Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ: Η ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΒΛΑΒΗΣ ΤΟΥ DNA ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ: Η ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΒΛΑΒΗΣ ΤΟΥ DNA ΤΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ

Για το 1 στα 6 ζευγάρια που χρειάζονται βοήθεια για την δημιουργία οικογένειας, οι ανδρικοί παράγοντες θα είναι η αιτία έως και 30% των προβλημάτων υπογονιμότητας. Αν και μια γενική ανάλυση σπέρματος παραμένει το «o χρυσός κανόνας» για την αξιολόγηση της ποιότητας του σπέρματος (έλεγχοι παραγόντων όπως όγκος, αριθμός, κινητικότητα, μορφολογία και άλλα), το 25 – 40% των περιπτώσεων ανδρικής υπογονιμότητας θα μπορούσε να παραμείνει «ανεξήγητο» μετά από την ανάλυση σπέρματος.

 

Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτήν την «ανεξήγητη» υπογονιμότητα είναι το οξειδωτικό στρες. Τα υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες έχουν συνδεθεί με την κακή λειτουργία του σπέρματος και τη βλάβη του κυττάρου στο DNA, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο αποτυχημένων αποτελεσμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τι είναι όμως το οξειδωτικό στρες και πώς επηρεάζει τη ανδρική γονιμότητα;

 

 

Τι είναι το οξειδωτικό στρες

Το οξυγόνο που εισέρχεται με την αναπνοή στον οργανισμό μας αξιοποιείται σε ποσοστό 95% για την παραγωγή ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο 5% χρησιμοποιείται για την παραγωγή ελευθέρων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες σε μικρή ποσότητα είναι απαραίτητες για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ όταν η συγκέντρωσή τους αυξάνεται πάνω από το φυσιολογικό, δύναται να προκαλέσουν πληθώρα προβλημάτων, όπως βλάβη στους ιστούς, στις κυτταρικές μεμβράνες και στο DNA των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του σπέρματος. Αυτό ονομάζεται οξειδωτικό στρες.

 

 

Οξειδωτικό στρες και ανδρική γονιμότητα

Υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες έχουν συνδεθεί με κακή λειτουργία του σπέρματος, μη φυσιολογικά αποτελέσματα ανάλυσης σπέρματος και αποτυχημένα αποτελέσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης . Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στις μεμβράνες των σπερματοζωαρίων, επηρεάζοντας τη μορφολογία και την κινητικότητά τους, καθώς και βλάβη στο DNA τους. Αυτή η βλάβη στο DNA θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης και υψηλότερο κίνδυνο αποβολής.

 

 

Τι προκαλεί το οξειδωτικό στρες;

Η ικανότητά μας να παράγουμε αντιοξειδωτικά ελέγχεται από τη γενετική μας σύνθεση και μπορεί να επηρεαστεί από τον τρόπο ζωής και την διατροφή που ακολουθούμε. Η παραγωγή ελεύθερων ριζών αυξάνεται από πολλούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κακής ποιότητας διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά, καθώς και η γήρανση και το υπερβολικό βάρος. Η παραγωγή αντιοξειδωτικών στο σώμα μας θα πρέπει να είναι επαρκής για να εξισορροπήσει την παραγωγή των ελεύθερων ριζών, αλλά για πολλά άτομα μπορεί να υπάρχει περισσότερη ποσότητα ελεύθερων ριζών, οδηγώντας σε κυτταρική βλάβη και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

 

 

Αντιμετώπιση υψηλών επιπέδων οξειδωτικού στρες

Δεδομένου ότι το σπέρμα δημιουργείται κάθε μέρα, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του σπέρματός σας σε μόλις τρεις μήνες με απλές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής σας.

 

Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι μόλις έχουμε μια διάγνωση οξειδωτικού στρες σπέρματος (ή οποιουδήποτε άλλου προβλήματος ανδρικής υπογονιμότητας), υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να σας δώσουμε τις καλύτερες πιθανότητες σύλληψης.

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.