Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΑΣ ΡΟΛΟΙ : ΜΥΘΟΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Blode woman in hat with suitcase in wheat field in sunset time

ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΑΣ ΡΟΛΟΙ : ΜΥΘΟΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Πολλές γυναίκες έχουν ακούσει για το διαβόητο αναπαραγωγικό «βιολογικό ρολόι», αλλά μπορεί να μην γνωρίζουν ότι είναι πολύ αληθινό. Η γήρανση είναι μια φυσιολογική, αναπόφευκτη διαδικασία. Καθώς μεγαλώνετε, η γονιμότητά σας μειώνεται λόγω αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία των ωοθηκών. Μια γυναίκα γεννιέται με όλα τα ωάρια που θα έχει ποτέ, σε αντίθεση με τους άνδρες που συνεχίζουν να παράγουν σπέρμα όλη τους τη ζωή. Από τα ωάρια που απομένουν στην εφηβεία, μόνο περίπου 200 θα έχουν ωορρηξία κατά τη διάρκεια όλων των αναπαραγωγικών ετών και τα υπόλοιπα θα υποστούν ατρησία. Η ατρησία είναι μια εκφυλιστική διαδικασία που εμφανίζεται ανεξάρτητα από το εάν είστε έγκυος, έχετε κανονικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους, χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά ή υποβάλλεστε σε θεραπεία υπογονιμότητας. Το κάπνισμα φαίνεται να επιταχύνει την ατρησία και συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση.

Δυστυχώς τα εξωτερικά σημάδια του αναπαραγωγικού δυναμικού μιας γυναίκας είναι ελάχιστα έως καθόλου. Η πιθανότητα σύλληψης γενικά αρχίζει να μειώνεται σε ηλικία περίπου 30 ετών, αν και μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα σε ορισμένες γυναίκες. Στην ηλικία των 30, μια υγιής, γόνιμη γυναίκα έχει 20% πιθανότητες επιτυχίας σε έναν μήνα προσπάθειας. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, αυτή η πιθανότητα έχει μειωθεί σε μόλις 5%. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια γυναίκα μπορεί να έχει πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια και οι ωοθήκες της μπορεί να σταματήσουν να παράγουν ωάρια πολύ νωρίτερα, ίσως στα τέλη της δεκαετίας των 20. Όχι μόνο το αναπαραγωγικό δυναμικό μιας γυναίκας μειώνεται με την ηλικία, αλλά και η πιθανότητα για αποβολή αυξάνεται. Αυτή η αύξηση οφείλεται πιθανώς στην ποιότητα των ωαρίων (αυξημένος αριθμός σε μη φυσιολογικά ωάρια) που παράγει καθώς μεγαλώνει.

 

Αποθεματικό Ωοθηκών

Το αποθεματικό ωοθηκών αναφέρεται στην ποιότητα και την ποσότητα των ωαρίων στις ωοθήκες και στο πόσο καλά ανταποκρίνονται στα ορμονικά σήματα που παίρνουν από τον εγκέφαλο. Το απόθεμα των ωοθηκών μπορεί να εκτιμηθεί μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος και υπερήχου. Η εξέταση αίματος χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των ορμονών FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνης), LH (ωχρινοτρόπος ορμόνης) και οιστραδιόλης την ημέρα 2, 3 ή 4 του κύκλου (η ημέρα 1 είναι η πρώτη ημέρα πλήρους εμμηνορροϊκής ροής). Τα υψηλά επίπεδα FSH υποδηλώνουν ότι το απόθεμα των ωοθηκών σας είναι χαμηλό και επομένως οι πιθανότητες σύλληψης είναι χαμηλές. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει μια υπερηχογραφική μέτρηση του αριθμού των μικρών ή «ανθρακικών» ωοθυλακίων στις ωοθήκες σας. Ένας χαμηλός αριθμός ωοθυλακίων προβλέπει αυξημένη πιθανότητα κακής ανταπόκρισης στη θεραπεία και μειωμένη πιθανότητα γέννησης ζωντανού τοκετού.

 

Θεραπευτική αγωγή

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες για την υπογονιμότητα. Η απόφαση να ακολουθήσετε θεραπεία για την υπογονιμότητα είναι μια σημαντική απόφαση και θα πρέπει να συζητηθεί με τον σύντροφό σας και τον γιατρό σας. Καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, όχι μόνο μειώνεται το δυναμικό γονιμότητας της γυναίκας, αλλά και οι επιλογές αποτελεσματικής θεραπείας περιορίζονται. Η παραδοσιακή ορμονική διέγερση των ωοθηκών σε συνδυασμό με την ενδομήτρια σπερματέγχυση μπορεί να είναι η προτιμώμενη θεραπεία για ορισμένους ασθενείς κάτω των 40 ετών, αλλά είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις γυναίκες σε οποιαδήποτε αναπαραγωγική ηλικία, αλλά το ποσοστό ζώντων γεννήσεων για γυναίκες που χρησιμοποιούν τα δικά τους ωάρια για εξωσωματική γονιμοποίηση μειώνεται σημαντικά σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες άνω των 40 ετών αυξάνονται σημαντικά με τη χρήση νεαρού ωαρίου δότης. Ενώ η ηλικία μπορεί να έχει δραματική επίδραση στις ωοθήκες και στα ωάρια που παράγονται, η μήτρα μιας γυναίκας στα 40 της είναι συνήθως τόσο καλή όσο αυτή μιας νεότερης γυναίκας. Ωστόσο, πολλές γυναίκες θα προτιμούσαν να χρησιμοποιούν τα δικά τους ωάρια αντί για δότρια ωαρίων, και ως εκ τούτου θα πρέπει να αρχίσουν να προσπαθούν να συλλάβουν πολύ πριν από την ηλικία των 40 ετών.

 

Συμπέρασμα

Η γήρανση έχει βαθιά επίδραση σε όλους μας. Τα σημάδια της γήρανσης στην αναπαραγωγική ικανότητα μιας γυναίκας μπορεί να είναι διακριτικά ή εντελώς κρυμμένα. Οι γυναίκες πρέπει να κατανοήσουν ότι η πτώση των ωοθηκών είναι μια φυσιολογική και συνεχής διαδικασία καθώς σχεδιάζουν το μέλλον τους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία που να μπορεί να αποκαταστήσει τα ωάρια ή να βελτιώσει την ποιότητά τους. Επομένως, είναι σημαντικό οι γυναίκες να γνωρίζουν τις πιθανές επιπτώσεις της γήρανσης στη γονιμότητά τους, συμπεριλαμβανομένης της γενικής μείωσης της γονιμότητας, του μεγαλύτερου κινδύνου αποβολής και του μεγαλύτερου κινδύνου χρωμοσωμικών ανωμαλιών στα νεογνά.

Εάν ανησυχείτε για το αναπαραγωγικό σας δυναμικό ή δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος, επικοινωνήστε με το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου “Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός” για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού.

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.