Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΠΩΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ: 5 ΤΡΟΠΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΤΕ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ: 5 ΤΡΟΠΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Συγχαρητήρια! Αποφασίσατε να μείνετε έγκυος. Είτε πρόκειται για το πρώτο σας μωρό είτε για το πέμπτο σας, είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψετε πόσο καιρό θα χρειαστεί να συμβεί η σύλληψη. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες υπέρ σας.

 

 

1.Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή 

Επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα, όπως φυλλώδη χόρτα, φρέσκα φρούτα, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο. Η υγιεινή διατροφή ενισχύει την αναπαραγωγική υγεία και μπορεί να αντιμετωπίσει την υπογονιμότητα της ωορρηξίας, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο όλων των επιπλοκών γονιμότητας. Αυτό συμβαίνει όταν μια γυναίκα είτε ωορρηξεί σπάνια είτε καθόλου.

Τα αυγά, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά, μια ένωση που το σώμα σας δεν παράγει μόνη της. Τα ωμέγα-3 ενθαρρύνουν την παραγωγή ωαρίων και βελτιώνουν τη ροή του αίματος στα αναπαραγωγικά σας όργανα.

 

 

2.Σταματήστε το κάπνισμα και το αλκοόλ 

Το αλκοόλ και ο καπνός επηρεάζουν αρνητικά την αναπαραγωγική σας υγεία. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα ακανόνιστης ωορρηξίας. Ακόμη και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ πολλές φορές την εβδομάδα μειώνει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. 

Όταν είστε έγκυος, η κατανάλωση αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το έμβρυο κατά την 3η έως την 8η εβδομάδα και μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη. 

 

 

3.Μείνετε ενυδατωμένοι

Το να μείνετε άφθονο νερό και να αποφεύγετε τα αναψυκτικά και τα ζαχαρούχα ποτά μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις πιθανότητες σύλληψης. Αντιθέτως, η αφυδάτωση είναι επιζήμια για την υγεία των ωαρίων, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να γονιμοποιηθεί ή να εξελιχθεί σε έμβρυο. 

 

 

4.Διαχειριστείτε το άγχος

Η ψυχική και ψυχολογική υγεία συνδέονται στενότερα με την αναπαραγωγική υγεία από ό, τι νομίζετε. Το πρόσθετο άγχος κατά την προσπάθεια σύλληψης μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές οι οποίες λένε στο σώμα σας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσετε μωρό. Η κορτιζόλη, μια ορμόνη που σχετίζεται με το στρες, προχωρά στη διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και των ωοθηκών, η οποία προκαλεί ακανόνιστους κύκλους.

 

 

5.Περάστε χρόνο στην κρεβατοκάμαρα

Η τακτική σεξουαλική επαφή μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από το άγχος και στους δύο συντρόφους. Αυτό βοηθά τη ροή του αίματος στις ωοθήκες και τη μήτρα σας, δημιουργώντας ένα φιλόξενο περιβάλλον για γονιμοποίηση διατηρώντας το ωάριο και το σπέρμα βιώσιμο για περισσότερο καιρό. 

 

Εάν αυτές οι μέθοδοι δεν λειτουργούν και προσπαθείτε πάνω από 12 μήνες με τον σύντροφό σας, υπάρχουν ιατρικές παρεμβάσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, τα οποία προάγουν την υγιή ωορρηξία. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε μας στο (+30) 2310.277.032

 

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.