Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Unahppy man thinking on his sofa at home in the living room

ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Η υπογονιμότητα είναι μια ασθένεια του αναπαραγωγικού συστήματος. Μπορεί να επηρεάσει έναν άνδρα, μια γυναίκα ή και τους δύο. Ανδρική υπογονιμότητα σημαίνει ότι ένας άνδρας έχει πρόβλημα με το αναπαραγωγικό του σύστημα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεκινήσει μια φυσική εγκυμοσύνη με τη σύντροφό του.

Τα προβλήματα με την παραγωγή υγιούς σπέρματος είναι οι πιο συχνές αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας. Το σπέρμα μπορεί να είναι ανώριμο, να έχει ανώμαλο σχήμα ή να είναι ανίκανο να κολυμπήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει μικρή έως και ανύπαρκτη παραγωγή σπέρματος. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να προκληθεί από πολλές διαφορετικές καταστάσεις, όπως:

 • Λοιμώξεις ή φλεγμονώδεις καταστάσεις. Ένα παράδειγμα είναι η μόλυνση με τον ιό της παρωτίτιδας μετά την εφηβεία.
 • Προβλήματα ορμονών ή υπόφυσης
 • Ανοσοποιητικά προβλήματα στα οποία παράγονται αντισώματα κατά του δικού σας σπέρματος
 • Περιβαλλοντικοί παράγοντες και παράγοντες τρόπου ζωής. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση καπνού, τη βαριά χρήση αλκοόλ, τη χρήση μαριχουάνας ή στεροειδών ή την έκθεση σε τοξίνες.
 • Γενετικές ασθένειες, όπως η κυστική ίνωση ή η αιμοχρωμάτωση

 

Μπορεί ακόμα να προκύπτουν δομικά προβλήματα γενετικής φύσεως. Η μόλυνση ή η φλεγμονή από μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια μπορεί επίσης να μπλοκάρει το σπέρμα. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν ουλώδη ιστό από χειρουργική επέμβαση ή διογκωμένες φλέβες στο όσχεο. Άλλοι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν τη στυτική δυσλειτουργία ή την πρόωρη εκσπερμάτιση. Η ηπατική ή νεφρική νόσος ή η θεραπεία για διαταραχές επιληπτικών κρίσεων είναι παραδείγματα προβλημάτων που μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα.

Συμπτώματα ανδρικής υπογονιμότητας

Μπορεί να αντιμετωπίζετε ανδρική υπογονιμότητα εάν η σύντροφός σας δεν έχει μείνει έγκυος μετά από ένα χρόνο τακτικού ελεύθερου σεξ. Ο ειδικός αναπαραγωγής θα εξετάσει τόσο εσάς όσο και την σύντροφό σας για να βρει την αιτία της υπογονιμότητας.

Υπάρχουν πολυάριθμα συμπτώματα που υπάρχουν ήδη στο σώμα, αλλά οι άνδρες δεν γνωρίζουν ότι αποτελούν ενδείξεις ή μπορούν να οδηγήσουν σε  υπογονιμότητα. Μερικά από αυτά είναι η ορμονική ανισορροπία,  η δυσκολία στην εκσπερμάτιση, ο χαμηλότερος από τον κανονικό αριθμός σπερματοζωαρίων, η μειωμένη σεξουαλική ορμή ή απώλεια λίμπιντο, η στυτικής δυσλειτουργία, η έκκριση υγρών, πόνος και εξογκώματα μέσα και γύρω από τους όρχεις. Η ανάπτυξη μαστού, η αδυναμία όσφρησης και οι συχνές λοιμώξεις στην αναπνευστική οδό μπορεί επίσης να αποτελούν σημάδι ανδρικής υπογονιμότητας.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας;

Ο ειδικός αναπαραγωγής θα εξετάσει το ιστορικό υγείας σας και θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση. Άλλες εξετάσεις για την ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να περιλαμβάνουν: εξέταση αριθμού σπερματοζωαρίων (ανάλυση σπέρματος), εξετάσεις αίματος, απεικονιστικές εξετάσεις όπως ο υπέρηχος για την εξέταση των όρχεων, των αιμοφόρων αγγείων και των δομών μέσα στο όσχεο, βιοψία όρχεων.

Θεραπεία

Σύμφωνα με μελέτες, ένας στους οκτώ άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, έχει μια θεραπεύσιμη πάθηση και μετά τη θεραπεία μπορεί να πραγματοποιήσει φυσική εγκυμοσύνη με την σύντροφό του. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο εξειδικευμένος γιατρός μπορεί να συστήσει σε εσάς και την σύντροφό σας να αναζητήσετε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει να βοηθήσετε τη σύντροφό σας να μείνει έγκυος. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω διαφόρων μεθόδων όπως είναι η τεχνητή γονιμοποίηση, η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και η ενδοσαλπιγγική μεταφορά γαμετών (GIFT) καθώς και η ενδοκυτταροπλασματική έγχυση σπέρματος (ICSI).

Οι άνδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, δεν είναι μόνοι στον αγώνα που δίνουν. Υπάρχουν πλέον λύσεις -χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία- που επιτρέπουν σε κάθε άνδρα να αποκτήσει ένα βιολογικό παιδί. Με τη σωστή καθοδήγηση από έναν καταρτισμένο ειδικό αλλά και με μια ψύχραιμη αντιμετώπιση, ό,τι έχετε ονειρευτεί μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

 • το αλκοόλ
 • οι ναρκωτικές ουσίες
 • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
 • το κάπνισμα
 • τα προβλήματα υγείας
 • τα φάρμακα
 • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
 • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.