Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η ΚΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΑΣ;

doctor examining thyroid of female patient with ultrasound scan in clinic

Η ΚΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΑΣ;

Εάν προσπαθείτε ανεπιτυχώς να μείνετε έγκυος για περισσότερο από 6 μήνες, πριν προχωρήσετε σε επεμβατικές ιατρικές διαδικασίες βεβαιωθείτε ότι ο θυρεοειδής σας λειτουργεί στο βέλτιστο δυνατό επίπεδο.

Πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι η καλή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι απαραίτητη για τη γονιμότητα, την ικανότητα σύλληψης και τη διατήρηση μιας καλής εγκυμοσύνης. Ένας θυρεοειδής που υπολειτουργεί (ή υπερλειτουργεί) μπορεί να σας εμποδίσει να επιτύχετε την πολυπόθητη εγκυμοσύνη. Ενώ υπάρχουν πολλοί και ποικίλοι λόγοι για την υπογονιμότητα, η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να είναι αυτός ο “χαμένος κρίκος”, ειδικά για όσους δεν έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υπογονιμότητας.

Μια πλήρης αξιολόγηση του θυρεοειδούς είναι απαραίτητη και θα πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό για κάθε γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος, ειδικά αν –

 • προσπαθεί ανεπιτυχώς να μείνει έγκυος για περισσότερο από 6 μήνες
 • είχε δύο ή περισσότερες αποβολές
 • έχει ακανόνιστο εμμηνορροϊκό κύκλο
 • έχει οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων θυρεοειδούς.

 

 

Τι κάνει ο θυρεοειδής αδένας;

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο λαιμό κάτω από το λάρυγγα μπροστά από την τραχεία. Κάθε κύτταρο του σώματος εξαρτάται από τις θυρεοειδικές ορμόνες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού του σώματος, των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, της παραγωγής ενέργειας, του μεταβολισμού του λίπους, του οξυγόνου, της ισορροπίας άλλων ορμονών & της διατήρησης του βάρους.

 

 

Η υγιής λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεαστεί από –

 • έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες – ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα
 • γενετική ευαισθησία
 • υψηλά επίπεδα στρες
 • ελλείψεις θρεπτικών συστατικών
 • αυτοάνοσες διαταραχές
 • λοιμώξεις
 • άλλες ορμονικές ανισορροπίες π.χ. κυριαρχία οιστρογόνων, υψηλά επίπεδα προλακτίνης

 

 

Διατροφή & τρόπος ζωής – Η σύγχρονη δυτική διατροφή συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των προβλημάτων υγείας του θυρεοειδούς. Οι τροφές που βλάπτουν την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν εξευγενισμένα δημητριακά, απλά σάκχαρα, προϊόντα σόγιας, φιστίκια, καφεΐνη, υδρογονωμένα έλαια, κάπνισμα και αλκοόλ. Η έκθεση σε βαρέα μέταλλα π.χ. υδράργυρο και μόλυβδο μπορεί επίσης να είναι επιζήμια.

Η διαχείριση του άγχους είναι επιτακτική ανάγκη. Το στρες έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης που  θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Η άσκηση τέλος είναι ευεργετική, καθώς θα διεγείρει την έκκριση θυρεοειδικών ορμονών. 

Η θεραπεία της λειτουργίας του θυρεοειδούς δεν αποτελεί μαγική θεραπεία για όλα τα προβλήματα γονιμότητας, αλλά για πολλές γυναίκες, μόλις βελτιώθηκε η υγεία του θυρεοειδούς, τα προβλήματα γονιμότητας επιλύθηκαν και συνέχισαν να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη και να απολαμβάνουν τους θησαυρούς της μητρότητας.

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

 • το αλκοόλ
 • οι ναρκωτικές ουσίες
 • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
 • το κάπνισμα
 • τα προβλήματα υγείας
 • τα φάρμακα
 • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
 • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.