θέλει να μάθει για το πλήρες ιατρικό σας ιστορικό και τυχόν προηγούμενες θεραπείες που μπορεί να είχατε, συμπεριλαμβανομένης μιας επισκόπησης των αποτελεσμάτων από προηγούμενα τεστ υπογονιμότητας.
Πιθανότατα θα χρειαστεί επίσης να πραγματοποιηθεί μια γενική φυσική εξέταση και των δύο συντρόφων, όπου απαιτείται, προκειμένου να γίνει εκτίμηση της γενικής υγείας σας. Δεν θα χρειαστούν όλοι οι τύποι δοκιμών υπογονιμότητας για κάθε μεμονωμένη περίπτωση, έτσι ώστε αυτή η βασική αξιολόγηση μπορεί να προσφέρει στον ειδικό μια ιδέα για το πού να ξεκινήσει.
Τα τεστ υπογονιμότητας εμπίπτουν σε δύο βασικούς τύπους. Πρώτον, υπάρχουν εξετάσεις αίματος : αυτές οι εξετάσεις μπορούν να αναλύσουν την παρουσία ή / και την ποσότητα διαφορετικών ορμονών. Ο δεύτερος τύπος είναι η απεικόνιση που μπορεί να βοηθήσει τον ειδικό γονιμότητας να «δει» μέσα στο αναπαραγωγικό σας σύστημα για να εντοπίσει ποιο, εάν υπάρχει, το πρόβλημα. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τις εξετάσεις αίματος.

 

Αιματολογικές εξετάσεις για υπογονιμότητα

Το ανθρώπινο σώμα παράγει φυσικά μια ολόκληρη σειρά ισχυρών ορμονών, καθεμία από τις οποίες έχει διαφορετικό ρόλο στο σύνθετο σύστημα που ρυθμίζει την εμμηνόρροια, την ωορρηξία και τον αναπαραγωγικό κύκλο, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης. Το αίμα βοηθά έναν γιατρό να αξιολογήσει αυτές τις ορμόνες. Συνήθως, ο γιατρός σας θα τις ζητήσει προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε θεραπεία γονιμότητας.
Κατά την εξέταση των αποτελεσμάτων των διαφόρων επιπέδων ορμονών, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι διαφέρουν μεταξύ των ατόμων και μπορεί να αποτελούν ένδειξη διαφορετικών πραγμάτων σύμφωνα με πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία και το γενικό ιστορικό υγείας.

Οιστραδιόλη

Η οιστραδιόλη είναι μία από τις πιο ισχυρές ομάδες στεροειδών ορμονών γνωστών ως οιστρογόνα. Ελέγχει την ανάπτυξη και τη διατήρηση των γυναικείων σεξουαλικών χαρακτηριστικών και δρα σε γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης του κόλπου και των σαλπίγγων. Η οιστραδιόλη παράγεται από την ανάπτυξη των ωοθυλακίων, τους μικροσκοπικούς σάκους που περιέχουν ωάρια στις ωοθήκες και οδηγεί στην παραγωγή εύφορης βλέννας από τον τράχηλο, καθώς επίσης προετοιμάζει την επένδυση της μήτρας για ένα γονιμοποιημένο ωάριο ή έμβρυο για εμφύτευση.

 • Τα επίπεδα της οιστραδιόλης μετρούνται σε πικογράμματα ανά χιλιοστόλιτρο (pg / ml).
 • Τα φυσιολογικά επίπεδα ποικίλλουν ευρέως ανάλογα με τη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου και μπορεί να κυμαίνονται από 30 έως 400 pg / ml.

Αντιολισθητική ορμόνη (AMH)

Η αντιολισθητική ορμόνη παράγεται κυρίως στις ωοθήκες μιας γυναίκας.

 • Τα επίπεδα AMH στο αίμα μετρώνται σε νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng / ml).
 • Τα κανονικά επίπεδα θεωρούνται τουλάχιστον πάνω από 1,0 ng / ml, αν και πολύ υψηλά επίπεδα μπορεί να υποδηλώνουν ένα άλλο πρόβλημα.
  Ορμόνη διέγερσης ωοθυλακίων (FSH). Η ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων παράγεται από την υπόφυση στον εγκέφαλο. Τα επίπεδα στο αίμα κυμαίνονται ανάλογα με τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Η αύξηση της FSH κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του κύκλου διεγείρει την ανάπτυξη των ωοθυλακίων και καθώς ωριμάζουν, δρα μαζί με άλλες ορμόνες για να προκαλέσει ωορρηξία. Μετά την ωορρηξία, η ανάδραση στην υπόφυση αναστέλλει την απελευθέρωση της FSH, κάνοντας τα επίπεδα χαμηλότερα.
 • Η FSH μετριέται σε διεθνείς μονάδες ανά χιλιοστόλιτρο (mIU / ml).
 • Ένα καλό επίπεδο για μια βασική δοκιμή, όταν η FSH πρέπει να είναι χαμηλή, είναι πιθανώς μικρότερη από 10 mIU / ml, αλλά τα αποτελέσματα χρειάζονται προσεκτική ερμηνεία από έναν ειδικό της γονιμότητας ως μέρος της συνολικής ισορροπίας ορμονών.
 • Ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα FSH μπορεί να αποτελούν ένδειξη χαμηλού αποθεματικού των ωοθηκών.

Ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH)

Μετά την αρχική διέγερση των ωοθυλακίων από το FSH κατά το πρώτο μέρος του εμμηνορροϊκού κύκλου, μια αύξηση της LH που παράγεται από την υπόφυση διεγείρει την απελευθέρωση ενός ωαρίου από το θυλάκιο ή τη διαδικασία που είναι γνωστή ως ωορρηξία. Μια μέτρηση αυτού του κύματος χρησιμοποιείται συχνά για να προβλέψει την πιο γόνιμη περίοδο μιας γυναίκας.

Προγεστερόνη

 • Η προγεστερόνη προετοιμάζει την μήτρα ώστε να είναι έτοιμη για την εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου ή εμβρύου, μετά την ωορρηξία. Εάν μείνετε έγκυος μετά την ωορρηξία, τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται και βοηθούν στη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Εάν δεν μείνετε έγκυος, τα επίπεδα της προγεστερόνης μειώνονται και αυτό βοηθά στην έναρξη ενός εμμηνορροϊκού κύκλου.
 • Σε έναν κανονικό εμμηνορροϊκό κύκλο, τα επίπεδα προγεστερόνης κυμαίνονται καθ ‘όλη τη διάρκεια του μήνα.
 • Θα περιμένατε τα υψηλότερα επίπεδα στη μέση της ωχρινικής φάσης του κύκλου σας και συνήθως, συγκεντρώσεις άνω των 3 ng / ml υποδηλώνουν ότι έχετε ωορρηξία.
 • α επίπεδα 8-10 10 ng / ml είναι επιθυμητά για εγκυμοσύνη.

Ανδρογόνα

Είναι φυσιολογικό να παράγονται μικρές ποσότητες «ανδρικών ορμονών» ή ανδρογόνων, όπως η τεστοστερόνη και το DHEA-S. Ωστόσο, η υπερβολική παραγωγή που οδηγεί σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη ωοθυλακίων και ωορρηξίας. Αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης βρίσκονται συχνά στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) , το οποίο μπορεί να σχετίζεται με τη στειρότητα.

 • Η τεστοστερόνη στο αίμα μετράται σε νανογραμμάρια ανά δεκαδικό (ng / dL).
 • Τα φυσιολογικά επίπεδα στις γυναίκες κυμαίνονται μεταξύ 15 και 70 ng / dL στα περισσότερα εργαστήρια.
 • Τα επίπεδα που είναι είτε χαμηλότερα είτε υψηλότερα από αυτό το εύρος μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα με τη γονιμότητα καθώς και άλλα συμπτώματα.

Προλακτίνη

Η προλακτίνη έχει πολλές λειτουργίες, αλλά είναι συνήθως γνωστό ότι διεγείρει την παραγωγή γάλακτος σε όσους θηλάζουν. Είναι επίσης αυξημένη κατά την εγκυμοσύνη. Ελλείψει εγκυμοσύνης, το σώμα έχει συνήθως χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης. Τα υψηλά επίπεδα θα μπορούσαν να είναι μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων ή να παραχθούν από μια μικρή ανάπτυξη στην υπόφυση του εγκεφάλου και μπορεί να οδηγήσει σε εμμηνορροϊκές ανωμαλίες.

 • Ένα φυσιολογικό επίπεδο προλακτίνης για μη έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες στα περισσότερα εργαστήρια είναι μικρότερο από 25 ng / ml.
 • Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις υπερπρολακτιναιμίας αντιμετωπίζονται εύκολα με από του στόματος φάρμακα.

Ορμόνες του θυρεοειδούς

Ένας υπο-ενεργός θυρεοειδής είναι γνωστός ως υποθυρεοειδισμός. Πρόσφατη έρευνα από μια ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ έδειξε ότι, μεταξύ των γυναικών με ανεξήγητη στειρότητα, η χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς ήταν διπλάσια από ό, τι στις γυναίκες χωρίς την πάθηση.
Οι εξετάσεις αίματος για τα επίπεδα του θυρεοειδούς συνήθως μετρούν την ποσότητα της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH) από την υπόφυση. Με χαμηλά κυκλοφορούντα επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης, ο εγκέφαλος εργάζεται “υπερωρίες” για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει το βέλτιστο επίπεδο.

 • Το TSH μετριέται σε χιλιο-διεθνείς μονάδες ανά λίτρο (mIU / L).
 • Ένα φυσιολογικό επίπεδο TSH κυμαίνεται από 0,4 έως 4,0 mIU / L, με επίπεδα πάνω από αυτό το εύρος να υποδηλώνουν συνήθως έναν μη ενεργό θυρεοειδή.Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι με όλες αυτές τις εξετάσεις αίματος, ένα μόνο μέτρο μιας συγκεκριμένης ορμόνης δεν μπορεί να θεωρηθεί διαγνωστικό της γονιμότητας ή της υπογονιμότητας καθώς οι ορμόνες κυμαίνονται συνεχώς. Για ορισμένες ορμόνες, η ημέρα στον εμμηνορροϊκό κύκλο που λαμβάνεται η μέτρηση είναι κρίσιμη. Σε άλλες, μπορεί να υπάρχουν λόγοι για μη φυσιολογικά αποτελέσματα που δεν σχετίζονται με τη γονιμότητα. Ένας εξειδικευμένος και έμπειρος ειδικός γονιμότητας είναι απαραίτητος για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων αίματος και την υποβολή συστάσεων για θεραπεία.

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

 • το αλκοόλ
 • οι ναρκωτικές ουσίες
 • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
 • το κάπνισμα
 • τα προβλήματα υγείας
 • τα φάρμακα
 • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
 • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.