Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ

Handsome millennial man in earbuds using smartphone and smiling to camera, sitting on sofa at home

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ

Ενώ οι γυναίκες είναι αυτές που μεταφέρουν και γεννούν το μωρό, οι άνδρες έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της σύλληψης. Εάν ο άνδρας δεν μπορεί να παράγει καλής ποιότητας σπέρμα, τότε η σύλληψη μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολη. Οι κύριοι λόγοι της ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί να είναι ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, η αργή κινητικότητα του σπέρματος, η μη φυσιολογική μορφολογία του σπέρματος (μέγεθος και σχήμα) και η κακή ποιότητα του σπέρματος. Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την αντρική γονιμότητα αλλά και συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν έναν άντρα να βελτιώσει τις πιθανότητες για σύλληψη.  

Υγιές σωματικό βάρος

Οι άνδρες που είναι υπέρβαροι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη γονιμότητα. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες στο σώμα, που με τη σειρά τους μπορεί να επηρεάσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να επηρεάσει το γενετικό υλικό στα σπερματοκύτταρα οδηγώντας σε σπέρμα κακής ποιότητας. Το λιποβαρές έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους με μια ισορροπημένη διατροφή θα επιτρέψει τα καλύτερα αποτελέσματα στην παραγωγή του σωστού αριθμού βιώσιμων σπερματοζωαρίων.

Μέτρια άσκηση

Η τακτική άσκηση μπορεί να είναι ευεργετική για τη διατήρηση του βελτιωμένου αριθμού σπερματοζωαρίων, καθώς και στη διατήρηση κανονικών επιπέδων ορμονών, του μεταβολισμού και του βάρους. Η τακτική άσκηση μειώνει το άγχος και μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η καρδιαγγειακή άσκηση, όπως το τρέξιμο, βελτιώνει τη συνολική υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Εάν το ποδήλατο είναι η διέξοδός σας, υπάρχουν «φιλικά προς τη γονιμότητα» καθίσματα ποδηλάτου που δεν συσφίγγουν και υπερθερμαίνουν τα γεννητικά όργανα. Ενώ η τακτική άσκηση είναι ευεργετική, η υπερβολική προσπάθεια και η υπερβολική προπόνηση μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητα των ανδρών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης και μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων. Η λήψη φαρμάκων που βελτιώνουν την απόδοση, ειδικά η τεστοστερόνη, μπορεί επίσης να αναστείλει τη γονιμότητα μέσω σημαντικά μειωμένου αριθμού σπερματοζωαρίων και συρρίκνωσης των όρχεων.

Ηλικία

Οι γυναίκες δεν είναι οι μόνες με βιολογικό ρολόι. Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, η παραγωγή, η κινητικότητα και η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να μειωθούν. Εάν σχεδιάζετε να καθυστερήσετε την πατρότητα, είναι λογικό να κάνετε μια ανάλυση σπέρματος για να εξετάσετε τον αριθμό, την κίνηση και το σχήμα του σπέρματος. Υπάρχει επίσης μια συσχέτιση μεταξύ της ηλικίας του αρσενικού συντρόφου και μιας ποικιλίας ιατρικών παθήσεων στο παιδί. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε το σπέρμα σας για μελλοντική χρήση για να εξασφαλίσετε το καλύτερο δυνατόν όταν είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς.

Κάπνισμα και Αλκοόλ

Το κάπνισμα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, δυσκολεύει τη σύλληψη ενός μωρού, επιδεινώνει τα αποτελέσματα της ανάλυσης του σπέρματος και αυξάνει την πιθανότητα αποβολής. Η χρήση μαριχουάνας επηρεάζει επίσης αρνητικά την υγεία του σπέρματος. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας μείωσης της ποιότητας του σπέρματος και αυξημένου ποσοστού αποβολών. Οι άνδρες πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα αλκοόλ στο ελάχιστο όταν προσπαθούν να συλλάβουν.

Boxers Vs Σλιπ

Η πολυσυζητημένη μάχη των μπόξερ ή των σλιπ είναι ένα συνεχές θέμα εδώ και αρκετό καιρό. Αν και δεν είναι σίγουρο ότι η μετάβαση σε μπόξερ θα αυξήσει τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης, το κύριο σημείο είναι να μειωθεί η θερμοκρασία σε αυτήν την περιοχή. Η παρατεταμένη έκθεση στη θερμότητα μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων. Προσπαθήστε να αποφύγετε μεγάλες περιόδους στο υδρομασάζ ή στη σάουνα. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μπορεί να επανέλθει στο φυσιολογικό σε λίγους μήνες, εάν οι άνδρες αποφύγουν τη θερμότητα υψηλής έντασης σε αυτήν την περιοχή.

Επισκεφθείτε μια κλινική γονιμότητας

Εάν προσπαθείτε να κάνετε παιδί χωρίς επιτυχία, η εξέταση από έναν ειδικό γονιμότητας σε μια κλινική γονιμότητας μπορεί να σας βοηθήσει. Το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου – Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός προσφέρει μια ποικιλία θεραπειών για ζευγάρια που δυσκολεύονται να συλλάβουν.

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *
elGR

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.