Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

5 ΣΥΜΒΟΥΛEΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧYΣΕΤΕ ΤΗΝ ΓΟΝΙΜOΤΗΤA ΣΑΣ

Young woman happy and excited.

5 ΣΥΜΒΟΥΛEΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧYΣΕΤΕ ΤΗΝ ΓΟΝΙΜOΤΗΤA ΣΑΣ

Το ζήτημα της υπογονιμότητας επηρεάζει περίπου το 20% των ζευγαριών παγκοσμίως. Παρακάτω θα διαβάσετε μερικές συμβουλές για το πώς να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας. 

 

ΗΛΙΚΙΑ

Ας ξεκινήσουμε με την ηλικία, γιατί είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα. Οι γυναίκες γεννιούνται με 1-2 εκατομμύρια ωάρια και μέχρι την ηλικία των 37 ετών έχουν απομείνει 25.000. Η ποιότητα αυτών των ωαρίων αρχίζει να επιδεινώνεται μετά τα 30 και πιο σημαντικά μετά τα 35. Σκεφτείτε να προσπαθήσετε να ξεκινήσετε την οικογένειά σας νωρίτερα παρά αργότερα. Αναζητήστε βοήθεια για θέματα υπογονιμότητας νωρίς αντί να το αναβάλλετε. Εάν είστε άνω των 35 ετών, καταρτίστε ένα σαφώς καθορισμένο σχέδιο με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Συμβουλεύουμε τις γυναίκες άνω των 35 ετών, εάν δεν υπάρχει εγκυμοσύνη μετά από 6 μήνες, να επισκεφθούν το Κέντρο μας για μια πλήρη και ενδελεχή αξιολόγηση , να δημιουργήσουν εάν χρειαστεί ένα σχέδιο θεραπείας σε καθορισμένο χρονικό διάστημα και να προχωρήσουν διαδοχικά σε αυτό το σχέδιο. Όσο περνάει ο καιρός, οι πιθανότητές σας μόνο μειώνονται, ακόμη και με την εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

ΥΓΕΙΑ

Το βασικό συστατικό εδώ είναι η καλή υγεία και η άσκηση στα χρόνια πριν από την προσπάθεια σύλληψης. Συνιστάται η άσκηση για τουλάχιστον 4 ώρες κάθε εβδομάδα. Οι καλές συνήθειες ξεκινούν νωρίς, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε! Το βάρος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος και σε ορισμένες περιπτώσεις το να είστε πολύ πάνω ή κάτω από τον ιδανικό ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) μπορεί να είναι επιζήμιο. Επιδιώξτε να έχετε τον ιδανικό ΔΜΣ.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μια καλή διατροφή πριν από την έναρξη των προσπαθειών σας για σύλληψη είναι επίσης σημαντική. Είναι λογικό να έχετε στο μυαλό σας ότι θα πρέπει να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, αλλά ξέρατε ότι έχει βρεθεί ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το γιαούρτι είναι εξίσου σημαντικά; Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι το φυλλικό οξύ βελτιώνει την ωορρηξία στις γυναίκες και την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες! Μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα διατροφής και βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα πορτοκάλια. Η εξάλειψη των τρανς λιπαρών σε γυναίκες που έχουν διαβήτη φαίνεται επίσης να βοηθά. Η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης είναι επίσης σημαντική. Και πάλι, το ιδανικό βάρος είναι ευεργετικό. 

 

ΚΟΨΤΕ ΤΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Σχεδόν όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα μειώνει τη γονιμότητα. Στις γυναίκες, 10 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα μειώνουν την ποιότητα των ωαρίων. Το κάπνισμα μετά τη σύλληψη έχει συνδεθεί με αποβολές και έκτοπες κυήσεις. Στους άνδρες που καπνίζουν υπάρχει το πρόβλημα του χαμηλότερου αριθμού σπερματοζωαρίων και της χαμηλότερης κινητικότητας του σπέρματος.

 

RELAX

Τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν μπορεί να αγχωθούν, ειδικά αν προσπαθούν για περισσότερα από μερικά χρόνια. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν τεχνικές χαλάρωσης. Αυτό τους βοηθάει να ξεπεράσουν τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Συμβουλεύουμε λοιπόν όλα τα ζευγάρια να προσεγγίζουν την διαδικασία με πολύ ήρεμο, χαλαρό και ευχάριστο τρόπο.

 

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Θέλετε ένα  Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής που γνωρίζει τη γονιμότητα μέσα και έξω. Τα περισσότερα από αυτά τα κέντρα θα είναι σε θέση να προσφέρουν ΟΛΑ τα επίπεδα θεραπείας υπογονιμότητας. Είναι εύκολο να το ελέγξετε αυτό. . απλά ρωτήστε, “ποια επίπεδα και είδη θεραπείας μπορείτε να προσφέρετε για μένα;”. Το πιο σημαντικό είναι ότι η υπογονιμότητα πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί από έναν Ειδικό Αναπαραγωγικής Ιατρικής και όχι από γενικούς ιατρούς ή ιατρικούς βοηθούς. 

Η διάγνωση από έναν ειδικό γιατρό είναι απαραίτητη προκειμένου να προσδιοριστεί αποτελεσματικά η καλύτερη πορεία δράσης για το ζευγάρι που προσπαθεί να συλλάβει.

Ζητήστε από το γιατρό σας να σας εξηγήσει τη στρατηγική του/της, γιατί χρησιμοποιεί τη θεραπεία που προτείνει και τι θεραπεύει. Η θεραπεία χωρίς συγκεκριμένο λόγο είναι χάσιμο χρόνου και σπατάλη πόρων, όπως και η θεραπεία χωρίς την ολοκλήρωση μιας πλήρους αξιολόγησης της υπογονιμότητας από ειδικό.

Πάνω απ’ όλα, παραμείνετε θετικοί, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε!

 


*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ιατρικής Εμβρύου

Η αποτελεσματική επικοινωνία γιατρού-ασθενούς είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Κάθε επικοινωνία που αφορά το ιατρικό σας προφίλ (λήψη αποτελεσμάτων, οδηγίες, απαντήσεις σε ερωτήσεις, ανησυχίες) θα ολοκληρωθεί απευθείας με τον γιατρό. Αυτό σημαίνει ότι καμία μαία ή γραμματέας δεν θα παρεμβαίνει στις συνομιλίες σας. Αντίθετα, αν καλέστε για τυχόν ανησυχίες, θα είναι εκεί αμέσως για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας καλώντας στο 694 649 8771 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας.

Δρ. Αλέξανδρος Τραϊανός

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

Καλέστε στο (+30)2310 277 032 ή επισκεφτείτε τις Συχνές Ερωτήσεις

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *
elGR

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συσχέτιση των φαρμάκων της εξωσωματικής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των γυναικών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα. Όμως πληθώρα βιβλιογραφικών αναφορών που συγκεντρώθηκαν από αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά παγκοσμίως είναι καθησυχαστικές και δεν επιβεβαιώνουν αυτή την ανησυχία.

Φυσικά και όχι. Στο ένα τρίτο περίπου των περιπτώσεων, η υπογονιμότητα οφείλεται στη γυναίκα (γυναικείος παράγοντας), ενώ σε ένα τρίτο των περιπτώσεων, οφείλεται στον άνδρα (ανδρικός παράγοντας). Στο υπόλοιπο ένα τρίτο οφείλεται και στους δύο (και στον άνδρα και στην γυναίκα) ή ακόμη και σε άγνωστους παράγοντες.

Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα μπορεί να επηρεαστεί από την υγεία και τον τρόπο ζωής του. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την ποσότητα και / ή την ποιότητα του σπέρματος αποτελούν τα εξής:

  • το αλκοόλ
  • οι ναρκωτικές ουσίες
  • οι περιβαλλοντικές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των παρασιτοκτόνων και του μολύβδου
  • το κάπνισμα
  • τα προβλήματα υγείας
  • τα φάρμακα
  • η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία
  • η ηλικία

Τα ποσοστά επιτυχίας διαφέρουν σε κάθε Κέντρο Εξωσωματικής. Πολύ σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία της γυναίκας, τα επίπεδα των ορμονών της και βέβαια το σπέρμα του συζύγου. Γενικά τα ποσοστά κυμαίνονται στο 45% ή και λίγο παραπάνω για τις γυναίκες μέχρι 35 ετών.

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αποτυχία επίτευξης σύλληψης μετά από ένα έτος (ή 6 μήνες, αν πρόκειται για γυναίκα άνω των 35 ετών) με φυσιολογικές, τακτικές σεξουαλικές επαφές. Με άλλα λόγια, όταν περάσει ένα έτος χωρίς η γυναίκα να έχει μείνει έγκυος, θα πρέπει το ζευγάρι να απευθυνθεί στο θεράποντα ιατρό του, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνεται εγκυμοσύνη και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί. Πρέπει όλοι, όμως, να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να μη λησμονούμε ότι ο παράγοντας ηλικία είναι ο πλέον κρίσιμος για τη γυναικεία γονιμότητα και ότι η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε ζευγαριού αποτελεί το «χρυσό κλειδί» που λύνει το πρόβλημα.

O αριθμός των κύκλων θεραπείας στους οποίους μπορεί να υποβληθεί μία γυναίκα δεν είναι καθορισμένος. Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας υπάρχουν υψηλού επιπέδου μαιευτήρες-γυναικολόγοι και οργανωμένα κέντρα θεραπείας υπογονιμότητας, που προσφέρουν άψογες ιατρικές υπηρεσίες σε αυτό το επίπεδο. Εφόσον υπάρχουν σωστές ενδείξεις (π.χ. ωοθήκες που ανταποκρίνονται στη θεραπεία διέγερσης, καλής ποιότητας ενδομήτριο, κ.λπ.) το ποσοστό επιτυχίας -ιδιαίτερα με τη χρήση των νεότερων τεχνικών και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, που παρουσιάζουν αυξημένη βιοδραστικότητα συγκριτικά με τα συμβατικά φάρμακα από ούρα- ανέρχεται αθροιστικά περίπου στο 65%-70% μετά από 4 κύκλους θεραπείας.

Στο Κέντρο  Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Δρ.Τραϊανού προσφέρουμε υπηρεσίες κρυοσυντήρησης ωαρίων/σπέρματος για όσες/-ους έχουν προσωπικό ή ιατρικό λόγο και χρειάζονται αυτή την υπηρεσία. Χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη τεχνική υαλοποίησης στην κατάψυξη σπέρματος και ωαρίων.

Η συλλογή των ωαρίων διαρκεί 10-15 λεπτά, δεν είναι επώδυνη, γίνεται υπό μέθη και μετά το τέλος της διαδικασίας επιστρέφετε στις δραστηριότητές σας.

Γενικά, οι ειδικοί συμφωνούν πως το γεγονός ότι ένα ζευγάρι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί μπορεί να θεωρηθεί μία απόδειξη πως δεν υπάρχει καταρχάς κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας. Είναι σαν ένα μικρό τεστ που έχει γίνει και αποδεικνύει πως «τα κατάφεραν» τουλάχιστον μία φορά. Από την άλλη πλευρά όμως, πρέπει να γνωρίζουμε πως μπορεί εν τω μεταξύ τα πράγματα να έχουν αλλάξει και να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. να έχει πάθει κάποια φλεγμονή ο άνδρας, που να επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματός του ή να έχει μεσολαβήσει κάτι που επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα: μία φλεγμονή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, μία έκτρωση κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν περάσει ένα εύλογο διάστημα (ενός χρόνου) και δεν μπορεί ένα ζευγάρι να επιτύχει μια εγκυμοσύνη, τότε πρέπει με τη βοήθεια του γιατρού του να διερευνήσει αν έχει υπάρξει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί υπογονιμότητα.